Τρίτη, 11 Μαϊος 2021 19:36

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» για μετρικό σιδηρόδρομο της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Η «Αγωνιστική Συνεργασία» για μετρικό σιδηρόδρομο της Πελοποννήσου

Επερώτηση για τη διασφάλιση της σύνδεσης του μετρικού σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου με το δίκτυο της Αττικής κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας.

Αναλυτικά η επερώτηση: "Ενημερωθήκατε όπως και εμείς από την Κίνηση Φίλων Σιδηροδρόμου Πελοποννησιακής Γραμμής για την ανάγκη να γίνουν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τη «Διασφάλιση στρατηγικής σύνδεσης μετρικού σιδηροδρόμου Πελοποννήσου - Αττικής». Η Κίνηση Φίλων Σιδηροδρόμου Πελοποννησιακής Γραμμής τονίζει ως γνωστόν τα εξής: «Στην προσπάθειά μας να ενημερώσουμε έγκαιρα προκειμένου να μην αποκοπεί η συνέχεια του μετρικού σιδηροδρομικού διαδρόμου της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε μήκος 9-10 χιλιομέτρων ανάμεσα Ισθμό - Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, σάς είχαμε ζητήσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη με σχετικές επιστολές μας και με τα ανάλογα επιχειρήματα να παρέμβετε προς την κυβέρνηση και τον ΟΣΕ για να τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν το 2018 με την εταιρεία Motor Oil για κατασκευή δηλαδή σε αυτό το τμήμα γραμμής μικτού εύρους (μετρικού και κανονικού) με δαπάνες της εταιρείας (όπως είχε δεσμευτεί η ίδια η εταιρεία). Πρόσφατα εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση και η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου στη Δυτική Αττική με την αξιοποίηση σε μήκος 36 χιλιομέτρων του διαδρόμου της παλιάς ανενεργής μετρικής γραμμής της Πελοποννήσου από Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Νέα Πέραμο έως τα Μέγαρα και η προώθηση για χρηματοδότηση του έργου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 85 εκατ. ευρώ. Η προώθηση του προαστιακού στη Δυτική Αττική προβλέπεται να γίνει με γραμμή «κανονική» (πλάτους 1.43,5 μ.) στον διάδρομο όμως, όπως προαναφέραμε, της παλιάς μετρικής γραμμής. Γνωρίζουμε ότι οι μελέτες της ΕΡΓΟΣΕ για επέκταση του δυτικού προαστιακού μέχρι τα Μέγαρα προβλέπανε γραμμή μικτού εύρους, προφανέστατα για να μην αποκοπεί ο μετρικός διάδρομος της Πελοποννήσου από την Αττική. Μέχρι στιγμής όμως στις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Υποδομών δεν γίνεται ρητή αναφορά για πρόβλεψη κατασκευής στο τμήμα αυτό των 36 χιλιομέτρων γραμμής μικτού εύρους.
Κύριε περιφερειάρχη, θέλουμε να πιστεύουμε ότι κατανοείτε πλήρως και συμμερίζεστε τη συμπληρωματική δυνητική χρησιμότητα μιας ακόμα αξιοποιήσιμης υποδομής, ειδικά για εμπορευματικές ή άλλες μεταφορές, στην ευρύτερα πληττόμενη (μεταλιγνιτικά) περιοχή μας. Σας καλούμε λοιπόν και πάλι να παρέμβετε έγκαιρα στο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών - Μεταφορών και στον ΟΣΕ προκειμένου:
1. Να εφαρμοστούν πιστά όσα προβλέφθηκαν το 2018 για την περίπτωση της Μοtοr Oil στην Κορινθία και
2. Να επαναβεβαιωθεί και να εφαρμοστεί η προαναφερθείσα κρίσιμη πρόβλεψη της ΕΡΓΟΣΕ (για μικτή γραμμή) και για τον δυτικό προαστιακό στην Αττική (όπως ήταν και στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς του ΟΣΕ από παλιότερα) πριν δρομολογηθούν οι περαιτέρω διαδικασίες για την προώθηση του έργου.
Θεωρούμε δε τα παραπάνω ως την ελάχιστη αναγκαία παρέμβαση της περιφερειακής αρχής, προκειμένου να μην χαθεί αδικαιολόγητα και οριστικά η στρατηγική σύνδεση με την Αττική (ιδιαίτερα με το Θριάσιο, το εμπορευματικό λιμάνι Ελευσίνας, τα Ναυπηγεία, τα διυλιστήρια κ.λπ.) του μόνου υπαρκτού σήμερα αλλά και στο ορατό μέλλον, μετρικού σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου.
Από την Κίνηση Φ.Σ. Πελοποννησιακής Γραμμής».
Με βάση όλα τα ανωτέρω σας ρωτάμε:
• Αν συμφωνείτε με τις προτάσεις της Κίνησης Φίλων Σιδηροδρόμου Πελοποννησιακής Γραμμής.
• Αν συμφωνείτε, σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε:
α) Να εφαρμοστούν πιστά όσα προβλέφθηκαν το 2018 για την περίπτωση της Μotor Oil στην Κορινθία και
β) Να επαναβεβαιωθεί και να εφαρμοστεί η προαναφερθείσα κρίσιμη πρόβλεψη της ΕΡΓΟΣΕ (για μικτή γραμμή) και για τον δυτικό προαστιακό στην Αττική (όπως ήταν και στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς του ΟΣΕ από παλιότερα) πριν δρομολογηθούν οι περαιτέρω διαδικασίες για την προώθηση του έργου;".

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER