Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021 08:31

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας στο ΕΣΠΑ Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας στο ΕΣΠΑ Πελοποννήσου

 

 

Την ένταξη του έργου αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας, προϋπολογισμού 2.812.000 ευρώ, στο ΕΣΠΑ Πελοποννήσου, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στο δημοτικό κατάστημα της πόλης.

Η υπογραφή έγινε παρουσία του δημάρχου Πύλου - Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, της αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Αννας Καλογεροπούλου, του περιφερειακού συμβούλου Τάσου Σαρδέλη, του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Δημήτρη Καφαντάρη, αντιδημάρχων, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων.

Με την ευκαιρία ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η Περιφέρεια έχει διαθέσει σημαντικές πιστώσεις για έργα πολιτισμού στον Δήμο Πύλου - Νέστορος, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση εκ μέρους της, τής μελέτης για το Κάστρο της Μεθώνης.

Επίσης, ο Π. Νίκας πρόσθεσε ότι στην περιοχή του δήμου βρίσκονται σε εξέλιξη ή σε διαδικασία δημοπράτησης έργα, όπως οι δρόμοι Καζάρμα - Χώρα - Γαργαλιάνοι προϋπολογισμού 750.000 ευρώ και Ρωμανού - Γιάλοβα με ισόποσο προϋπολογισμό, ενώ αναφέρθηκε και στη μελέτη της παράκαμψης της Γιάλοβας προϋπολογισμού 285.000 ευρώ που ήδη παραδόθηκε. Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της συγκεκριμένης παράκαμψης, προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ.

Μιλώντας και σε κατοίκους οι οποίοι έθεσαν διάφορα ζητήματα, ο κ. Νίκας είπε ότι σε 1,5 μήνα περίπου θα βρεθεί στην Πύλο, προκειμένου να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα σχετικά με τον άυλο πολιτισμό.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παν. Καρβέλας παρατήρησε ότι “με την υπογραφή της πράξης ένταξης του έργου εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας, ένα όνειρο δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα” και σημείωσε: “Ως δημοτική αρχή, συνεργαζόμενοι μεθοδικά και αποτελεσματικά με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, φέραμε εις πέρας ένα δύσκολο, επίπονο και σημαντικό έργο, μέχρι τη σημερινή υπογραφή, μέσα από το οποίο τα ευρήματα από τον Ανω Εγκλιανό θα εκτίθενται πλέον στη θέση που τους αρμόζει. Η αναβάθμιση του μουσείου σηματοδοτεί μια νέα πορεία για την ευρύτερη περιοχή της Χώρας, με γνώμονα την ενίσχυση του πολιτισμού. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι πίστεψαν σε αυτό το εγχείρημα και εργάστηκαν για να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή. Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέποντας ότι οι υποσχέσεις μας γίνονται πράξη, δημιουργώντας μια απτή απόδειξη ότι με το έργο μας θα είμαστε πάντα δίπλα στους δημότες”.


NEWSLETTER