Σάββατο, 01 Ιανουαρίου 2022 21:46

Τατούλης κατά Νίκα για ΕΣΠΑ

Τατούλης κατά Νίκα για ΕΣΠΑ

 

Κριτική στον απολογισμό της περιφερειακής αρχής για την πορεία των έργων του ΕΣΠΑ ασκεί με ανακοίνωσή της η «Νέα Πελοπόννησος» του Πέτρου Τατούλη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: "Βασικό συμπέρασμα το οποίο εξάγεται από όλες τις περιφερειακές ενότητες είναι ότι ο κ. Νίκας προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες για την καθυστέρηση ή την πιθανή απένταξη έργων στους δικαιούχους δήμους ή άλλους φορείς". Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: "Δεύτερο συμπέρασμα το οποίο προκύπτει επίσης με σαφήνεια είναι η στασιμότητα και η καθυστέρηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων υποδομών που ο κ. Νίκας είχε παραλάβει με ενεργές εργολαβίες από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και που συνεχώς εξαγγέλλει τη δήθεν ολοκλήρωσή τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η επαρχιακή οδός Ριζόμυλος - Κορώνη, τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι στην Π.Ε. Μεσσηνίας που οδηγείται σε απόλυτο αδιέξοδο, αφού δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί το σύνολο του φυσικού αντικειμένου, καθώς και το έργο της βελτίωσης της επαρχιακής οδού Τρίπολης - Άστρους (παράκαμψη Δολιανών). Στο συγκεκριμένο έργο δόθηκε συμπληρωματική σύμβαση 1.500.000€ πριν ακόμα αρχίσουν οι εργασίες της βασικής σύμβασης και παρά τις συνεχιζόμενες φωτογραφήσεις και συνεντεύξεις το έργο βρίσκεται σε απόλυτη στασιμότητα. Από τη δημοσιοποίηση των πινάκων όμως αποκαλύφθηκε και το μεγάλο «colpo grosso» του κ. Νίκα σε ό,τι αφορά το έργο βελτίωσης εθνικής οδού Κυπαρισσία - Φιλιατρά - Πύλος - Μεθώνη, τμήμα Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι, προϋπολογισμού 30.000.000€ περίπου. Το συγκεκριμένο έργο έχει δημοπρατηθεί και έχει οριστικό ανάδοχο. Αντί το έργο να αρχίσει να υλοποιείται, ο κ. Νίκας προαναγγέλλει πως θα ολοκληρωθεί την επόμενη προγραμματική περίοδο! Την ίδια χρονική στιγμή όμως ανακοινώνει και την ένταξη του έργου βελτίωση της επαρχιακής οδού από κόμβο Αρχαίας Νεμέας - Δερβενάκια - Μυκήνες στην Π.Ε. Αργολίδας, προϋπολογισμού 49.000.000€.

Με μαθηματικές αλχημείες και επικοινωνιακές φαμφάρες προσπαθεί να πείσει τους πολίτες της Μεσσηνίας και της Αργολίδας ότι τα δύο έργα αυτά θα υλοποιηθούν γιατί έχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις, κάτι το οποίο προφανώς είναι ψευδές.

Το σύνολο των υπόλοιπων έργων που αφορούν τους άξονες 2Α Λειτουργία δομών, Κέντρα Κοινότητας κ.λπ. και 2Β έργα αναβάθμισης κέντρων υγείας κ.λπ. είναι έργα που παραδόθηκαν είτε ενταγμένα, είτε δημοπρατημένα, είτε απόλυτα ώριμα προς δημοπράτηση και ο κ. Νίκας με πολιτική σκοπιμότητα καθυστέρησε τη γρήγορη συνέχιση της διαδικασίας, έτσι ώστε να τα παρουσιάσει ως δικά του έργα. Επίσης αποκρύπτει στους συγκεκριμένους πίνακες τα έργα που αφορούν την

Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Μάνης, τα οποία είχαν εξ ολοκλήρου ενταχθεί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Η διαχείριση των έργων ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκεται στον «αυτόματο πιλότο» και με βεβαιότητα πλέον μπορούμε να πούμε ότι το πρόγραμμα οδηγείται στα βράχια".