Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 13:45

Πατσαρίνος: "Τι γίνεται με το βασικό οδικό δίκτυο στο νομό Μεσσηνίας;"

Πατσαρίνος: "Τι γίνεται με το βασικό οδικό δίκτυο στο νομό Μεσσηνίας;"

Ερώτηση για την κατάσταση του οδικού δικτύου της Μεσσηνίας κατέθεσε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου" Νίκος Πατσαρίνος.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

"Εδώ και πάνω από 25 χρόνια, με την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Αθήνα – Τρίπολη – Καλαμάτα,  είχε αναγνωριστεί απ’ όλους τους φορείς του νομού Μεσσηνίας η ανάγκη να υπάρχει σε εξέλιξη και να ολοκληρώνεται η κατασκευή του βασικού οδικού δικτύου που θα συνδέει γρήγορα και με ασφάλεια το Νομό μας με τους άλλους όμορους Νομούς και την πρωτεύουσα Καλαμάτα με τα περιφερειακά κέντρα (περιμετρικός δακτύλιος).

Στο όνομα αυτού του οδικού δικτύου κατά καιρούς δίνονται υποσχέσεις και δημιουργούνται εντυπώσεις από τους διοικούντες σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνεται σ’ αυτό και τι πραγματικά έχει γίνει. Αναφερόμαστε:

Α. 1) Στον αυτοκινητόδρομο «Ολυμπία» οδός, που συνδέει τη Δυτική Πελοπόννησο με τη Μεσσηνία (Ζευγολατιό) περίπου 27,5 χλμ. (μέσα στο νομό).

2) Στον εθνικό δρόμο (9η) που συνδέει τον νομό Ηλείας με τη δυτική πλευρά του Νομού, Καλό Νερό – Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι – Ρωμανού – Πύλος – Μεθώνη (≈ 77 χλμ.).

3) Στον εθνικό δρόμο (82η) που συνδέει Σπάρτη – Καλαμάτα – Μεσσήνη – Ριζόμυλο – Πύλο (≈ 86 χλμ. από όρια νομού).

Και ακόμα στους επαρχιακούς δρόμους:

Β. 1) Καλαμάτα – Καρδαμύλη – Αγ. Νίκωνα (1η επαρχιακή – 66 χλμ.) που διασχίζει τη Μεσσηνιακή Μάνη.

2) Ριζόμυλο – Πεταλίδι – Κορώνη (9η επαρχιακή – 29 χλμ.) που διασχίζει τη δυτική παραλία του Μεσσηνιακού κόλπου.

3) Κορώνη – Βασιλίτσι – Μεθώνη (νέα 13η επαρχ. οδός – 30 χλμ.) που διασχίζει τη νότια πλευρά του Νομού και «κλείνει» τον περιμετρικό δακτύλιο.

Μπορούμε ακόμα να συμπληρώσουμε στο βασικό οδικό δίκτυο το τμήμα της 7ης επαρχιακής οδού που συνδέει τη Μεσσήνη με την ιστορική περιοχή της αρχαίας Μεσσήνης (Λάμπαινα), περίπου 10 χλμ.

Όλοι οι άλλοι ενδιάμεσοι δρόμοι του Νομού έχουν την αξία τους που περιορίζεται κύρια στο να εξυπηρετούν τοπικά και να συνδέουν τις όμορες περιοχές. Ας δούμε τι έχει γίνει σε κάθε μία από τις 2 παραπάνω ενότητες:

Α. 1) Η «Ολυμπία Οδός», το πιο βασικό ανεκτέλεστο οδικό κομμάτι του Νομού έχει μπει στο μαντείο των Δελφών με το ερώτημα «θα γίνει ή δεν θα γίνει». Έχει αφεθεί μέσω της σύμβασης παραχώρησης στα συμφέροντα Τραπεζών και των μεγαλοκατασκευαστών και δεν ρισκάρει καμία πολιτική αρχή να δεσμευτεί για το τι «μέλλει γενέσθαι». Η κυβέρνηση «κρύβεται», η Περιφέρεια αρκείται σε δήθεν πολεμικές ανακοινώσεις προς τα έξω ενώ «καταπίνει τη γλώσσα της» όταν κινητοποιούνται οι φορείς του διπλανού Νομού. Η υλοποίηση του έργου είναι σε ποσοστό 0%.

2) Στην 9η εθνική οδό που διασχίζει τη δυτική πλευρά του Νομού και συνδέει την Κυπαρισσία με τη Μεθώνη:

α) Έχει γίνει το τμήμα Κυπαρισσία – Φιλιατρά (12 χλμ.) με σοβαρά κατασκευαστικά και λειτουργικά προβλήματα που απαιτείται να ξαναμελετηθεί για λόγους ασφαλείας. Το ίδιο σχεδόν ισχύει και για το τμήμα Καλό Νερό – Κυπαρισσία (6 χλμ.).

β) Το τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι (17 χλμ.) με έτοιμη μελέτη (όπως είχε ανακοινωθεί από το 2009) ακόμα δεν έχει γίνει εφικτό να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ενώ εκκρεμούν ακόμα ζητήματα με τις απαλλοτριώσεις.

γ) Το τμήμα Γαργαλιάνοι – Ρωμανού (12 χλμ.) ολοκληρώθηκε με προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος του πριν λίγα χρόνια και τώρα δρομολογείται νέα εργολαβία (πρϋπ. 20 εκ. €!!!) για το υπόλοιπο. Υπάρχει ανάγκη σ’ αυτό το τμήμα να διασφαλιστεί η δημόσια έκταση.

δ) Το τμήμα Ρωμανού – Πύλος (19 χλμ.) βρίσκεται μάλλον στα «αζήτητα».

ε) Το τμήμα Πύλος – Μεθώνη (11 χλμ.) μελετιέται απ’ το Υπουργείο Υποδομών μαζί με το τμήμα της άλλης εθνικής οδού Ριζόμυλος – Πύλος, χωρίς να φαίνεται να υπάρχουν απτά αποτελέσματα. Το ποσοστό υλοποίησης στην εν λόγω ενότητα Α2 είναι 39% με αρκετά όμως προβλήματα.

3) Στην 82η εθνική οδό που συνδέει τον νομό Λακωνίας με το νομό μας και την Καλαμάτα με την Πύλο:

α) Στο τμήμα από τα όρια του νομού (Ταΰγετος) έως την Καλαμάτα, περίπου 42 χλμ., δεν συντάσσεται καμία μελέτη και οι επεμβάσεις που γίνονται είναι «πυροσβεστικές» για την ανατροπή βίαιων και οξυμμένων γεγονότων (καθιζήσεις, πτώση βράχων κ.λπ.).

β) Στο τμήμα Ασπρόχωμα – Ριζόμυλος μήκους 11 χλμ. δυστυχώς αν και είναι εθνική οδός δεν υπάρχει καμία σοβαρή αντιμετώπιση. Αντ’ αυτού προωθείται επειγόντως λόγω ΕΣΠΑ η νέα χάραξη της οδού Καλαμάτα – Ριζόμυλος με τις γνωστές υποχωρήσεις στην αρχική μελέτη λόγω των εύλογων αντιδράσεων στο Δήμο Μεσσήνης.

γ) Στο τμήμα Ριζόμυλος – Πύλος, μήκους 28 χλμ., καμία άμεση εξέλιξη σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Μελετάται σε επίπεδο Υπουργείου με προτεραιότητα υποτίθεται το τμήμα Ριζόμυλος – Σουληνάρι.

Ποσοστό υλοποίησης στην ενότητα Α3 0%. Συνολικό ποσοστό ολοκλήρωσης στην ενότητα που περιλαμβάνει στο νομό μας, τον υπόλοιπο αυτοκινητόδρομο και τους εθνικούς δρόμους (ενότητα Α) είναι 13%.

Β) Στην ενότητα των επαρχιακών οδών:

1) Στην 1η επαρχιακή οδό Καλαμάτας – Μάνης μήκους 66 χλμ. εκτός από το τμήμα Σωτηριάνικα – Κοσκάραγας (μήκους 3 χλμ.) που σχεδόν τελείωσε πριν λίγα χρόνια, δεν έχει υπάρξει άλλη ολοκληρωμένη προεργασία πλην του τμήματος παράκαμψης Κάμπου – Σταυροπηγίου (10 χλμ.) που έχει γίνει κατ’ αρχάς η μελέτη αλλά παρουσιάζει ελλείψεις. Το τμήμα αμέσως μετά την Καλαμάτα που είχε μελετηθεί σ’ επίπεδο προμελέτης προβλέπει τέτοια μεγάλα έργα που δεν μπορούν σ’ αυτή την περίοδο να γίνουν. Ουσιαστικά έγινε για λόγους εντυπώσεων και για να συνταχθεί άλλη μια προμελέτη, που θα μείνει για την ώρα στα «ράφια».

2) Στην 9η επαρχιακή οδό Ριζόμυλος – Κορώνη μήκους 29 χλμ. τα λέει καλά η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Πετράκου, την οποία και σας καταθέτουμε. Ζητούμενο είναι τουλάχιστον άμεσα να προχωρήσει για κατασκευή το τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι (μήκους 8 χλμ.) και να ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες μελέτες για τα τμήματα Ριζόμυλος – Τζάνε (3 χλμ.) και Καλαμάκι – παράκαμψη Χαρακοποιού – Κορώνη (18 χλμ.).

3) Στη νέα 13η επαρχιακή οδό Κορώνη – Βασιλίτσι – Φοινικούντα – Μεθώνη, μήκους 30 χλμ. απομένει ένα τμήμα περίπου 4 χλμ. (κοντά στο Βασιλίτσι) να κατασκευαστεί και για το υπόλοιπο χρειάζεται μια σοβαρή βελτίωση (νέος ασφαλτοτάπητας κ.λπ.).

4) Στην 7η επαρχιακή οδό που συνδέει τη Μεσσήνη με την αρχαία Μεσσήνη πρόκειται να ξεκινήσει το έργο μήκους 10 χλμ. αν και εκκρεμούν οι απαλλοτριώσεις.

Ποσοστό ολοκλήρωσης επαρχιακών οδών (ενότητα Β) στο αναφερόμενο περιμετρικό δίκτυο του Νομού 21%.

Πάντως κάτω από την πίεση της ΠΟΤΑ μελετάται από το Υπουργείο Ανάπτυξης το τμήμα Σουληνάρι – Κορυφάσιο (περίπου 20 χλμ.) χωρίς να έχουν λυθεί ακόμα τα θέματα απαλλοτρίωσης. 

Σ’ αυτό το βασικό οδικό δίκτυο που περιγράψαμε παραπάνω ακόμα κι αν προσθέσουμε και κάποια τμήματα που ίσως δεν απαιτούν σοβαρές διορθώσεις, προκύπτει το θλιβερό ποσοστό υλοποίησης (εδώ και 25 χρόνια) στο 18,5%!!! Το άσχημο είναι ότι η κατάσταση αυτή παραμένει σχεδόν η ίδια εδώ και πολλά χρόνια, ενώ έχουν διατεθεί στο Νομό αρκετά χρήματα για άλλους δρόμους ήσσονος σημασίας και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Ιδιαίτερα είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι πέρασε η περίοδος χρηματοδότησης των υποδομών χωρίς να έχουμε σχεδόν καμία πρόοδο στον περιμετρικό δακτύλιο.

Οφείλουμε λοιπόν να ρωτήσουμε:

  • Συμφωνείτε ότι πάνω σ’ αυτό το βασικό οδικό δίκτυο που περιγράψαμε πρέπει κατ’ αρχάς να στρέψουμε τις δυνάμεις μας, ανεξάρτητα ποιος φορέας το χειρίζεται, για να έχουμε σοβαρά οφέλη στην κυκλοφοριακή λειτουργία στο νομό Μεσσηνίας;
  • Τι σκοπεύετε να κάνετε άμεσα, για την ολοκλήρωση της «Ολυμπίας» οδού έως το Ζευγολατιό;
  • Σε ποια φάση ακριβώς βρίσκονται οι μελέτες, που αναφέραμε, που αφορούν το εθνικό και το επαρχιακό δίκτυο και που συντάσσονται είτε από την Περιφέρεια είτε από τα Υπουργεία;
  • Ποια τμήματα θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται άμεσα ώστε να ενταχθούν στο τρέχον ΕΣΠΑ; Είναι στις προθέσεις σας να ξεκινήσει άμεσα το τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι;
  • Σε ποια προγράμματα της νέας περιόδου 2014-2020 βλέπετε να εντάσσονται οι μελέτες και οι κατασκευές αυτού του περιμετρικού δακτυλίου;".

 

7/6/2013

Για την 

«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ