Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 09:26

Περιφερειακό Συμβούλιο: Παρατάξεις κατά του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Περιφερειακό Συμβούλιο: Παρατάξεις κατά του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Ούτε για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας κατάφερε να εκδώσει κοινή απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου καθώς οι παρατάξεις του Πέτρου Τατούλη, του Γιώργου Δέδε, του Γιάννη Μπουντρούκα και της Δήμητρας Λυμπεροπούλου δεν ψήφισαν την πρόταση του Θανάση Πετράκου με την οποία ζητείται άμεση κατάργηση της απόφασης Αποστόλου και να αποσυρθεί ο όρος Καλαμάτα ως συνώνυμο της Καλαμών από τον ευρωπαϊκό κατάλογος ποικιλιών (FRUMATIS). Τελικώς η πρόταση του κ. Πετράκου πλειοψήφησε με τις ψήφους της παράταξης του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα ενώ οι παρατάξεις Τατούλη Δέδε, Μπουντρούκα και Λυμπερόπουλου ψήφισαν πρόταση της Μαργαρίτας Σπυριδάκου που ουσιαστικά καταργεί το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αφήνοντας ενεργή την απόφαση Αποστόλου μέχρι να "τελεσιδικήσει" η επέκταση της ζώνης του ΠΟΠ  και σε περιοχές που παράγουν το 60% της ποικιλίας ελιά Καλαμών, δηλαδή σε Αιτωλοακαρνανία και Φθιώτιδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής  της Νέας Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης αν και στην ομιλία του τάχθηκε κατά της απόφασης Αποστόλου, τελικώς ψήφισε την πρόταση που δεν ζητεί την άμεση κατάργηση της. Με αυτή τη ψήφο η παράταξη Τατούλη ουσιαστικά αναθεωρεί τις δικές της θέσεις για επέκταση της ζώνης ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στη Νότια Πελοπόννησο αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης σε Αιτωλοακαρνανία και Φθιώτιδα. Ουσιαστικά ο κ. Τατούλης συμφώνησε με την πρόταση των Λακώνων συμβούλων Γιώργου Πουλουκέφαλου και Μαργαρίτας Σπυριδάκου που συγκρούεται με τη άποψη των Λακώνων παραγωγών 25.000 τόνων ελιάς Καλαμών που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής των Νέων Δρόμων Γιώργος Δέδες απουσίαζε από τη συνεδρίαση και ότι τις απόψεις της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Γιώργος Πουλοκεφάλος που συμφωνεί με την απόφαση Αποστόλου την οποία ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Νίκου Γόντικα ψήφισε τη δική της πρόταση καθώς διαφωνεί με τα προϊόντα ΠΟΠ και τον καπιταλισμό.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΡΕΙΑΚΟΥ

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ψηφίστηκε από τις παρατάξεις του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και την παράταξη "Αγωνιστική Συνεργασία" του Θανάση Πετράκου

 

Το Περιφερειακό  Συμβούλιο Πελοποννήσου:

 • • Εκφράζει την ικανοποίηση του για την υπ’ αριθμό 1149/2022 απόφαση ΣτΕ υπέρ του προσφεύγοντα «Συλλόγου υπέρ των Μεσσηνιακών ελαιοκομικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η απόφαση αυτή ακυρώνει την Υ.Α. 331/20735(Ευάγγελου Αποστόλου) και υπερθεματίζει την αναγκαιότητα αυστηρής τήρησης της ευρωπαϊκής νομολογίας υπέρ της προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων και πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και της προστασίας ομάδων παραγωγών παραδοσιακών ευρωπαϊκών τροφίμων εξαιρετικής ποιότητας.

  . Επικυρώνει την απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου Δεκεμβρίου 2020, όπου μεταξύ άλλων ζητούσε «να καταργηθεί η ρύθμιση Αποστόλου και να επεκταθεί η ζώνη ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας σε όλη τη νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και Νότια Ηλεία)».

  . Το Περιφερειακό  Συμβούλιο Πελοποννήσου έχοντας αποκλειστικό στόχο την ικανοποιητική και δίκαιη αμοιβή των αγροτών μας, την αύξηση της κατανάλωσης  και την αύξηση των εξαγωγών αμιγώς ελληνικής ΠΟΠ Ελιας  Καλαματας  και ποικιλίαςΚαλαμών  και έχοντας πλήρη επίγνωση όλων των στρεβλώσεων και προβλημάτων που δημιουργήθηκαν γύρω από το ιστορικό μας προϊόν Ελιά Καλαμάτας
  Απαιτεί :

1. Ο υπουργός ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει  άμεσα στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης που να ακυρώνει την προηγούμενη ρύθμιση Αποστόλου και να καταργεί το εφεύρημα ότι η ελιά Καλαμάτας είναι συνώνυμο της ελιάς Καλαμών.

 • • Κοινοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης στην αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής  Ένωσης  έτσι ώστε από 1/1/2023 να ενημερωθεί ο Ευρωπαϊκός κατάλογος ποικιλιών ( FRUMATIS ) και να αποσυρθεί ο όρος Καλαμάτα ως συνώνυμο της Καλαμών.
 • • Σε εφαρμογή της απόφασης του Περιφερειακού  Συμβουλίου  Πελοποννήσου , του Δεκεμβρίου  του 2020 ,η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει , στηρίζει και χρηματοδοτεί την  επιστημονική επιτροπή που συγκροτούν οι φορείς   ΣΥΜΕΠΟΠ ,Η Ένωση Μεσσηνίας και η ΣΕ Λακωνίας κλπ) από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και εξωτερικούς συνεργάτες για την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας και σκοπιμότητας της επέκτασης του ΠΟΠ στην Νότια Πελοπόννησο. Η τεκμηρίωση είναι δυνατή διότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ,  όπως κοινά δεδομένα της καλλιέργειας, κοινές πρακτικές και κοινοί ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των όμορων περιοχών.
  Για το σκοπό αυτό έχει ήδη υπογραφεί και σχετικό Μνημόνιο  Συνεργασίας μεταξύ των συλλογικών φορέων της Μεσσηνίας και συντονιστικής επιτροπής Λακωνίας και ήδη το εγχείρημα έχει την υποστήριξη εκατοντάδων  παραγωγών της Λακωνίας που συγκεντρώνουν όγκο παραγωγής περί τους 20.000 τόνους.
  Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει την γεωγραφική και ποσοτική βάση του ΠΟΠ , δεδομένου ότι στη Νότια Πελοπόννησο συγκεντρώνεται περίπου το 50% της Εθνικής παραγωγής της ελιάς Καλαμών.
  Εντός της ζώνης αυτής (νότια Πελοπόννησος) μπορούν να έρθουν και να εγκατασταθούν όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να δουλέψουν με την ΠΟΠ. Αυτό σημαίνει όμως , σεβασμό στις προδιαγραφές της  και ελέγχους . Όσοι αναζητούν να έχουν ‘’ελευθερία κινήσεων ’’ μπορούν να κάνουν άλλες επιλογές.

4. Τον  εκσυγχρονισμό και επικαιροποίηση των   προδιαγραφών «Ελιά Καλαμάτας» ΠΟΠ σε συμφωνία με τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις στην παραγωγή τροφίμων και καταναλωτικές συνήθεις, στοιχεία που δημιουργούν νέο καθεστώς «παράδοσης». Η ενέργεια αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση εξαγωγών αμιγώς ελληνικών ελιών Καλαμών προστατευόμενης ονομασίας, στην ικανοποιητική και  δίκαιη αμοιβή των ελαιοπαραγωγών και μεταποιητών και στην  αύξηση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής μας οικονομίας.

5. Την  υποβολή του φακέλου της επέκτασης του ΠΟΠ στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ και κινητοποίηση της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για την έγκριση του αιτήματος.
Υπονόμευση και τρικλοποδιές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.

6. Ως ένδειξη καλής θέλησης και αναγνώρισης της σύγχυσης και της αναστάτωσης που έχουμε προκαλέσει ως χώρα, με συνεννόηση και συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε  προβλεφθεί μεταβατική περίοδος  πχ  διάρκειας ενός έτους στη χρήση του όρου KALAMATA OLIVES  ώστε να απορροφήσει  η αγορά εμπορικούς  κραδασμούς  και αντιδράσεις για πιθανές υπογεγραμμένες συμφωνίες.

7. Η παραγωγή από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μπορεί και πρέπει να αναζητήσει την εμπορική της τύχη με την σήμανση Ελληνικές Ελιές Καλαμών ( GREEK KALAMON OLIVES ) .
Είναι στην ευχέρεια των συλλογικών φορέων των περιοχών αυτών και των εκεί επιχειρήσεων να συνεργαστούν στην προβολή και προώθηση του προϊόντος τους.
Προς τούτο μπορούν να αξιοποιήσουν εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Υπάρχει ανάλογη πολύτιμη εμπειρία από το παρελθόν. Ακόμα μπορούν να διεκδικήσουν και να επιτύχουν πιστοποιήσεις και αναγνωρίσεις που θα διευκολύνουν την είσοδό τους στις αγορές.

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΥ

Αναλυτικά η πρόταση της συμβούλου Μαργαρίτας Σπυριδάκου (όπως την ανέγνωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο)  την οποία ψήφισαν οι παρατάξεις του Πέτρου Τατούλη, του Γιώργου Δέδε, του Γιάννη Μπουντρούκα και της Δήμητρας Λυμπεροπούλου.

"Nα γίνει συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση του υπουργείου.

Να γίνει επικαιροποίηση των προδιαγραφών του Ελιάς Καλαμάτα ΠΟΠ.

Να επεκταθεί η ζώνη του ΠΟΠ σε όμορους νομούς της Μεσσηνίας της Λακωνίας. Αρκαδίας και της Ηλείας χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις και προαπαιτούμενα και χωρίς να αποκλειστεί επ ουδενί η ένταξη περισσότερων αν αυτό είναι επιστημονικά εφικτό και κανονιστικά. Πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το 60% της παραγωγής γίνεται σε άλλους νομούς και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί αλλιώς άλλες λύσεις μπορεί να μην είναι βιώσιμες.

Να ελεγχθούν οι ελληνοποιήσεις και να γίνει πίστη εφαρμογή του νομικού πλαισίου που αποτρέπει ελιές από άλλες χώρες να βαφτίζονται ελληνικές.

Να διαβουλευτούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη χορήγηση μεταβατικής περιόδου χρήσης της ονομασίας μέχρι να οριστικοποιηθεί η προτεινόμενη λύση.

Να συσταθεί μία διαπαραταξιακή πολιτική επιτροπή προκειμένου να παρακολουθήσει τη διαδικασία και την εξέλιξη του θέματος.

Να προστατευτούν τα ελληνικά προϊόντα από τη στρέβλωση που επιχειρείται μέσω της διατροφικής σήμανσης Nutri skore.

Nα ελεγχθεί η δυνατότητα ένταξης της ελιάς Καλαμών στα προϊόντα τα οποία διανέμονται μέσω του  συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΤΕΒΑ στην Πελοπόννησο αλλά και σε όλη την ελληνική επικράτεια".


NEWSLETTER