Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 17:30

Δεν βλέπει μετακίνηση ρομά και νέο Αστυνομικό Μέγαρο ο Νικάς (βίντεο)

Δεν βλέπει μετακίνηση ρομά και νέο Αστυνομικό Μέγαρο ο Νικάς (βίντεο)

Αν οι δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης δεν θέλουν τα 120 στρέμματα της Μπιρμπίτας και της Μακαρίας η Περιφέρεια θα τα επιστρέψει στο Κράτος, δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας αμφισβητώντας παράλληλα την δυνατότητα κατασκευής Αστυνομικού Μεγάρου στην Αγία Τριάδα πριν βρεθεί οριστική λύση για τη στέγαση των Ρομά.

Ο κ. Νίκας δήλωσε: Και για τους Ρομά έχω προσπαθήσει πάρα πολλά χρόνια και ξέρετε γκρεμίσαμε και 16 καλύβες, γιατί αν δεν το κάναμε τότε θα είχαμε χάσει το χώρο στην Αγία Τριάδα που είχε απαλλοτριωθεί από τον αείμνηστο Κουτουμάνο από το 1968. Έτσι και έγινε το γήπεδο εκεί στο οποίο προπονείται η Καλαμάτα. Έχω να σας πω τα εξής.

Τα θέματα, τα σχετικά με τους Ρομά και με την παλιότερη και με τη νεότερη νομοθεσία αποτελούν αρμοδιότητα των δήμων αλλά οι δήμοι χωρίς την υποστήριξη της κυβέρνησης δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα.

Το θέμα των Ρομά έχει κακοφορμίσει εξαιτίας του λαϊκισμού και της ψηφοθηρίας. Ξέρετε το τι γίνεται στις εκλογές, έτσι και πώς εκμεταλλευόμαστε μια ομάδα ανθρώπων.

Εγώ ως δήμαρχος ζητούσε να μου δώσουν τα 120 στρέμματα τα οποία έχει η Περιφέρεια για  να μπορέσω να παρέμβω. Μάλιστα το ζήτησα και το 2012 και  013  όταν δεν είχε βανδαλιστεί ακόμα η Μπιρμπίτα. Υπήρχε η Μπιρμπίτα. Εν πάσει περιπτώσει ζήτησα και από την κυβέρνηση και από τους δήμους, ζήτησε από τους δήμους να πάρουν αυτά τα 120 στρέμματα. Να τα πάρουν. Και ο ένας δήμος και ο άλλος. Εξήντα για την Μπιρμπίτα και εξήντα για την μακάρια. Αυτή είναι η γη, η οποία ανήκει στους Ρομά. Είναι περιουσιακό στοιχείο των Ρομά. Δεν έχουν άλλο περιουσιακό στοιχείο εκτός από αυτό. 

Κοινοποίησε το σχετικό αποστολή και στον κ. Σταμάτη που θα έρθει στην Περιφέρεια αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα, Πρέπει να έχω συμμετάσχει σε 10 συσκέψεις διυπουργικές για αυτό το θέμα μέχρι τώρα. 

Λόγια, ωραία λόγια και στην πράξη τίποτα. Η μόνη πολιτική η οποία επέτυχε με τους Ρομά ήταν η αγορά των οικοπέδων, όπου γινόταν διάφορες κομπίνες. Θα ξέρετε με τα Datsun, έχουν γίνει ανέκδοτα όλα αυτά,  και τελικά αυτή η προσπάθεια σταμάτησε. 

Ούτε η προσπάθεια που γίνεται με την ενοικίαση σπιτιών μπορεί να αποδώσει γιατί ο άλλος θα παίρνει ενοίκιο για 2 ή 3 χρόνια και μετά σου λέει τι θα γίνει; Θα αρχίσουμε τη διαδικασία έξωσης και το ενα και το άλλο Αρα δεν τους δίνουν σπίτι για να ενοικιάσουν.  Οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες. Υπάρχει ένα δράμα, ένας κόσμος εκεί του έχει παραχωρηθεί  οικόπεδα από την εποχή του Μπένου.  Στα οικόπεδα αυτά έχουν εγκατασταθεί αθίγγανοι. Προσέξτε. Που είναι ο πυρήνας των αθίγγανων; Είναι στα 9 στρέμματα του ΟΑΕΔ, είναι κρατική γη εκεί που είναι ο βασικός πυρήνας είναι τα 9 στρεμμάτων των αθιγγάνων. Και προφανώς για να γίνει αστυνομικό μέγαρο εκεί πρέπει να φύγουν αυτοί πρώτα απ' όλα αυτοί.  Πως θα γίνει; Δεν έχω καταλάβει με ποια πολιτική όλος αυτός ο κόσμος θα μετακινηθεί. 

Εν πάσει περιπτώσει, εάν δεν τα πάρουν οι δήμοι αυτά τα 120 στρέμματα, εμείς θα τα επιστρέψουμε στο κράτος, λόγω ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα.  Αν κάποιος θεωρεί ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο θέμα, να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση και να κάνει τα βήματα που πρέπει η Περιφέρεια Υπάρχει σε μας το θάρρος, ώστε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες. Δεν μπορεί αυτή η πληγή, η οποία είναι και σε βάρος και των Ρομά. έτσι;  Μιλάμε για υγεία, μιλάμε για θέματα πρόνοιας, μιλάμε για ζητήματα τα οποία συνδέονται με την εξάρτηση και τα ναρκωτικά μέσα σε συγκεκριμένους χώρους πρέπει να υπάρξει μια στοιχειώδης τακτοποίηση. Όταν περνάς από αυτό το χώρο είναι μια κατάσταση η οποία δεν τιμά πρώτα απ όλα το κράτος, έτσι το κράτος μας, γιατί οι άνθρωποι αυτοί θέλουν βοήθεια και θέλουν υποστήριξη. Το μόνο που έχει πετύχει σχετικά τα τελευταία χρόνια είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης των αθίγγανων. Έχουν γίνει βήματα προς αυτόν τον τομέα και στο Πλατύ και στην περιοχή του Ασπροχώματος.