Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 22:02

Μεσσηνία: Γόντικας για πανωπροίκι στο Τζάνε – Καλαμάκι (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Πρόβλεψη ότι τα 7 χιλιόμετρα του δρόμου Τζάνε - Καλαμάκι ενδέχεται να κοστίσουν τελικώς 50 εκ. ευρώ έκανε από την Καλαμάτα ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Πελοποννήσου Νίκος Γόντικας καταγγέλλοντας παράλληλα ότι θα δοθεί πανωπροίκι στον εργολάβο 2 εκ. ευρώ χωρίς παραστατικά.  

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Γόντικας είπε ότι η ΜΠΕ για το αντιπλημμυρικό του Νέδοντα ενδέχεται να καταψηφιστεί ομόφωνα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Σύμφωνα με τον κ. Γόντικα οι δημότες θα πληρώσουν με ανταποδοτικά τέλη και το αντιπλημμυρικό. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη διαχείριση των σκουπιδιών, ο κ. Γόντικας είπε ότι ο λογαριασμός πάει στους δήμους και ότι στην Παλαιόχουνη θάβουν τα σκουπίδια αντί να τα επεξεργάζονται.

Ειδικά για το Τζάνε - Καλαμάκι ο κ. Γόντικας είπε μεταξύ άλλων: «Τελικά για άλλο ένα έργο η προηγούμενη περιφερειακή αρχή Τατούλη εγκρίνει και η νέα  περιφερειακή αρχή πληρώνει. Και μάλιστα εγκρίνουν και πληρώνουν χωρίς κανέναν ουσιαστικό και σε βάθος έλεγχο.  Πρόκειται για τα 2 εκατομμύρια ευρώ που δίνουν πανωπροίκι, με την αιτιολογία του πρόσθετου μεταφορικού έργου, στην εταιρεία που είχε αναλάβει το αμαρτωλό έργο Τζάνε -  Καλαμάκι. Δυο σύντομα λόγια για να θυμίσουμε την κατάσταση. Πρόκειται για ένα δρόμο επτά χιλιομέτρων, με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση χωρίς διάζωμα στη μέση με στον κάμπο στο ίσωμα, δεν είναι σε τίποτα βράχια σε όρη και βουνά, που το πιο σοβαρό κομμάτι του δεν έχει υλοποιηθεί. Είναι ο αρχαιολογικός χώρος. Ηταν να έχει ολοκληρωθεί εδώ και 7- 8 χρόνια με τη σύμβαση 12 εκατομμυρίων που είχε υπογραφεί. Μέχρι τώρα, έχουν πληρωθεί 23 εκατομμύρια ευρώ, άλλα 18,5 εκατομμύρια ευρώ για το κομμάτι, το Αρχαιολογικό πάμε  στα 40 εκ. ευρώ Εχουν πληρωθεί 300.000 ευρώ για σταλίες με με τη διακοπή που είχε πριν από 2 χρόνια.  Θέλουν να πληρωθούν τώρα 2 εκατομμύρια με το πρόσθετο μεταφορικό έργο, εκκρεμούν διεκδικήσεις περίπορειες τις λένε ένα καινούργιο που άκουσα άλλες 400.000 ευρώ.

Είναι οι σταλίες επί Τατούλη, τα 5 εκατομμύρια που διεκδικούσε και συμβιβάστηκαν στο 1,2  που εκκρεμεί. Μιλάμε δηλαδή ότι ο δρόμος θα περάσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Επτά χιλιόμετρα δρόμος, επτά εκατομμύρια το χιλιόμετρο. Ούτε ο Μορέας, ούτε η Ολυμπία Οδός ούτε κανένας άλλος δεν στοίχισαν τόσο πολύ.

Το πρόβλημα ποιο είναι;  Έρχεται υποτίθεται η νέα περιφερειακή αρχή Νίκα να κλείσει το έργο προς όφελος των Μεσσηνίων και δίνει   εκατομμύρια στον εργολάβο για πρόσθετο μεταφορικό έργο για αδρανή υλικά που ΄ρθαν λέει το 2015, το 2016, το 2017 και το 2018 από νταμάρι στη Μεγαλόπολη. Αυτό το αμφισβητούμε  γιατί όλος ο κόσμος εδώ στη Μεσσηνία γνωρίζει ότι τα αδρανή πάρθηκαν από το βουνό δίπλα στο Πεταλίδι μου κατέβηκε κάτω το μισό και από χώρο που ξεμπάζωσε  και έφαγε και πρόστιμο το 2016 από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ενότητας Μεσσηνίας.

Και πήρε απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Μεσσηνίας να βρεθούν τα τιμολόγια αγοράς αυτών των αδρανών υλικών από το λατομείο στην Μεγαλόπολη, καθώς και τα φορτωτικά έγγραφα με βάση τα οποία ήρθαν 100.000 κυβικά μέτρα αδρανή υλικά από την Μεγαλόπολη στο Πεταλίδι. Σας λέω λοιπόν, ότι δεν υπάρχουν τέτοια.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων εκτός Νίκα,  Τατούλη και Χρυσής Αυγής πήγαμε χθες στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων. Είχαμε καταθέσει έγγραφο να ζητήσουμε αυτά τα παραστατικά, σας λέω λοιπόν ότι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι Διευθυντές είπαν εκεί ότι ούτε τα έλεγξαν αλλά και και ούτε υπάρχουν εκεί στη διεύθυνση».