Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022 17:58

Γόντικας για μεταφορά μαθητών

Γράφτηκε από την
Γόντικας για μεταφορά μαθητών

"Τα πόσα παιδιά και το πως θα φτάσουν στο σχολείο τους, δεν μπορεί να εξαρτάται τελικά από το πόσο κοστίζει η μεταφορά και μάλιστα όταν μιλάμε για ορεινά και απομακρυσμένα χωριά, για παιδιά ΑμΕΑ ή νήπια και προνήπια. "

Αυτό τόνισε στην εισήγηση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας διεκδικώντας ασφαλή γρήγορη και με αξιοπρέπεια μεταφορά των μαθητών. Μεταξύ άλλων ο κ. Γόντικας είπε: Μπορεί να πανηγυρίζετε αγαπητοί συνάδελφοι της Ν.Δ για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας στα πλαίσια της ΕΕ, όπως πανηγύριζαν πριν τρία χρόνια οι του ΣΥΡΙΖΑ για το τέλος των μνημονίων, όμως τα μνημόνια για το λαό είναι εδώ. Ζουν και βασιλεύουν.   

Η μεταφορά των μαθητών είναι ένα καλό παράδειγμα που το αποδεικνύει. Όπως και η δακοκτονία και μια σειρά άλλα μεγάλα λαϊκά προβλήματα.

Μειώσατε στο 1/3 τις δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών γιατί στοχεύετε να μετακυλιστεί η ευθύνη άρα και το κόστος της μεταφοράς στις λαϊκές οικογένειες. Βάλατε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, ώστε να μπορεί ένας μαθητής να μεταφέρεται δωρεάν. Διαμορφώνετε πολύωρα δρομολόγια αφού ένα λεωφορείο σε πολλές περιπτώσεις διανύει δεκάδες χιλιόμετρα, μπαινοβγαίνοντας από την Εθνική Οδό σε αρκετά χωριά. Αναγκάζετε εκατοντάδες μαθητές στην αρχή της χρονιάς να τους μεταφέρουν οι ίδιοι οι γονείς από και προς το σχολείο. Στοιβάζονται παιδιά ακόμα και ΑμΕΑ σα σαρδέλες και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας. Γίνονται μεταφορτώσεις μαθητών, λες και είναι ζώντα ζώα, σε διασταυρώσεις, πάνω στην ΕΟ, περιμένουν δέκα και δεκαπέντε λεπτά μικροί μαθητές ακόμα και νήπια στο δρόμο στη μέση της ΕΟ, για να έρθει άλλο λεωφορείο να τους παραλάβει. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα. Δώστε μου χρόνο να σας τα απαριθμήσω.     

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της λογικής η γρήγορη ασφαλής και με αξιοπρέπεια μεταφορά μικρών παιδιών ακόμα και νηπίων από και προς το σχολείο να αντιμετωπίζεται σαν κόστος. Τα λένε και η ΚΥΑ και τα τεύχη δημοπράτησης και οι εισηγήσεις των υπηρεσιών σας. Βάζετε κριτήρια «οικονομικότητας», «εξασφάλιση συνθηκών γνήσιου ανταγωνισμού», «διαμόρφωση του κόστους σε επίπεδα ίδια ή και χαμηλότερα από ότι διαμορφώθηκαν την προηγούμενη χρονιά κλπ».

Ναι υπάρχει για εσάς το κριτήριο της οικονομικότερης μεταφοράς, αλλά για εμάς υπερέχει το κριτήριο της ασφαλέστερης μεταφοράς, της γρήγορης με αξιοπρέπεια και με ασφάλεια μεταφορά μικρών μαθητών από και προς το σχολείο.

Καμία δικαιολογία, κανένα γραφειοκρατικό πρόβλημα, καμία μεταφορά ευθυνών, από τον ένα αρμόδιο ή αναρμόδιο στον άλλο, δεν έχουν θέση στο ζήτημα. Η εξασφάλιση της γρήγορης, ασφαλούς και με αξιοπρέπεια μεταφορά των μαθητών πρέπει να είναι δεδομένη διαφορετικά μιλάμε ξεκάθαρα για ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών του λαού.


NEWSLETTER