Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 08:49

Με αναβαθμισμένο ρόλο οι νέοι περιφερειάρχες

Γράφτηκε από την

Οι διαθέσιμοι πόροι για τις 13 Περιφέρειες της χώρας αυξάνονται στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ αναβαθμίζεται το έργο των Περιφερειών και ο ρόλος των περιφερειαρχών που θα αναδειχθούν στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τα παραπάνω είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στο 2ο Συνέδριο "Μία Περιφέρεια, ένας πλανήτης" που διοργάνωσαν το Σάββατο στην Costa Navarino η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η διαδικτυακή κοινότητα ellines.com. Ο κ. Χατζηδάκης εκπροσώπησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στο χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων ότι στο καινούργιο ΕΣΠΑ οι πόροι που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες θα είναι σημαντικά αυξημένοι, καθώς πλέον δεν θα κάνουν μόνο τεχνικά έργα αλλά θα έχουν την ευθύνη και για προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα και αγροτικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στο συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης ο Μαυραγάνηςυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και οι υφυπουργοί Οικονομικών και Αθλητισμού κ.κ.  και Ανδριανός.

Τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εκφώνησε ο Κ. Χατζηδάκης, όπου μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της χώρας ανέφερε: "Ελλάδα είναι να βάζεις τον πήχυ ψηλότερα και να ξεπερνάς τα όριά σου".

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων από την ελληνική ομογένεια και τέλος η παρουσίαση καλών πρακτικών, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο νέο ΕΣΠΑ, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, που ξεκινά σε λίγους μήνες, το 2014.

Ομιλητές ήταν διακεκριμένοι Ελληνες του εξωτερικού με καταγωγή από τη Μεσσηνία, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναδείχθηκε 2η σε εξαγωγές μετά την Αττική. Επίσης τόνισε ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αύξησε φέτος το μεταφορικό του έργο και μαζί με το αεροδρόμιο της Τρίπολης που προωθείται μέσω ΣΔΙΤ θα ενδυναμώσουν στον τουριστικό χάρτη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος είχε και το συντονισμό της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα ομιλητές ήταν οι Γρηγόρης Στεφανόπουλος καθηγητής Βιοτεχνολογίας και Χημικής Μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), Αρτεμις Π. Σιμοπούλου M.D. πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής Διατροφής και Υγείας στις ΗΠΑ, Κώστας Μακρής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου "Μακρής" στην Αυστραλία, Χαρά Νικολακοπούλου μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου και Περικλής Παπαδόπουλος διευθυντής και καθηγητής του Κέντρου Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο San Jose στην Καλιφόρνια, ερευνητής στο Κέντρο Ames της NASA. Επίσης στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα "Επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου", μίλησαν οι Ηρώ Τσιμπρή, γενική διευθύντρια και συντονίστρια "Leader" στην Πελοπόννησο και ο Γιώργος Τσιμπίδης, οινοποιός από τη Μονεμβασιά ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τα προγράμματα "Leader" για την ανάπτυξη της επιχείρησής του. Η Ηρώ Τσιμπρή είπε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 θα υπάρξει για τα προγράμματα "Leader" σημαντική χρηματοδότηση με στόχο να τονωθεί η τοπική ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίες.

Τις εργασίες έκλεισαν ο ιδρυτής του ellines.com Χρήστος Μπάρλας και ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.

 

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ

Πιο αναλυτικά, ο πρώτος ομιλητής Γρηγόρης Στεφανόπουλος (κατάγεται από την Καλαμάτα) ανέπτυξε το πώς τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα μπορούν να αποτελέσουν τις μηχανές της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Αρτεμις Σιμοπούλου, από τον Κάμπο Αβίας, παρουσίασε τα πολλαπλά οφέλη της ελληνικής διατροφής και τα πλούσια συστατικά τοπικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, σε Ω-3 λιπαρά. Μάλιστα είπε πως από την έρευνα που έγινε στο Κέντρο Γενετικής Διατροφής και Υγείας στις ΗΠΑ, μεταξύ ελαιολάδων από 7 διαφορετικές χώρες, τα καλύτερα αναδείχθηκαν το λάδι της Ανδρούσας και το αγουρέλαιο Κρήτης.

Ο Κώστας Μακρής έφυγε από το Λυγουριό για την Αυστραλία σε ηλικία 16 ετών. Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ένα θέμα που γνωρίζει καλά, την κτηματομεσιτική αγορά και τον τουρισμό. Ηταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τον τρόπο που "στήνονται" οι διαγωνισμοί στην Ελλάδα και τόνισε πως είναι ντροπή και αίσχος χώρες όπως η Πολωνία να έχουν περισσότερο τουρισμό από την χώρα μας.

Η Χαρά Νικολακοπούλου, καταγόμενη από το Μουζάκι, παρουσίασε τη μελέτη της για τα λιπαρά οξέα και τα λιπίδια και την εργασία της σχετικά με τον προστατευτικό και θεραπευτικό ρόλο των Ω-3 λιπαρών κατά του καρκίνου επιδερμίδας και στόματος.

Ο Περικλής Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του αεροδρομίου Καλαμάτας για την μετατροπή του σε διαστημική πύλη. Τόνισε δε ότι είμαστε πιο κοντά στο διαστημικό τουρισμό από ποτέ και μέχρι τα Χριστούγεννα ή το αργότερο στις αρχές του νέου έτους θα γίνει η πρώτη πτήση. Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε την ομάδα του Λ-sat, του πρώτου αμιγώς ελληνικού μικροδορυφόρου που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

 

Ν.Κ.