Σάββατο, 24 Αυγούστου 2024 20:39

Η παράταξη Μάκαρη για την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η παράταξη Μάκαρη για την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

«Με πρόταση της παράταξής μας ιδρύεται η πρώτη ενεργειακή κοινότητα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου» Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της παράταξης Πρώτα η Πελοπόννησος την οποία υπογράφουν ο επικεφαλής Μανώλης και οι δυο σύμβουλοί της Γιάννης Σιάτος και  Παναγιώτης Μερμίγκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου η ίδρυση ενεργειακής κοινότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με το πρόγραμμα Απόλλων κατόπιν προτάσεως της παράταξής μας. Η κυβερνητική παράταξη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πανηγυρίζει με δελτία τύπου για το συγκεκριμένο γεγονός, αποκρύπτοντας το ρόλο που διαδραμάτισε η παράταξή μας όλους αυτούς τους μήνες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Χαιρόμαστε πάντως που η περιφερειακή αρχή 7 χρόνια μετά την θεσμοθέτηση των ενεργειακών κοινοτήτων υιοθετεί το συγκεκριμένο μέτρο. Όμως, σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε τα εξής:

  1. Ο Μανώλης Μάκαρης είχε αναφερθεί ήδη από την θητεία του στο Δήμο Καλαμάτας για την αναγκαιότητα σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων. Στο προεκλογικό μας πρόγραμμα στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές η σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων κατείχε εξέχουσα θέση. Σε δεκάδες τοποθετήσεις του μιλούσε για την σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων που θα οδηγήσουν στην ενεργειακή δημοκρατία και την κοινωνική ωφέλεια.
  2. Ο Γιάννης Σιάτος περιφερειακός σύμβουλος Κορινθίας σε όλες του τις παρεμβάσεις τόσο μετά την εκλογή του όσο και σε αρθρογραφία στον τύπο κατά το παρελθόν μιλούσε συνεχώς για την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους , για εξασφάλιση καθαρής πράσινης ενέργειας σε όλους, μείωση της ενεργειακής φτώχειας και διασφάλιση της ενεργειακής αυτάρκειας της Ελλάδας .

3.Τέλος ο περιφερειακός σύμβουλος Αργολίδας Παναγιώτης Μερμίγκης ήταν ο πρώτος που έφερε πρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για το Πρόγραμμα Απόλλων στις αρχές του χρόνου. Μάλιστα, έδωσε σειρά εγγράφων με το σχέδιο Απόλλων στα χέρια του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη και το κατέθεσε στα πρακτικά.

  Η παράταξη «Πρώτα η Πελοπόννησος» δεσμεύεται να είναι στο πλευρό των πολιτών στον αγώνα για χαμηλότερες τιμές ρεύματος αλλά και την επιτάχυνση της πορείας προς την κλιματική ουδετερότητα και θα απαιτεί τόσο από την πολιτεία όσο και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να αναλάβει την ευθύνη για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς και με απόλυτο σεβασμό στο Περιβάλλον».