Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014 07:41

Σωτήρης Παναγιωτόπουλος: "Κανένα μεγάλο έργο από Τατούλη"

Σωτήρης Παναγιωτόπουλος: "Κανένα μεγάλο έργο από Τατούλη"

"Κανένα μεγάλο έργο δεν έχει στη Μεσσηνία τη σφραγίδα της περιφερειακής αρχής Τατούλη", τονίζει στην "Ε" ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σωτήρης Παναγιωτόπουλος. Επισημαίνει ότι το 2010 "χάσαμε την Περιφέρεια, γιατί μας πολέμησαν άνθρωποι της ίδιας της παράταξης". Ο Σωτ. Παναγιωτόπουλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος Οιχαλίας κι επικρίνει τη δημοτική αρχή.

1 Η απουσία σας κατά την ενημέρωση των δημάρχων της Πελοποννήσου από την ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των σκουπιδιών σχολιάστηκε. Υπήρχε λόγος με πολιτική σημασία για την απουσία σας;

"Σας διαβεβαιώνω κανένας απολύτως πολιτικός λόγος δεν υπήρχε. Η ίδια ενημέρωση είχε προηγηθεί από την ΤΕΡΝΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Τρίπολη, όπου συμμετείχα, τοποθετήθηκα και ήμουν ενήμερος. Η ενημέρωση της ΤΕΡΝΑ στην Καλαμάτα αφορούσε τους δημάρχους της Πελοποννήσου με το ίδιο αντικείμενο. Πού είναι το πρόβλημα;".

2 Η αντίδραση των κατοίκων της Καλλιρρόης και της ευρύτερης περιοχής θα συνεχιστεί; Δε σας πείθουν οι διαβεβαιώσεις της αναδόχου εταιρείας;

"Καμία διαβεβαίωση της ΤΕΡΝΑ δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Ολοι πλέον γνωρίζουν ότι ακόμα και η μελέτη των 2.117 σελίδων που κατατέθηκε, έχει γίνει στο πόδι. Τα περισσότερα στοιχεία είναι αντιγραφή προηγούμενων μελετών που είχαν εκπονηθεί από την ίδια μελετητική εταιρεία. Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τις αντιδράσεις τους το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι να καταλάβουν οι υπεύθυνοι, ότι η επιτυχία ενός τόσο μεγάλου έργου συνολικά στην Περιφέρεια εξαρτάται και από την δική τους συγκατάθεση". 

3 Και αν αποκλειστεί η Καλλιρρόη, πού πρέπει να γίνει το εργοστάσιο; Δεν πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών;

"Φυσικά και πρέπει να λυθεί, έπρεπε ήδη να είχε λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών. Με ρωτάτε πού; Σας απαντώ, εκεί όπου υπάρχουν οι κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες, εκεί όπου δεν προκαλείται βλάβη στο περιβάλλον,  προβλήματα στην οικονομία, θα τυγχάνει της κοινωνικής αποδοχής, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των πολιτών και την υποβάθμιση των περιοχών, όπως συμβαίνει με την "ανόητη" επιλογή στην θέση της Καλλιρρόης". 

4 Η παράταξή σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είχε αποδεχθεί και δεν είχε στηρίξει όλες τις διαδικασίες του διαγωνισμού;

"Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα και είναι ολίσθημα για κάποιους που το επικαλούνται ακόμα. Εμείς στο Περιφερειακό Συμβούλιο είχαμε στηρίξει επί της αρχής την ανάγκη επίλυσης του σοβαρού προβλήματος με τα σκουπίδια, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις. Είχαμε δε με σαφήνεια διατυπώσει τις επιφυλάξεις μας, τόσο για το χωροταξικό, όσο και για άλλες λανθασμένες επιλογές της Περιφέρειας, τις οποίες ούτε στηρίξαμε, ούτε ψηφίσαμε. Επίσης, στην Οικονομική Επιτροπή, σχεδόν όλες οι αποφάσεις που λάβαμε για τα σκουπίδια, δεν έχουν ούτε την σύμφωνη γνώμη μας, ούτε την ψήφο μας". 

5 Η αντιπολίτευσή σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν ανύπαρκτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις καλύτερο σύμμαχο ο κ. Τατούλης δεν μπορούσε να βρει. Τι απαντάτε γι’ αυτό στους επικριτές σας;

"Δεν κάνουμε μικροπολιτική στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο κ. Τατούλης μας βρήκε μπροστά του και κάθετα αντίθετους σε δεκάδες περιπτώσεις, σε πολλά θέματα, στα οποία τον αντιπολιτευτήκαμε με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις. Ζητήματα όμως που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου μας τα στηρίζουμε και μάλιστα με μεγάλη επιμονή. Αν αυτό έχει στεναχωρήσει τους επικριτές μας, τους πολέμιούς μας θα έλεγα καλύτερα, τότε εμάς αυτό μας αφήνει αδιάφορους". 

6 Εδώ και καιρό η παράταξή σας δείχνει ακόμα μεγαλύτερη αδιαφορία, με την απουσία των περισσότερων συμβούλων της. Είναι κυρίως ευθύνη του κ. Δράκου; Τι φταίει;

"Για τις συνεχιζόμενες αδικαιολόγητες απουσίες κάποιων συμβούλων, θεωρώ, ότι πρωτίστως υπάρχει η ατομική ευθύνη και επιπλέον, να θυμίσω, ότι υπάρχει και κανονισμός λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, η εφαρμογή του οποίου δεν είναι ευθύνη του κ. Δράκου. Μην ξεχνάτε όμως ότι ποτέ και κανένα συλλογικό όργανο δεν συνεδριάζει πάντοτε με πλήρη σύνθεση. Είναι άδικο όμως, για να μην χρησιμοποιήσω άλλον χαρακτηρισμό, να μας κατηγορούν και για αδιαφορία στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

7 Το κόμμα της Ν.Δ. τι άποψη έχει γι’ αυτό; Ασχολήθηκε με την εικόνα της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

"Η Γραμματεία Αυτοδιοίκησης που έχει την ευθύνη να παρακολουθεί την δραστηριότητα όλων μας και να ενημερώνεται συνεχώς για τη δράση των στελεχών της σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, θεωρώ ότι έχει θετική άποψη. Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου να υπάρχει κάποια δυσμενής αντίληψη, σε ό,τι αφορά την εικόνα της παράταξής μας".

8 Αλήθεια, πώς κρίνετε το έργο της περιφερειακής αρχής Τατούλη στη Μεσσηνία;

"Κανένα μεγάλο έργο δεν έχει στη Μεσσηνία τη σφραγίδα της περιφερειακής αρχής Τατούλη. Δεν πιστώνεται για κανένα δικό της μεγάλο έργο στη Μεσσηνία. Η περιφερειακή αρχή μιλά μόνο για έργα που ήταν ώριμα μελετητικά, είχαν δρομολογηθεί από το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή την Κεντρική Διοίκηση, τα βρήκε έτοιμα, τα συνέχισε, κάποια τα ολοκλήρωσε και κάποια άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη". 

9 Η Ν.Δ. ψάχνει υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τη νίκη. Θα πρέπει να είναι ο κ. Τατούλης ή κάποιος βουλευτής της Ν.Δ.;

"Η Ν.Δ. μέσα από τις διαδικασίες που ήδη έχει ανοίξει, θα στηρίξει υποψήφιο περιφερειάρχη νίκης. Η τελική επιλογή θα είναι του ιδίου του πρωθυπουργού, η οποία θεωρώ ότι θα είναι και επιλογή νίκης για τη Ν.Δ. στην Πελοπόννησο".

10 Σήμερα, 3,5 χρόνια μετά, έχετε κάνει την αυτοκριτική σας; Τι έφταιξε κι έχασε η παράταξη Δράκου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;

"Ο συνδυασμός Δράκου που στηρίχθηκε από τη Ν.Δ. πολεμήθηκε από δικούς της ανθρώπους, οι οποίοι διακατεχόμενοι από μια "παιδική ασθένεια" δεν θέλουν ποτέ να ομονοήσουν στη Μεσσηνία. Σας λέω χωρίς κανένα δισταγμό, ότι χάσαμε την Περιφέρεια γιατί μας πολέμησαν άνθρωποι της ίδιας της παράταξης. Επώνυμοι πολιτικοί παράγοντες και στελέχη της παράταξης υποστήριξαν και ήσαν υποψήφιοι με τον συνδυασμό του κ. Τατούλη σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Τα πρόσωπα αυτά είναι γνωστά δεν χρειάζονται ονόματα". 

11 Αρκετοί καταλογίζουν ευθύνη και στο πρόσωπό σας, λόγω της μακροχρόνιας προεδρίας σας στη ΝΟΔΕ. Τι τους απαντάτε;

"Ποιος νοήμων άνθρωπος μπορεί να σκεφτεί ότι χάθηκε η Περιφέρεια λόγω της μακροχρόνιας θητείας μου στη ΝΟΔΕ; Στη Μεσσηνία υπό δύσκολες συνθήκες στις περιφερειακές εκλογές και παρά τον μεγάλο ενδοπαραταξιακό πόλεμο που δεχθήκαμε, κρατήσαμε υψηλά ποσοστά και είμαστε νικητές. Μην ξεχνάτε, ότι το κόμμα μας την περίοδο εκείνη προήρχετο από μια βαριά εκλογική ήττα, αλλαγή ηγεσίας και εσωκομματικές διαδικασίες με δυσκολίες και ιδιαιτερότητες.

12 Στις εκλογές του 2010 ο Δ. Δράκος είχε σηκώσει τη σημαία του αντιμνημονιακού. Τώρα ο εκλεκτός της Ν.Δ. θα υποστηρίξει τις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης;

"Ο πρωθυπουργός, αξιολογώντας κάθε φορά τα δεδομένα και τις δυνατότητες που υπάρχουν και διαμορφώνονται, κάνει με ευθύνη τις καλύτερες επιλογές στη χάραξη πολιτικής για να βγει η χώρα μας από το αδιέξοδο και την κρίση. Τα αποτελέσματα φαίνονται. Αυτές τις επιλογές ακολουθήσαμε και θα ακολουθήσουμε και στο μέλλον. Αυτός που θα έχει την στήριξη της Ν.Δ. θα υποστηρίξει και τις πατριωτικές επιλογές του Αντώνη Σαμαρά. 

13 Τι λέτε στα μέλη της Ν.Δ. που ψήφισαν για να φύγει το ΠΑΣΟΚ και βλέπουν σήμερα τον Ευάγγελο Βενιζέλο να συγκυβερνά;

"Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι δύσκολο να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον στη χώρα μας. Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός χωρίς μικροπολιτικά παιχνίδια, έκανε αυτό που γίνεται σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη για την σωτηρία και την ανάπτυξη της χώρας του, ως υπεύθυνος ηγέτης. Σχημάτισε μια υπεύθυνη κυβέρνηση, δίνοντας το χέρι στον πολιτικό του αντίπαλο προκειμένου να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο. 

14 Θα εξαντλήσει την 4ετία η κυβέρνηση, όπως επιδιώκει, ή δεν θα αντέξει και θα οδηγηθεί σε εκλογές κάτω από το βάρος των σκληρών μέτρων;

"Η κυβέρνηση πιστεύω ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και θα οδηγήσει τη χώρα μας ισχυρή στις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεν νομίζω ότι η αντιπολίτευση θα μας οδηγήσει σε επικίνδυνους πειραματισμούς.

15 Ποια είναι η άποψη ενός κομματικού στελέχους για τις μίζες και τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα;

"Για πρώτη φορά βλέπουμε στην Ελλάδα την Δικαιοσύνη να προχωρά ανεξάρτητη, να λειτουργεί, να αντιμετωπίζει γρήγορα υποθέσεις που ήταν στα συρτάρια, να έχουμε απτά αποτελέσματα και χωρίς παρεμβολές στο έργο της. Δεν νομίζεται ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα;". 

16 Πολλοί σας κατηγορούν ότι στηρίξατε τη μακροχρόνια εκλογή σας στη ΝΟΔΕ σε μηχανισμούς. Ετσι είναι;

"Αν εσείς έχετε υπόψη σας κάποιο μηχανισμό δικό μου, ως έγκριτος δημοσιογράφος, σας παρακαλώ να το γράψετε. Ακούστε, είναι τρομερά δύσκολο με μηχανισμούς να είσαι πάντοτε πρώτος ή δεύτερος σε δύσκολες εκλογικές μάχες, πείθοντας παράλληλα να σε ψηφίζουν χιλιάδες άνθρωποι".

17 Πώς καταφέρνατε να συνεργάζεστε, να είστε ο εκλεκτός του εκάστοτε προέδρου του κόμματος;

"Δεν είχα κανένα κοκκαλάκι νυχτερίδας. Βασικό μου πιστεύω και καθήκον μου, ήταν να υπηρετώ πάντοτε τον εκάστοτε εκλεγμένο αρχηγό του κόμματος. Δεν συμμετείχα σε φράξιες ή ομάδες και όλοι με περιέβαλλαν με αυτοεκτίμηση και σεβασμό και ειδικά ο πρωθυπουργός μας με τον οποίο μας συνδέει μακροχρόνια φιλία και συνεργασία".

18 Πώς κρίνετε το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα τα κόμματα εξουσίας διορίζουν στελέχη τους σε θέσεις διοίκησης και ευθύνης του κράτους;

"Και στον τομέα αυτό πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Σήμερα αποφεύγονται πλέον εκείνοι οι συλλήβδην διορισμοί κομματικών στελεχών και στη σημερινή κυβέρνηση θα βρείτε πάρα πολλούς σε θέσεις διοίκησης και ευθύνης του κράτους που δεν είναι κομματικά στελέχη".

19 Πώς βλέπετε την κατάσταση στο Δήμο Οιχαλίας;

"Σήμερα, πολλά προβλήματα στο δήμο παραμένουν άλυτα. Ακολουθείται μια πολιτική που δεν είναι η γόνιμη για τον τόπο. Δεν είναι εύκολος δήμος. Θέλει ιδιαίτερες γνώσεις για την περιοχή, για τα προβλήματά της, για τις ιδιαιτερότητες των γεωγραφικών περιοχών που την απαρτίζουν και κυρίως καθημερινή παρουσία  του δημάρχου παντού. Υπάρχουν μια σειρά προβλημάτων στο Δήμο, που χρειάζονται άμεσες λύσεις και είναι εμφανές ότι η σημερινή δημοτική αρχή αδυνατεί να δώσει λύσεις".

20 Ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Οιχαλίας; Θα ασχοληθεί με τα ζητήματα της περιοχής του;

"Το θέμα με απασχολεί άμεσα, όπως απασχολεί και πολλούς άλλους συνδημότες μου οι οποίοι μοιράζονται μαζί μου τους προβληματισμούς τους και την αγωνία τους. Δεν σας κρύβω ότι ήδη συζητάω προτάσεις τοπικών παραγόντων και συνδημοτών μου, ανταλλάσσουμε απόψεις και σύντομα θα έχουμε τις θέσεις και τα συμπεράσματα των επαφών αυτών για την επόμενη ημέρα". 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος είναι περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου της μείζονος μειοψηφίας. Ηταν πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από το 1994 έως το 2010, νομαρχιακός σύμβουλος Μεσσηνίας από το 1998 μέχρι το 2010. Διετέλεσε αναπληρωτής νομάρχη, αντινομάρχης και πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Στις περιφερειακές εκλογές του 2010 ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας με το συνδυασμό του Δημήτρη Δράκου.