Σάββατο, 10 Μαϊος 2014 07:45

Ενώ όλοι προσβλέπουν στο β' γύρο: Αναστήλωση Τατούλη επιχειρεί ο Σαμαράς

Ενώ όλοι προσβλέπουν στο β' γύρο: Αναστήλωση Τατούλη επιχειρεί ο Σαμαράς

Επιχείρηση αναστήλωσης του Πέτρου Τατούλη αρχίζει από σήμερα στην Τρίπολη με την προεκλογική συγκέντρωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, καθώς όλα τα μηνύματα δείχνουν την απροθυμία ακόμη και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουν την υποψηφιότητα. Το πολιτικά ισχνό ψηφοδέλτιο δεν μπορεί να συσπειρώσει ακόμη και τους φίλους του κ. Σαμαρά, οι παλιότεροι των οποίων απουσιάζουν από αυτό. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα καθώς το ΠΑΣΟΚ "πατώνει" δημοσκοπικά και εμφανίζεται πανικόβλητο με δηλώσεις στελεχών που προκαλούν αντιδράσεις από ευρύ πολιτικό και δημοσιογραφικό φάσμα.

Με τη βεβαιότητα ότι η αναμέτρηση του πρώτου γύρου δεν θα αναδείξει νικητή, το ζητούμενο της κάλπης είναι ποιοι θα βρεθούν στο δεύτερο, ποια θα είναι η μεταξύ τους διαφορά και τι στάση θα κρατήσουν οι υπόλοιποι, κυρίως όμως ο κόσμος που τους ψήφισε. Στην περίπτωση του Οδυσσέα Βουδούρη είναι εμφανές ότι οι εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ενσωματωθεί. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν υποψήφιοι από όλες τις πλευρές και στο πέρασμα του χρόνου κερδίζει έδαφος. Η υποψηφιότητα του Γιάννη Μανώλη, πέραν του γεγονότος ότι δίνει διέξοδο εκπροσώπησης στη Λαϊκή Δεξιά, λειτουργεί ως χώρος υποδοχής των ανθρώπων της Κεντροδεξιάς που αντιδρούν στην υποψηφιότητα Τατούλη. Κάτι που είναι εμφανές και στη σύνθεση του ψηφοδελτίου αλλά και στη στάση ακόμη και ιστορικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά η υποψηφιότητα του Γιώργου Δέδε, πέραν του ότι συσπειρώνει το τμήμα του ΠΑΣΟΚ που… θέλει να είναι ΠΑΣΟΚ και να μην χαθεί στον πολιτικό χυλό, λειτουργεί πειραματικά και στην προοπτική των μετεκλογικών εξελίξεων. Η παρουσία του Σταύρου Μπένου στη συγκέντρωση των ετεροδημοτών της Αθήνας σηματοδοτεί και τις διεργασίες που γίνονται στο χώρο για την επόμενη ημέρα.

Χωρίς να υποτιμώνται και οι άλλες υποψηφιότητες εκ των οποίων κάποιες μπορούν να συγκεντρώσουν σημαντικά ποσοστά (Γόντικας, Δολτσινιάδης), τα όσα έχουν να κάνουν με το δεύτερο γύρο φαίνεται ότι θα εξαρτηθούν από τις εκλογικές επιδόσεις αυτών που προαναφέρθηκαν. Και ακόμη στις σχέσεις που θα δημιουργηθούν από τον πρώτο γύρο, καθώς η επικοινωνιακή ομάδα Τατούλη βάλλει με πολιτικά πρωτόγονο τρόπο εναντίον και των τριών για διαφορετικούς λόγους. Ποντάρει στην αναπαραγωγή των επιθέσεων από ένα σύστημα φιλικών μέσων (και κυρίως στο Διαδίκτυο), το οποίο όμως αποδεικνύεται ατελέσφορο, καθώς το σύστημα αυτό έπαψε να έχει το μονοπώλιο και στο χορό έχουν μπει άλλα μέσα που αποδομούν το "έργο Τατούλη" προβάλλοντας ζητήματα αδιαφάνειας και οικογενειοκρατίας. Είναι το σημείο στο οποίο συναντιούνται σχεδόν όλοι οι άλλοι υποψήφιοι, γεγονός που εκτιμάται πως θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη στάση τους στο δεύτερο γύρο.

Το σύνθημα της επικοινωνιακής ομάδας Τατούλη για «νίκη από την πρώτη Κυριακή» βρίσκει απήχηση μόνον μεταξύ υποψηφίων και θαμώνων των εκλογικών κέντρων και υποδηλώνει την ανησυχία για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.