Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011 20:26

Τατούλης προς Δράκο για τη διαχείριση των σκουπιδιών

Γράφτηκε από την

Απαντώντας κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε ερώτηση του Δημ. Δράκου για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης δήλωσε τα εξής:
"Είναι γεγονός ότι η περιφέρειά μας αντιμετωπίζει ένα σημαντικό ζήτημα, ένα ζήτημα που ευθέως την απειλεί με το θέμα της ανυπαρξίας πολιτικής μέχρι τώρα για την  αντιμετώπιση στην περιφέρεια με το θέμα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Εκείνο που θέλω να γνωρίζετε κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες είναι ότι εφόσον προχωρήσουν τα θέματα αυτά θα υπάρξει μία ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου πάνω στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. 
Αυτή τη στιγμή μπορώ να σας πω και να σας ενημερώσω ότι όπως πρέπει να γνωρίζετε λόγω του πολύπλοκου και πολύπλευρου και πολυεπίπεδου προβλήματος που παρατηρείται στην περιφέρεια Πελοποννήσου κι επειδή η περιοχή μας, η περιφερειά μας επαπειλείται ευθέως με πρόστιμα από την Ε.Ε. αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα στην πολιτική της διαχείρισης και στην πολιτική του κλεισίματος των πάσης φύσεως χωματερών είτε υπό την έννοια των ΧΥΤΑ, είτε υπό την έννοια των ΧΑΔΑ τότε απειλούμαστε με πρόστιμα από την Ε.Ε.
Είναι γνωστό ότι η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση, η αποκεντρωμένη περιφερειακή διοίκηση είχε δημιουργήσει μία ασάφεια στις πολιτικές της με εξαιρετικά ζητήματα και προβλήματα.
Φανταστείτε ότι σε κάποια στιγμή ο προηγούμενος περιφερειάρχης ο κ. Αγγελόπουλος είχε ενημερώσει την Ε.Ε. ότι σχεδόν είχαμε κλείσει όλους τους ΧΥΤΑ και τους ΧΑΔΑ. Για να μην επαναλαμβάνονται αυτά τα πράγματα, για να μην φαινόμαστε ασυνεπείς, για να είμαστε πολύ σοβαροί στο μεγάλο ζήτημα, θέλω να σας πω δύο πράγματα. Πρώτον, ότι εμείς έχουμε εξαρχής υποσχεθεί στους συμπολίτες μας από την προεκλογική διαδικασία ότι εκείνο που μας ενδιαφέρει για την περιφέρεια Πελοποννήσου είναι να είναι η περιφέρεια της αειφορίας.
Τουτέστιν είτε υπήρχε η απειλή της Ε.Ε., είτε δεν υπήρχε εμείς οφείλουμε να κινηθούμε σε μία πολιτική η οποία ουσιαστικά θα υπερασπίζεται τον αειφόρο χαρακτήρα της περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι εμείς είχαμε εξαρχής μελετήσει και ανακοινώσει μία πολιτική για την διαχείριση. Και αυτή η πολιτική μας στηρίζεται σε 4 βασικές αρχές.
Πρώτον και κυρίως στη δημιουργία ενός διεθνούς διαγωνισμού.
Ο οποίος διεθνής διαγωνισμός θα είχε 4 παραμέτρους. Η πρώτη παράμετρος ήταν ότι η τεχνολογία που θα επιλεγόταν ως τελική διαχείριση και ολιστική διαχείριση στα στερεά απόβλητα θα έπρεπε να παράγει μηδενικούς ρύπους. Η δεύτερη βασική αρχή είναι ότι θα έπρεπε να ήταν η πιο οικονομική προσφορά, αυτό σημαίνει μειοδοτικός διαγωνισμός, η τρίτη συνιστώσα ήταν το ότι θα πρέπει να επιτυγχάνουμε το μέγιστο οικονομικό και το μέγιστο κοινωνικό όφελος και ο τέταρτος όρος, η τέταρτη συνιστώσα ήταν η τεχνολογία που θα επιλεγόταν να παράγει το μικρότερο".