Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014 07:44

Ανω-κάτω η ΝΔ με τα τσαλιμάκια του Τατούλη: "Εφαγε πόρτα" και το γύρισε στην ανταρσία

Ανω-κάτω η ΝΔ με τα τσαλιμάκια του Τατούλη: "Εφαγε πόρτα" και το γύρισε στην ανταρσία

Ανω - κάτω έχει κάνει τη Νέα Δημοκρατία στο χώρο της αυτοδιοίκησης το σύστημα Τατούλη καθώς από τη μια πλευρά "κουμαντάρησε" τις εκλογές στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων στην Πελοπόννησο και από την άλλη κατέβασε δικό του ψηφοδέλτιο στις εκλογές της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας που έγιναν χθες.

Οι φιλικά προσκείμενοι στον Τατούλη νεοδημοκράτες δήμαρχοι της Πελοποννήσου την "έστησαν" στο δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα και τον "κόντυναν" εκλογικά, σε μια προσπάθεια να τον "κοντύνουν" και πολιτικά. Αιτία η σφοδρή κριτική του κ. Νίκα τόσο για την υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών, όσο και για τον τρόπο κατανομής των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ. Η κίνηση αυτή ήταν και η αιτία για να ξεσπάσει ο δήμαρχος Καλαμάτας που ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τον εκλεκτό του περιφερειάρχη για την προεδρία της ΠΕΔ, δήμαρχο Αργους Δημήτρη Καμπόσο. Ενώ παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση δημάρχων που δεν αντιδρούν στην πολιτική Τατούλη σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους δήμους.

Από την πλευρά του ο κ. Καμπόσος αντεπιτέθηκε και απάντησε στον Παναγιώτη Νίκα πως «του επιστρέφει τα υπονοούμενα» χαρακτηρίζοντάς τον αλά καρτ μέλος της παράταξης. «Η ήττα είναι συστατικό της δημοκρατίας και αύριο ο κ. Νίκας ίσως έχει συνέλθει…» τόνισε ο δήμαρχος Αργους.

Η υπόθεση αναμένεται να έχει και συνέχεια τις επόμενες ημέρες, όταν κληθεί το συμβούλιο της ΠΕΔ να εκλέξει πρόεδρο. Η παράταξη της ΝΔ έχει οριακή πλειοψηφία με 11 μέλη στα 21, αλλά εφόσον δεν ψηφίσει ο κ. Νίκας όπως έχει δηλώσει, τότε τα πράγματα περιπλέκονται γιατί χάνεται η πλειοψηφία. Ανεξαρτήτως προέδρου όμως, οι νέοι συσχετισμοί στο Διοικητικό Συμβούλιο σε σημαντικά θέματα όπως είναι τα σκουπίδια, μπορεί να φέρουν σε μειοψηφική θέση την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας εφόσον επιχειρήσει να κινηθεί ως "μακρύ χέρι" της Περιφέρειας μέσα στην Ενωση.

ΣΤΗΝ ΕΝΠΕ

Στο μεταξύ ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης "έφαγε πόρτα" από τη Νέα Δημοκρατία στην υπόθεση της εκλογής προέδρου στην Ενωση Περιφερειών Ελλάδας. Για τη θέση αυτή επελέγη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αλλά ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας στην Πελοπόννησο… δεν το έβαλε κάτω. Οπως ανέφεραν οι πληροφορίες, επρόκειτο να κατεβάσει δικό του ψηφοδέλτιο με βασική υποψήφια την περιφερειακή σύμβουλο Αργολίδας Παναγιώτα Λαπαθιώτη έτσι ώστε να εκλέξει ένα μέλος στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο όμως συμμετέχει και ο ίδιος εξ οφίτσιο. Ετσι με δύο ψήφους στο συμβούλιο της ΕΝΠΕ μπορεί να διαπραγματευτεί την ψήφο του η οποία θα είναι απαραίτητη κατά πάσα πιθανότητα για το σχηματισμό πλειοψηφίας από τον Κ. Αγοραστό.

 ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΙ

Ολα αυτά προδικάζουν τη συνέχιση των κλυδωνισμών στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας στην Πελοπόννησο το επόμενο διάστημα, με δεδομένο το γεγονός ότι πλέον οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες έχουν αυτονομηθεί και κινούνται στη βάση προσωπικών στρατηγικών και στοχεύσεων. Ιδιαίτερη σημασία έχει η υπόθεση αυτή στη Μεσσηνία καθώς έχει ξεσπάσει σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ περιφερειακών και δημοτικών στελεχών, ενώ είναι έντονη η δυσφορία από το γεγονός ότι ηγετικό ρόλο στις υποθέσεις της Μεσσηνίας φαίνεται να έχει η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου. Ομως οξύνεται και η αντιπαράθεση μεταξύ δημάρχων, καθώς είναι φανερό ότι στο κόλπο για το πολιτικό στραπατσάρισμα του δημάρχου Καλαμάτας συμμετείχαν και άλλοι δήμαρχοι της Μεσσηνίας.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης απέτυχε στην προσπάθεια να αποτελέσει τον εκλεκτό της Νέας Δημοκρατίας για την Ενωση Περιφερειών και μέσα από αυτό να μεταπηδήσει πάλι στην κεντρική πολιτική σκηνή εκμεταλλευόμενος τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Κεντροδεξιά, αναζητώντας ηγετικό ρόλο σε διάδοχα σχήματα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια να προωθήσει τα πολιτικά του σχέδια, αξιοποιώντας την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τις ειδικές σχέσεις που αναπτύσσει με το γερμανικό παράγοντα. Και όπως όλα δείχνουν, οι περιπέτειες της Νέας Δημοκρατίας στην Πελοπόννησο θα έχουν συνέχεια.