Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2015 15:31

Νέα μελέτη για την ακτή μπροστά από τη βίλα Καλτσίδη

Νέα μελέτη για την ακτή μπροστά από τη βίλα Καλτσίδη

Νέα μελέτη ενέκρινε η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για την προστασία της ακτής από διάβρωση εντός της θάλασσας και σε απόσταση από την ακτή και τεχνητών υφάλων στον πυθμένα της θάλασσας στη θέση "Αγιος Νικόλαος" στο Βασιλίτσι, ιδιοκτησίας της εταιρείας Jarosite Ltd, μπροστά από τη βίλα Καλτσίδη.

Η έγκριση της μελέτης αποκάλυψε ότι 3 μέρες πριν τις εκλογές, στις 22 Ιανουαρίου με απόφαση του γ.γ. του Αυτοτελούς Τμήματος Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Εργου του ΥΠΕΚΑ (υπουργείου Περιβάλλοντος) απορρίφθηκε «η από 24-11-2014 προσφυγή και το από 12-12-2014 υπόμνημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου επί της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου». Στην απόφαση καταγράφονται και ουσιαστικοί και τυπικοί λόγοι, που αναμένεται να προκαλέσουν διάφορα σχόλια και ποικίλες αντιδράσεις.

Στην έγκριση της μελέτης αναφέρεται, ακόμα, ότι οι περιβαλλοντικοί όροι εγκρίθηκαν με απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης στις 22-10-2014. Ομως, όπως φαίνεται από τα έγγραφα και τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί, η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων αφορά την αρχική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αποσύρθηκε και άλλαξε. Και για τη νέα μελέτη δεν υπάρχει εισήγηση από το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας, ούτε έχει συζητήσει ή γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Επισημαίνεται, επίσης, στη νέα μελέτη πως «η λειτουργία των προς κατασκευή 7 υποθαλάσσιων προβόλων και των καθέτων προς αυτούς στοιχείων είναι ανεξάρτητη της ύπαρξης ή μη των υφιστάμενων λιμενικών έργων, ως περιγράφονται στο υπ’ αριθμ. 4/10-4-2013 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Νομού Μεσσηνίας και επιτυγχάνεται αποτελεσματική προστασία της ακτής από διάβρωση, σύμφωνα και με την εγκεκριμένη ακτομηχανική μελέτη, ανεξάρτητα από τα ανωτέρω προϋπάρχοντα λιμενικά έργα, ως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση του μελετητή του έργου». Το έγγραφο αυτό της Κτηματικής Υπηρεσίας είναι πρωτόκολλο κατεδάφισης για αυθαίρετη κατασκευή (λιμενίσκος). 

Η μελέτη που ενέκρινε η Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Μεσσηνίας για την προστασία από τη διάβρωση «αποτελείται από 7 υποθαλάσσιους προβόλους, μήκους 40 μέτρων ο καθένας, κάθετων προς την ακτή, οι οποίοι έχουν και κάθετα προς αυτούς στοιχεία μήκους 10 μέτρων με εγκάρσιο μέσο πλάτος διατομής 1.60 μ. και ύψους 0,80 μ. Εξαιρούνται τα ήδη κατασκευασμένα θαλάσσια έργα με το υπ’ αριθμ. 4/10-4-2013 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ν. Μεσσηνίας».

Ακόμα, αναφέρει ότι: «Ο ιδιώτης Jarosite Ltd οφείλει πριν την έναρξη των εργασιών κατασκευής των έργων, να ορίσει στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων την ημερομηνία έναρξης των εργασιών, ώστε η υπηρεσία να ορίσει υπεύθυνο μηχανικό, ο οποίος θα ελέγχει την κατασκευή σε συνεργασία με τον επιβλέποντα μηχανικό που έχει οριστεί από αυτόν. Η παρούσα απόφαση έγκρισης της μελέτης δεν επέχει θέση έγκρισης κατασκευής του ανωτέρω έργου, η οποία και πρέπει να δοθεί αρμοδίως, σύμφωνα με το άρθρο 12 του νόμου 2971/01. Η κατασκευή του έργου θα γίνει χωρίς δαπάνη του Δημοσίου και με αποκλειστική δαπάνη του ενδιαφερόμενου, της εταιρείας Jarosite Ltd. Το έργο μετά το πέρας της κατασκευής του θα ανήκει στο Δημόσιο και ο ιδιώτης Jarorite Ltd θα υποχρεούται να συντηρεί και να επισκευάζει το έργο με δικές του δαπάνες, ύστερα από ενημέρωση και επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μεσσηνίας».

Γ.Σ.