Τρίτη, 12 Απριλίου 2011 14:04

Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για τη διαχείριση σκουπιδιών

Γράφτηκε από την

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου επιβεβαιώνει τη θέση του ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μείζον θέμα, προκειμένου η Πελοπόννησος να καταστεί Περιφέρεια της Ευρώπης και της Αειφορίας. Η δική μας η στόχευση είναι να κάνουμε την περιφέρεια Πελοποννήσου πρότυπο τοπικής οικονομίας, πυρήνα ανάπτυξης, που θα αποτελέσει και παράδειγμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Το πρόγραμμα μας για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας βασίζεται στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία και θα υλοποιηθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ανοικτού σε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες που θα βασίζεται σε 4 αδιάβλητες αρχές:
Αυστηρή τήρηση της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας με ελαχιστοποίηση των ρύπων
Ελαχιστοποίηση του κόστους για τους πολίτες
Δημιουργία μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού οφέλους
Ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που θα οδηγείται σε ταφή
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πετύχει τη σύγκλιση της τοπικής κοινωνίας στην παραπάνω φιλοσοφία  καθώς και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η διαχείριση των στερεών αποβλήτων με σύμπνοια, αλληλοϋποστήριξη και χωρίς τοπικισμούς. Την σύγκλιση αυτή θα την ενισχύσει και με περαιτέρω δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους επιστημονικούς φορείς και κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να εμπλουτίσει την τελική λύση με κάθε γόνιμη και εποικοδομητική πρόταση.
Για την επίτευξη του στόχου το Περιφερειακό Συμβούλιο καλεί την Πολιτεία να προχωρήσει με γρηγορότερα και τολμηρότερα βήματα sτην εφαρμογή του «Καλλικράτη». Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο κρίνεται απολύτως απαραίτητο να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και να μεταφερθούν άμεσα (και όχι από 1/7/2011) οι παρακάτω αρμοδιότητες στην Αιρετή Περιφέρεια:
Η ωρίμανση και υλοποίηση των έργων προσωρινής αποθήκευσης μεταφόρτωσης, αξιοποίησης και διάθεσης των αστικών αποβλήτων που προβλέπονται από το νέο ΠΕΣΔΑ που εγκρίθηκε με την 5145/2-12-2010 απόφαση Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου
Η παύση λειτουργίας και η ωρίμανση και υλοποίηση των έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ.
Επίσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο διαπιστώνει ότι, για την υλοποίηση του σχεδιασμού στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τόσο την προσωρινή όσο και την οριστική, απαιτείται ισχυρή κοινωνική συναίνεση και ένας ισχυρός ΦοΔΣΑ με αποδοχή από την τοπική κοινωνία και καλεί την Πολιτεία να θεσμοθετήσει έναν διαβαθμιδικό ΦοΔΣΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με επιτελική συμμετοχή σε αυτόν της Αιρετής Περιφέρειας.

Πώς προχωράμε:
Συνεχίζουμε αταλάντευτα την παύση λειτουργίας και των τελευταίων 30 ΧΑΔΑ. Παράλληλα, αξιοποιώντας τους πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος προχωράμε σε αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ. Στόχος μας είναι μέσα στη θητεία του παρόντος Περιφερειακού Συμβουλίου να αποδώσουμε όλους τους χώρους αποκαταστημένους στις τοπικές κοινωνίες. Για τους ΧΑΔΑ μεγάλης σημασίας θα προχωρήσουμε σε πρότυπες αναπλάσεις.
Σε συνεργασία με τους Δήμους οργανώνουμε την ανακύκλωση βασιζόμενοι σε προγράμματα ευαισθητοποίησης των πολιτών, ξέροντας ότι στη μάχη της ανακύκλωσης το ισχυρότερο όπλο είναι ο ενεργός πολίτης.
Ολοκληρώνουμε άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την προσωρινή και οριστική διαχείριση των απορριμμάτων. Σε ένα μήνα από σήμερα θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση τα βασικά στοιχεία της μελέτης σκοπιμότητας και του διαγωνισμού, ώστε να δώσουμε την πραγματική δυνατότητα σε όλους να συμβάλουν στην τελική διαμόρφωση του σχεδίου. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και αφού ενσωματώσουμε τις καλύτερες από τις προτάσεις που θα υποβληθούν θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη του διαγωνισμού.