Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011 21:31

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η προστασία του Ακρογιαλίου

Θετική γνώμη για την ένταξη της προστασίας της ακτής του Ακρογιαλίου Αβίας, με προϋπολογισμό 4,85 εκ. ευρώ, στο ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, εξέφρασε προχθές αργά το βράδυ το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Κι ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Δυτικής Μάνης, ώστε η Περιφέρεια να δημοπρατήσει και να υλοποιήσει το έργο.
«Το εισηγούμαι, το φέρνω με δική μου πρωτοβουλία. Τώρα το Ακρογιάλι θα γίνει πραγματικότητα, ενώ μέχρι τώρα το συζητούσαμε», υποστήριξε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Η μελέτη προβλέπει 7 κάθετους προβόλους, ενώ για την προστασία όλης της περιοχής από τη Μικρή Μαντίνεια μέχρι τις Κιτριές το συνολικό κόστος των έργων προστασίας είναι 11 εκ. (άλλα 4 εκ. είναι τα έργα ανάπλασης). Ο κ. Τατούλης είπε ότι θα πρέπει να οργανωθεί διεθνές συνέδριο για τα προβλήματα διάβρωσης των ακτών της Περιφέρειας, παρατήρησε πως είναι διαφορετικό το θέμα της διάβρωσης των ακτών της Μεσσηνίας απ’ αυτό των ακτών της Κορινθίας και δήλωσε ότι «θα ενισχύσουμε το ερευνητικό πρόγραμμα».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας - τέως νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος επαίνεσε τη δημοτική αρχή Αβίας που έκανε μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και μίλησε για «πολύ σοβαρή δουλειά που έγινε σε μελετητικό επίπεδο».
Ο σύμβουλος Γιάννης Αργυράκης έκανε λόγο για σημαντικό έργο κι εξέφρασε την ευχή να γίνει όλο. Παρατήρησε ότι θα ανακουφίσει κατοίκους κι επισκέπτες και συνεχάρη το Δήμο Αβίας για τη μελετητική ετοιμότητα.
Κλείνοντας, ο κ. Τατούλης μίλησε για «μεγάλο έργο που προστίθεται στα μεγάλα έργα, που έχουμε προγραμματίσει για τη Μεσσηνία».