Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011 16:43

Ερώτηση Πετράκου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα δημοπρατητήρια

Γράφτηκε από την

Θα προχωρήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στην υποβολή πρότασης για δύο δημοπρατήρια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;

 

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή, αλλά και όταν έγινε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το περίφημο «καλάθι των αγροτικών προϊόντων Πελοποννήσου», με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η παράταξή μας είχε επιμείνει ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να διεκδικήσει τη δημιουργία δύο δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων το ένα στο Δήμο Τριφυλίας, περιοχή Φιλιατρών και το δεύτερο στο χώρο που θα προκύψει από την αναγκαία μελέτη του θέματος.

Είχαμε τονίσει ότι η γεωμορφολογία της Πελοποννήσου, αλλά και η ποσότητα των αγροτικών προϊόντων, είναι τέτοια, που επιβάλλεται η δημιουργία των δύο δημοπρατηρίων και είναι λάθος να γίνεται δογματική αντιγραφή άλλων χωρών, π.χ. Ολλανδίας.

Και εσείς, κ. Περιφερειάρχη, στην εισήγησή σας, αλλά και ο κ. Υπουργός επιμένατε ότι δεν μπορεί να γίνουν δύο δημοπρατήρια, διότι ο νόμος προβλέπει μόνο ένα σε κάθε Περιφέρεια.

Το νομοσχέδιο όμως για τους Συνεταιρισμούς, που δόθηκε στη δημοσιότητα, προβλέπει ότι μπορούν να γίνουν και δύο δημοπρατήρια σε κάθε Περιφέρεια (φαίνεται κ. Περιφερειάρχη ότι τα επιχειρήματά μας έπεισαν τον κ. Υπουργό).

Με δεδομένο λοιπόν και αυτό, αλλά και επειδή για το δημοπρατήριο των Φιλιατρών έχει γίνει αρκετή προεργασία ωρίμανσης του θέματος, προτείνουμε ότι θα πρέπει άμεσα η Περιφέρεια Πελοποννήσου να καταθέσει πρόταση – φάκελο στο Υπουργείο και την κυβέρνηση, με την οποία να ζητά τη δημιουργία δύο δημοπρατηρίων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Παράλληλα επιβάλλεται να γίνει η αναγκαία διαβούλευση, ώστε να καθοριστεί ο τόπος του δεύτερου δημοπρατηρίου.

Σας ερωτούμε λοιπόν, θα προχωρήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να διεκδικήσει τη δημιουργία δύο δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων στο χώρο της Περιφέρειας;

 

12/7/2011

Ο επικεφαλής του συνδυασμού

«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ