Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2011 18:45

Αποστολόπουλος: Οι δήμοι υπεύθυνοι για τη μεταφορά των μαθητών

Γράφτηκε από την

Σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στην Αθήνα για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών και στην οποία συμμετείχαν οι Υφυπουργοί Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος και Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος. Στη σύσκεψη αυτή κατέστη σαφές ότι το θέμα της μεταφοράς των μαθητών ανήκει πλέον στις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και γι’ αυτό οι Δήμοι θα πρέπει να προετοιμαστούν έγκαιρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Για την επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και η μεταφορά των μαθητών από τους τόπους διαμονής τους στα σχολεία, τα αρμόδια Υπουργεία έχουν ήδη στείλει ενημερωτικές εγκυκλίους στις Περιφέρειες και στους Δήμους όλης της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δίνεται η δυνατότητα παράτασης των υφιστάμενων συμβάσεων μεταφοράς μαθητών με την προϋπόθεση ότι οι Δήμοι θα έχουν προκηρύξει διαγωνισμούς το αργότερο μέχρι 31/8/11 και εφ’ όσον ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης βεβαιώνει αυτό με πράξη του.
Από την πλευρά τους οι Δήμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για τη συλλογή των στοιχείων όλων αυτών των μαθητών που είναι δικαιούχοι, να διαπιστώσουν ποιοι από αυτούς δύνανται να μεταφερθούν με δημόσια συγκοινωνία και να εξετάσουν το ενδεχόμενο αξιοποίησης δημοτικών μεταφορικών μέσων για τη μεταφορά μαθητών στα όρια των περιοχών τους.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος δήλωσε: " Συνεργαζόμαστε με τους Δημάρχους για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Πιστεύουμε ότι οι Δήμοι θα ανταποκριθούν θετικά στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών που πλέον είναι μία από τις αρμοδιότητές τους. Κοινός μας στόχος είναι η καινούργια σχολική χρονιά να ξεκινήσει ομαλά για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα με την παρουσία των συναρμόδιων Υφυπουργών. Θεωρώ ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις αλλά κυρίως η διάθεση από την πλευρά μας για συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για να υπάρξει μία κοινή αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν στο ευαίσθητο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, προς όφελος πάντα των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών τους "

Από το Γραφείο Τύπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης