Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2011 19:12

Πετράκος: Μονάδα παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος χωρίς άδεια

Στις 17/6/2011 χορηγήσατε στην εταιρεία παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος «Λαρσινός Α.Ε.» προθεσμία για τεχνική ανασυγκρότηση μέχρι 29/4/2012, στην περιοχή «Καραξείνια» της Τ.Κ. Βελιγοστής του Δήμου Μεγαλόπολης.
Γνωρίζετε ότι η εν λόγω εταιρεία λειτουργεί μονάδα παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος χωρίς να διαθέτει άδεια εγκατάστασης, άδεια λειτουργίας και χωρίς να έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας της, αφού δεν έχει καν καταθέσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο λόγος είναι ότι η εν λόγω μονάδα είχε δημιουργηθεί από το «Μορέα» για την τροφοδότηση με σκυρόδεμα του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολη – Καλαμάτα. Είναι γνωστό ότι ο «Μορέας» υπάγεται σε ειδική εξαίρεση λόγω της σύμβασης παραχώρησης και με καταληκτική λειτουργία μέχρι 12 μήνες. Η μονάδα μεταβιβάστηκε στη συνέχεια στην εταιρία «Λαρσινός Α.Ε.».
Επίσης μετά από καταγγελίες έξι πολιτών της περιοχής, οι οποίοι έχουν προσφύγει σήμερα και στο Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης, διενεργήθηκε έλεγχος από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας στις 9/11/2010 και επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ, διότι διαπιστώθηκε η σύννομη λειτουργία της εταιρείας και ότι η λειτουργία της έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Στη συνέχεια, στις 24/1/2011, η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας διαπίστωσε τα ίδια και υπέβαλε νέο πρόστιμο 3.900 ευρώ!!!
Παρ’ όλα αυτά, εσείς, στις 17/6/2011, όπως αναφέρω και πιο πάνω, δώσατε προθεσμία για τεχνική ανασυγκρότηση έως 29/4/2012, με το αιτιολογικό ότι «…η συνέχιση της λειτουργίας της ανωτέρω μονάδας δεν προκύπτει άμεσος κίνδυνος για το περιβάλλον…»!!!
Σας ερωτώ λοιπόν:
1. Με ποιο άρθρο και ποιού νόμου μπορεί ο «Μορέας», ο οποίος δεν υποχρεούται σε υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις, να μεταβιβάζει το παρασκευαστήριο ετοίμου σκυροδέματος σε άλλη εταιρεία, η οποία να το χρησιμοποιεί, όχι μόνο για τον αυτοκινητόδρομο; Έχετε ελέγξει αν αυτό είναι σύννομο;
2. Πώς, ενώ τα πορίσματα των Υπηρεσιών και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας, αλλά και στη συνέχεια της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας επιβάλλουν πρόστιμα, «επειδή από τις πράξεις και παραλείψεις της εταιρείας προκαλείται υποβάθμιση του περιβάλλοντος και κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία», εσείς στη συνέχεια δίνετε άδεια τεχνικής ανασυγκρότησης με το αιτιολογικό ότι «…η συνέχιση της λειτουργίας της ανωτέρω μονάδας δεν προκύπτει άμεσος κίνδυνος για το περιβάλλον…»;
3. Γιατί, ενώ λειτουργεί χωρίς άδειες και εγκατάστασης και λειτουργίας και ΜΠΕ, δεν έχετε σταματήσει τη λειτουργία της;
4. Είναι γνωστό ότι προθεσμία «τεχνικής ανασυγκρότησης» δίνεται σε μονάδες οι οποίες διαθέτουν άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, έχουν εγκεκριμένη ΜΠΕ, αλλά δεν την τηρούν. Με ποιο δικαίωμα λοιπόν εσείς, δίνετε άδεια τεχνικής ανασυγκρότησης σε μία εταιρεία, η οποία δεν διαθέτει τίποτα από τα παραπάνω και μάλιστα για διάστημα 10 μηνών; Δηλαδή επιτρέπετε να συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς καμία άδεια.
Έχω τη γνώμη, κ. Περιφερειάρχη, ότι έχετε σοβαρότατες ευθύνες για όλα αυτά και πρέπει να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις. Επιπλέον θέλω να τονίσω ότι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι έχουν αποβιώσει ζώα τους, που βόσκουν γύρω από τη μονάδα.

3/8/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ