Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2017 09:35

Χρ. Βερναρδάκης από Τρίπολη: "Μόνο η διαπλοκή θα ωφελείτο από τις πρόωρες εκλογές"

Γράφτηκε από την
Χρ. Βερναρδάκης από Τρίπολη: "Μόνο η διαπλοκή θα ωφελείτο από τις πρόωρες εκλογές"

Περιοδεία στην Τρίπολη και τα γύρω χωριά πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, συνοδευόμενος από τον γγ Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο και τον βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Γιώργο Παπαηλιού.

Ο υπουργός έστειλε αποφασιστικό μήνυμα προς τη διαπλοκή, ενώ σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Τρίπολης, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα όσον αφορά τις προσλήψεις χιλιάδων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Την ερχόμενη εβδομάδα θα βγει προκήρυξη για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών» δήλωσε συγκεκριμένα, ενώ ερωτηθείς για τη διαπραγμάτευση σημείωσε σχετικά: «Διαπραγματευόμαστε καθημερινά και στόχος μας είναι μέχρι τέλος του μήνα να έχει κλείσει η 2η αξιολόγηση. Κάποιοι, ίσως να επιθυμούν να αναβληθεί η διαδικασία αυτή. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για όλα» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας για να καταλήξει ότι «πρέπει να ζούμε με τη διαχείριση των αντιθέσεων».

Αναφερόμενος στην κινητικότητα στο δημόσιο τομέα σημείωσε, ότι «μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει τελειώσει το θέμα της ψηφιοποίησης των νέων οργανογραμμάτων, κάτι απαραίτητο για να λειτουργήσουν οι νέες νομοθετικές μας παρεμβάσεις, με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση των πολιτών»

Το κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στον δήμο Τρίπολης, όπου ενημερώθηκε για τα τοπικά προβλήματα, αλλά και στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, όπου οι Χρ. Βερναρδάκης και Γ. Μπασκόζος εξήγησαν τον κυβερνητικό προγραμματισμό στον χώρο της δημόσιας υγείας, ενώ αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα προσλήψεων που είναι σε εξέλιξη (2016 -17).

Η περιοδεία έκλεισε με συγκέντρωση στο Αρτεμίσιο, εκεί όπου ο υπουργός Επικρατείας απάντησε σε ερωτήματα για την παραγωγική ανάπτυξη και τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες ειδικότερα. (Τη συζήτηση στην τοπική αυτή συνέλευση συντόνισε ο δήμαρχος της Τρίπολης Δημήτρης Παυλής).

Από εκεί, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης υπογράμμισε τον κυβερνητικό στόχο για ανασύσταση, όπως είπε, του κοινωνικού κράτους (Παιδεία -Υγεία), ξεκινώντας από το 2017. Έστειλε όμως και μήνυμα σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε στην αρχή του κυβερνητικού έργου, δεν τίθεται θέμα εκλογών. Τον μόνο που θα εξυπηρετούσε η διενέργεια πρόωρων εκλογών, είναι τα κυκλώματα διαπλοκής».

"Έως το τέλος του μήνα η αξιολόγηση θα κλείσει"

Υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι στους δανειστές και στο εσωτερικό της χώρας που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και δεν θέλουν να κλείσει η διαπραγμάτευση, εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm». Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα προκύπτει από την αναποφασιστικότητα του ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε να καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Ο δρόμος δεν είναι μακρύς για να σταθούμε στα πόδια μας για αυτό και κύκλοι στο εσωτερικό, που στην πραγματικότητα επιθυμούν τη διαιώνιση της λιτότητας, αντιδρούν» δήλωσε ο κ. Βερναρδάκης, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, πέτυχε, αφού είναι σε θέση να γίνει αναδιανομή και τα πλεονάσματα να επιστρέφουν στην κοινωνία.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «οι θεσμοί δεν είναι μια ενιαία συμπαγής δύναμη και αρκετοί αντιλαμβάνονται το πρόβλημα με την ακραία λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα», για να σημειώσει ότι «υπάρχουν κομμάτια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που βλέπουν με τρόμο την παρατεταμένη λιτότητα».

Ο κ. Βερναρδάκης με αφορμή το έκτακτο επίδομα είπε ότι παραμένει σταθερό και μόνιμο στοιχείο η αναδιανομή και υπενθύμισε ότι ακόμα και το 2016 όπου εφαρμόστηκε μα πολιτική στο πλαίσιο της συμφωνίας, η κυβέρνηση ήταν προσανατολισμένη στην κοινωνική πολιτική. «Οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν και να πάνε και καλύτερα μέσα στο 2017 αλλά οι άνθρωποι έχουν τεράστια προβλήματα και η πολιτική δεν είναι για να εξυπηρετεί τους αριθμούς» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας. Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ίδρυμα για τα παιδιά με σύνδρομο Down, υπογράμμισε ότι πάρα πολλά προβλήματα σε αρκετές κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία, δεν είναι αποτέλεσμα των μνημονίων, προϋπήρχαν και τώρα αρχίζουν να αντιμετωπίζονται. 

Ερωτηθείς για το πρόστιμο των 95 εκατ. δολαρίων που καλείται να πληρώσει η Deutsche Bank στην αμερικανική κυβέρνηση απάντησε: «ουδείς αναμάρτητος (...) ο δογματισμός για την δημοσιονομική πειθαρχία καμία φορά γυρίζει μπούμερανγκ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER