Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017 20:26

"Πόλεμος" δηλώσεων Σπίρτζη - Καραμανλή για το Πάτρα - Πύργος 

Γράφτηκε από τον
"Πόλεμος" δηλώσεων Σπίρτζη - Καραμανλή για το Πάτρα - Πύργος 

Κυβέρνηση και ΝΔ ανταλλάσσουν πυρά, με αλληλοκατηγορίες για το έργο του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης είπε, κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ότι «ο δρόμος αυτός βγήκε από τη σύμβαση παραχώρησης και δεν υπήρχε ένα ευρώ δεσμευμένο για το έργο». Ο τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ, βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, επικρίνοντας δριμύτατα την κυβέρνηση, τόνισε ότι «με τις "κατατμήσεις" το έργο όχι μόνο καθυστερεί, αλλά η υλοποίησή του κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα».

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο Πάτρας" και στους δημοσιογράφους Βίκυ Δρακούλη και Θάνο Χριστακόπουλο, ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι «η Πατρών - Πύργου, δυστυχώς, ήταν ένα έργο το οποίο έπρεπε να υλοποιηθεί μαζί με την παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού. Ποτέ κανείς δεν εξήγησε γιατί βγήκε αυτό το κομμάτι έξω από την παραχώρηση» - και επικρίνοντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε: «Θα είναι καλό λοιπόν τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μας εξηγήσουν γιατί βγήκε αυτό το τμήμα έξω από την αρχική παραχώρηση. Πόσο κόστισε το αρχικό έργο. Πόσο κόστισε αυτό που βγάλανε εκτός». 

Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για κατάτμηση του συγκεκριμένου έργου σε 8 εργολαβίες, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε: «Στο Πάτρα - Πύργος όταν ανάλαβε εμείς υπήρχε ένας διαγωνισμός που δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Δεν υπήρχε ένα ευρώ δεσμευμένο για το έργο αυτό. Δεν υπήρχε κανένας διαγωνισμός, και υπήρχαν μελέτες, οι οποίες σε ένα τμήμα του έργου δεν είχαν υλοποιηθεί, σε άλλο τμήμα δεν είχαν καν γίνει, σε άλλο δεν είχαν παραληφθεί και εγκριθεί από τις υπηρεσίες και σε ένα άλλο είχαν. Αυτό έφερε μια εργοληπτική εταιρεία να κάνει ενστάσεις και άρα θα κολλούσε ο διαγωνισμός. Αποφασίσαμε να γίνουν νέες συμπληρωματικές μελέτες, να υπάρχουν σωστές ποσότητες στο έργο και να γίνουν 8 διαγωνισμοί. Δικαιωθήκαμε για τους 8 διαγωνισμούς, γιατί από το 0% που είχε το Κόρινθος - Πάτρα πήγαμε σε εκπτώσεις πάνω από το 50%. Και όχι σε μία έκπτωση πάνω από το 50%. Μακάρι κάποια εργοληπτική εταιρεία να δώσει έκπτωση και πάνω από 50% για να ολοκληρώσουμε τον 4ο διαγωνισμό που τρέχει και ο στόχος μας είναι το Μάιο να υπάρχουν συμβάσεις για όλα τα τμήματα του έργου. Το Φεβρουάριο με την ολοκλήρωση του 4ου και του 5ου διαγωνισμού, θα είναι έτοιμη η μελέτη κόστους - οφέλους και θα κατατεθεί ο φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεγάλου έργου. Δεν θα υπάρξει εκεί κάποιο πρόβλημα, είναι μια τυπική διαδικασία και πιστεύουμε ότι τέλη Απρίλη ή μέσα στον Μάιο θα έχουμε τις συμβάσεις για να αρχίσει το έργο να γίνεται».    

Ο τομεάρχης Υποδομών της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής απαντώντας δήλωσε σχετικά: 

«Ενώ η κυβέρνηση βρήκε, τον Ιανουάριο του 2015, έτοιμο προς δημοπράτηση και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τον νέο αυτοκινητόδρομο Πάτρας - Πύργου, αποφάσισε να ακυρώσει το διαγωνισμό και να “σπάσει” το ενιαίο έργο σε 8 κομμάτια. Σήμερα, 24 μήνες μετά, το αρμόδιο υπουργείο έχει δημοπρατήσει 3 μόνο από τα 8. Δεν έχει υπογραφεί καμία απολύτως σύμβαση και -όλως τυχαίως- και στα 3 μειοδότησε η εταιρεία "Τοξότης". Το σημαντικότερο είναι ότι, ακόμα και σήμερα, το υπουργείο δεν έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των 8 αυτών έργων».

Επικρίνοντας τον υπουργό Υποδομών, ο κ. Καραμανλής παρατήρησε πως «παρ’ όλα αυτά, ο κ. Σπίρτζης, σε συνέντευξή του στον Τύπο, ανακοίνωσε ότι και τα 8 έργα θα υπογραφούν το Μάιο, ενώ για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ θα κατατεθεί ο "φάκελος" στις αρχές της άνοιξης στην Κομισιόν. Με άλλα λόγια, θα περάσουν 26 μήνες απραξίας για να υπογραφούν οι συμβάσεις, κάτι που θα μπορούσε να είχε γίνει ήδη από τις αρχές του 2015. Πώς θα μπορούσε, όμως, τότε να συμμετάσχει η εταιρία "Τοξότης";».

Κλείνοντας, ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι την ώρα που το υπουργείο «πειραματίζεται με τις "κατατμήσεις", το έργο όχι μόνο καθυστερεί, αλλά η υλοποίησή του κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά με αυτή την κυβέρνηση, παρατηρούμε ότι χειρότεροι από τους ανίκανους είναι αυτοί που είναι ικανοί για όλα!». 

Γ.Σ.

  

 

  


NEWSLETTER