Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017 09:47

Σύμφωνα με μέτρηση της Κάπα Research για το Super TV: Υψηλή δημοτικότητα για Σαμαρά και Νίκα

Γράφτηκε από την
Σύμφωνα με μέτρηση της Κάπα Research για το Super TV: Υψηλή δημοτικότητα για Σαμαρά και Νίκα

 

Η υψηλή δημοτικότητα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Μεσσηνία, η δεσποτική κυριαρχία του Παναγιώτη Νίκα στο Δήμο Καλαμάτας, και οι αρνητικές γνώμες για τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και τον βουλευτή Πέτρο Κωνσταντινέα καταγράφονται στη δημοσκόπηση της Κάπα Research που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ από τον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό Super TV.

Συγκεκριμένα για τον πρώην πρωθυπουργό  Αντώνη Σαμαρά το 52,5% των ερωτηθέντων έχει θετική και μάλλον θετική γνώμη ενώ το 42,5% αρνητική και μάλλον αρνητική. Για τον δήμαρχο Καλαμάτας, μετά από τρεις θητείες, το 47% των ερωτηθέντων έχει θετική και μάλλον θετική γνώμη ενώ το 44,5% αρνητική και μάλλον αρνητική. Για τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, θετική και μάλλον θετική γνώμη έχει μόνο το 34,5% ενώ το 53,5% έχει αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη. Για τον βουλευτή Πέτρο Κωνσταντινέα το 80,5% έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη και μόνο το 15% των ερωτηθέντων έχει θετική ή μάλλον θετική άποψη. 

Οσον αφορά τους υπόλοιπους βουλευτές Μεσσηνίας, το 26% έχει θετική γνώμη ή μάλλον θετική γνώμη για το Γιώργο Κατρούγκαλο και τη Γιώτα Κοζομπόλη, και το 10,5% για τον Δημήτρη Κουκούτση. Αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη έχει το 67% για το Γιώργο Κατρούγκαλο, το 64,5% για τη Γιώτα Κοζομπόλη και το 76% για το Δημήτρη Κουκούτση. 

 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 

Από την ανάγνωση των στοιχείων εξάγεται εύκολα το συμπέρασμα ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας βρίσκεται μια ανάσα από ακόμα μία εκλογική νίκη, αν και εφόσον αποφασίσει βεβαίως να είναι πάλι υποψήφιος. Σε κάθε περίπτωση, το ισοζύγιο θετικών - αρνητικών γνωμών για τον κ. Νίκα μετά από τρεις θητείες είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό, και σίγουρα απεικονίζει την αποδοχή της πολιτικής του από μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος. 

Αντιθέτως, εντύπωση προκαλεί το μεγάλο ποσοστό αρνητικών γνωμών για τον Πέτρο Τατούλη, αφού ο περιφερειάρχης μοιράζει μόνο χρήματα και ουσιαστικά δεν εισπράττει το πολιτικό κόστος της καθημερινότητας, το οποίο χρεώνονται συνήθως οι δήμαρχοι. Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το πολύ χαμηλό ποσοστό των καθαρά θετικών γνωμών (μόλις 9,5%) παρά το ότι ο κ. Τατούλης προπαγανδίζει συνεχώς το έργο του μέσα από φιλικά προσκείμενα σε αυτόν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το ισοζύγιο πάντως δεν δείχνει ξεκάθαρη ήττα Τατούλη στις επόμενες εκλογές. Αντιθέτως, δεν χρειάζεται να έχεις σπουδάσει πολιτικές επιστήμες για να συμπεράνεις, από την ανάγνωση των στοιχείων, πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τον αντίπαλο του νυν περιφερειάρχη.  

Από εκεί και πέρα, η μεγάλη δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά ήταν αναμενόμενη, καθώς ολοένα και περισσότεροι ψηφοφόροι αναγνωρίζουν θετικά στοιχεία στην περίοδο που ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός κυβέρνησε τη χώρα. Στον αντίποδα, είναι εντυπωσιακό το τεράστιο ποσοστό 80,5% των ερωτηθέντων πολιτών που έχουν αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη για τον βουλευτή Πέτρο Κωνσταντινέα. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη για τον κ. Κωνσταντινέα έχουν περισσότεροι από όσους έχουν τέτοια άποψη για τον ανεξάρτητο βουλευτή Δημήτρη Κουκούτση (76%) ο οποίος στη συνείδηση των ψηφοφόρων είναι ταυτισμένος με τη δράση της Χρυσής Αυγής. 

Αναφορικά με το συναίσθημα που κυριαρχεί στη ζωή των πολιτών, το 39,5% απαντά ότι κυριαρχείται από ανασφάλεια, το 32,5% από θυμό, και ένα 12,5 απαντά ότι νιώθει ελπίδα. 

Τέλος, σε ερώτηση όπου οι πολίτες μπορούσαν να επιλέξουν 3 πιθανές απαντήσεις, το 47% φαίνεται να θεωρεί μεγαλύτερο πρόβλημα την ανεργία, το 40,5% την ανέχεια/φτώχεια, το 31,5% τις δομές υγείας/νοσοκομεία, το 24,5% τη διαφθορά στη δημόσια ζωή και το 20% την εγκληματικότητα. 

• Η έρευνα της Κάπα Research έγινε από τις 13 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου και συμμετείχαν 773 άτομα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.


NEWSLETTER