Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018 10:19

Οπαδοί του Σαμαρά -με αποδοκιμασίες- του πήραν το χρίσμα: Αρχή του τέλους για τον Τατούλη στην Πύλο

Οπαδοί του Σαμαρά -με αποδοκιμασίες- του πήραν το χρίσμα: Αρχή του τέλους για τον Τατούλη στην Πύλο

Η τελευταία γέφυρα του Τατούλη με τη Ν.Δ. γκρεμίστηκε το Σάββατο στην Πύλο, στα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου και μπορούμε να μιλάμε για την αρχή του τέλους της καριέρας του ως περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Η άρνησή του να κάνει την παραμικρή αναφορά στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού εξόργισε τους ψηφοφόρους του Αντώνη Σαμαρά και τον αποδοκίμασαν έντονα. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα δίπλα στον αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά, άνθρωπο του Σαμαρά και όχι πλέον του Τατούλη.

Συγκεκριμένα, ο τελευταίος ιστός που συνέδεε τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη με τη Νέα Δημοκρατία κόπηκε στο Νιόκαστρο κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου, όταν το κοινό αποδοκίμασε τον περιφερειάρχη επειδή αρνιόταν πεισματικά να αναφέρει το όνομα του πρώην πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τατούλης αποδοκιμάστηκε με λάθος αφορμή, γιατί η απόφαση στην οποία αναφερόταν ήταν του Παύλου Γερουλάνου, αλλά όπως και στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου που ξέσπασε κατά λάθος, σημασία δεν έχει η αφορμή αλλά τα αίτια και το αποτέλεσμα. Και όπως αποδείχθηκε το Σάββατο το βράδυ στο Νιόκαστρο ένας σημαντικός αριθμός νεοδημοκρατών ψηφοφόρων του Αντώνη Σαμαρά είναι θυμωμένος με τον κ. Τατούλη και ψάχνει αφορμή για να ξεσπάσει. Από την άλλη πλευρά ο κ. Τατούλης αν και μπορούσε δεν έκανε τίποτα για να κατευνάσει τα πνεύματα. Αντιθέτως τράβηξε το σκοινί και διέρρηξε τον ιστό που τον συνέδεε με τη Νέα Δημοκρατία.

Ολα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε ο κ. Τατούλης και ενώ μιλούσε για την υπουργική απόφαση μεταφοράς του μουσείου από το κτήριο Αντωνόπουλου στο Νιόκαστρο, πολίτες από το κοινό της εκδήλωσης του ζήτησαν να πει το όνομα του υπουργού που πήρε την απόφαση. Ο κ. Τατούλης σιώπησε για να σταματήσουν οι φωνές, αλλά αυτές συνεχίστηκαν με μεγαλύτερη ένταση, καθώς οι περισσότεροι πίστεψαν ότι ο περιφερειάρχης δεν ήθελε να πει το όνομα του Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Τατούλης αν δεν ήθελε να ρίξει λάδι στη φωτιά θα μπορούσε να διευκρινίσει ότι η απόφαση στην οποία αναφέρεται είναι του κ. Γερουλάνου και ότι με πρωτοβουλία ή με τη βοήθεια του πρώην πρωθυπουργού έχουν γίνει πολλά έργα στο νομό. Αυτό έκανε άλλωστε λίγη ώρα αργότερα και καταχειροκροτήθηκε ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημ. Καφαντάρης. Ομως ο κ. Τατούλης προτίμησε να συνεχίσει το χαιρετισμό του χωρίς να δώσει διευκρινίσεις και φυσικά χωρίς να αναφέρει καν το όνομα του κ. Σαμαρά, με συνέπεια να αποδοκιμαστεί άγρια την ώρα που κατέβαινε από το βήμα για να επιστρέψει στη θέση του. Κάποιοι μάλιστα από το κοινό ήταν τόσο εξοργισμένοι που άφησαν τη θέση τους και έφυγαν από το Νιόκαστρο.

Σε κάθε περίπτωση, ένας έμπειρος πολιτικός όπως ο κ. Τατούλης δύσκολα θα μπορέσει να υποστηρίξει ότι αιφνιδιάστηκε από το κοινό και ότι δεν ανέφερε το όνομα του κ. Σαμαρά για να μην ανέβει το θερμόμετρο της έντασης. Ούτε φυσικά μπορεί να ισχυριστεί ότι ταράχτηκε από την παρουσία του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα (και κατά πάσα πιθανότητα υποψήφιου περιφερειάρχη με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας) στο πλευρό του περιφερειακού συμβούλου και πρώην αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά. Εχουμε δει τον κ. Τατούλη να αντιμετωπίζει ψύχραιμα πολύ πιο θερμές και δύσκολες καταστάσεις από την προχθεσινή. Είναι λοιπόν προφανές ότι ο κ. Τατούλης δεν χειρίστηκε λάθος την κατάσταση αλλά ότι λειτούργησε απόλυτα ψύχραιμα και στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει επιλέξει. Μόνο ο ίδιος όμως μπορεί να πει αν προτίμησε να αποδοκιμαστεί θέλοντας να δείξει ότι δεν φοβάται ούτε στο "σπίτι" του κ. Σαμαρά ή αν έστειλε μήνυμα στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι θα το βρει απέναντί της στην κάλπη. Ανεξάρτητα όμως από τις προθέσεις του κ. Τατούλη, η στάση του γκρέμισε κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τη Νέα Δημοκρατία, αφού από εδώ και πέρα κάθε προσπάθεια διαλόγου θα βρίσκει απέναντί της τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Και όσοι ξέρουν έστω και λίγο τον κ. Σαμαρά γνωρίζουν καλά ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ξεχάσει μια "προσβολή" των ψηφοφόρων στην Πύλο.

Θ.Λ.