Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012 16:56

Η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ




Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ και στην Τρόικα, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη μάχη της κοινωνικής αντίστασης, δώσαμε τη μάχη μαζί με το λαό.
Ο λαός αντιστάθηκε, βγήκε στους δρόμους, απάντησε με πρωτοφανή μαζικότητα στο δίλημμα «ή εμείς ή αυτοί» και απέρριψε «λύσεις σωτηρίας», που οδηγούν στην καταστροφή.
Εμείς στηρίζουμε και στηριζόμαστε σ' αυτό τον κόσμο.
Τώρα είναι η ώρα μέσα απ’ αυτό το μεγάλο κίνημα να αναδειχθεί και να δυναμώσει ένας νέος Συνασπισμός εξουσίας, για να ανοίξει ο δρόμος για μια εναλλακτική πολιτική στη χώρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάστηκε μια εναλλακτική πρόταση, γιατί υπάρχει κι άλλος δρόμος: μια κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά, στηριγμένη σε ένα ενωτικό, αγωνιστικό, μαχητικό κίνημα.
Οι κύριοι άξονες του προγράμματος μας είναι οι εξής:
1. Άμεση απεμπλοκή από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και ακύρωση των μέτρων που απορρέουν απ' αυτά.
2. Ανατροπή της πολιτικής λιτότητας - να πληρώσουν οι πλούσιοι και αυτοί που δημιούργησαν την κρίση.
Δραστική μείωση της φορολόγησης των λαϊκών εισοδημάτων. Αύξηση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο, στους βιομήχανους και τους εφοπλιστές. Άμεσα μέτρα επιβίωσης του λαού. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της υπερχρέωσης των νοικοκυριών. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Υπεράσπιση και αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων. Διαφάνεια και πραγματική Δικαιοσύνη παντού.
3. Προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνίας.
Οι θυσίες που επέβαλαν, δεν αφορούν ούτε τη διάσωση του ευρώ, ούτε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά μόνο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Απαντάμε: Καμία θυσία για τα κέρδη τους, καμία θυσία για το ευρώ, καμία υποταγή στα ψεύτικα διλήμματα μνημόνιο ή χρεοκοπία, ευρώ ή καταστροφή. Παλεύουμε, κόντρα στην σημερινή Ε.Ε., για ένα ευρωπαϊκό μέτωπο, που θα χτίσει μια Ευρώπη της ειρήνης, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, μια Ευρώπη σοσιαλιστική.
4. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
Το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, είναι προϊόν τοκογλυφικών πρακτικών και δεν το αναγνωρίζουμε ως χρέος των εργαζομένων. Μόνη λύση είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και η εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με ευνοϊκούς όρους και ρήτρα ανάπτυξης της χώρας. Στη θέση του PSI, αντιπροτείναμε αναστολή πληρωμών για εύλογο χρονικό διάστημα. Αν δεν το αποδεχτούν, η μονομερής αναστολή πληρωμών είναι αναγκαία. Για μας η απάντηση στο δίλημμα «λεφτά για μισθούς, συντάξεις, πρόνοια ή για τους πιστωτές» είναι δεδομένη: προτεραιότητα είναι οι ανάγκες της κοινωνίας.
5. Δημόσιο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό κοινωνικό - δημοκρατικό έλεγχο. Εθνικοποίηση / κοινωνικοποίηση των τραπεζών.
Εθνικοποίηση / κοινωνικοποίηση των τραπεζών, επιστροφή στο Δημόσιο των επιχειρήσεων και οργανισμών, που έχουν μερικά ή ολικά ιδιωτικοποιηθεί. Διατήρηση ή επιστροφή στον έλεγχο του Δημοσίου βασικών για την ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων. Ριζική αλλαγή των όρων, των κριτηρίων και του τρόπου λειτουργίας τους με δημοκρατικό, κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.
6. Μέτρα για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.
Υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, στη βάση των αναγκών της κοινωνίας. Αναζωογόνηση της υπαίθρου και ανόρθωση του πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Το περιβάλλον και η φύση είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό όλων μας, κρίσιμο για την ευημερία μας. Ανάπτυξη νέων μορφών οικονομικής δράσης: Δημοκρατικά οργανωμένοι συνεταιρισμοί, δομές αλληλέγγυας και κοινωνικής οικονομίας, δυνατότητα να ελέγχουν και να δουλεύουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όσες επιχειρήσεις κλείνουν.
7. Υπεράσπιση δημόσιων αγαθών.
Υπεράσπιση του δημοσίου, καθολικού, αναδιανεμητικού και κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Μέτρα κοινωνικής προστασίας των χαμηλών εισοδημάτων, των ανέργων και των αστέγων. Υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου, δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης και της Υγείας για όσους/ες κατοικούν στη χώρα. Λεφτά για νοσοκομεία και σχολεία.
8. Υπεράσπιση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.
Η πρότασή μας αυτή απευθύνεται στις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας και σε όσες και όσους απομακρύνονται οριστικά από τις επιλογές του δικομματισμού. Είμαστε σε ευθεία αντίθεση με παρωχημένα «κεντροαριστερά σενάρια» και απαντάμε με επιθετικό τρόπο στην προσπάθεια να στηθεί στη θέση του δικομματισμού ένα διπολικό σύστημα, με λιγότερο ή περισσότερο μνημονιακούς.
Απευθυνόμαστε στον καθέναν και την καθεμία ξεχωριστά, για να συγκροτήσουμε μια νέα λαϊκή πλειοψηφία, για να αλλάξει πορεία η χώρα, για να γίνει ο λαός ξανά κυρίαρχος.
Δεν θα φύγουν, αν δεν τους διώξουμε.
Οι υπογραφές τους δεν μας εκπροσωπούν, οι αποφάσεις τους δεν πρέπει να εφαρμοστούν, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί.
Είναι η στιγμή που πρέπει να αμφισβητήσουμε την εξάρτηση και την υποτέλεια στους κερδοσκόπους και στους τοκογλύφους. Είναι στιγμή να βάλουμε τις ανάγκες πάνω από τους δανειστές. Είναι η ώρα να πάρουμε τις ζωές και το μέλλον στα χέρια μας και να ανοίξουμε τον εναλλακτικό δρόμο.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ