Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012 21:12

Γρηγόρης Αποστολάκος : "Αιχμή ανάπτυξης ο αγροτικός τομέας"

Γρηγόρης Αποστολάκος : "Αιχμή ανάπτυξης ο αγροτικός τομέας"

Ο υπ. Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Τα εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με την πρόθεση σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων να στραφούν στην ύπαιθρο και στον πρωτογενή τομέα κάνουν πολλούς να βλέπουν στον αγροτικό τομέα μια διέξοδο από την κρίση που πλήττει την χώρα μας. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που εκείνοι που εκφράζουν αυτή την πρόθεση είναι κυρίως νέοι άνθρωποι, οι υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις της πατρίδας μας.

Ωστόσο, θα πρέπει σε όλους να γίνει ξεκάθαρο ότι το φαινόμενο αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «μόδα της εποχής». Για να μπορέσει πράγματι, ο αγροτικός τομέας να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης, θα πρέπει η πολιτεία να συμβάλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αγροτική ανάπτυξη πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των πολιτικών που θα εφαρμοστούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Για να γίνει αυτό απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο να συνδυάζει την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Λακωνίας με την ενίσχυση της ποιοτικής παραγωγής, ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των Λακωνικών προϊόντων, εντός και εκτός συνόρων. Και όλα αυτά, σε στενή συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μεγάλο στοίχημα τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελληνική πολιτεία και τον Λάκωνα αγρότη, είναι να ανταποκριθούν σε βασικούς στρατηγικούς στόχους όπως :

ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα,

εξασφάλιση ικανοποιητικών τιμών πώλησης των αγροτικών προϊόντων,

υλοποίηση των αγροτικών έργων και υποδομών,

έμπρακτη και άμεση στήριξη των πληγέντων αγροτών,

βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων,

μεταφορά γνώσης και καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα,

προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της μείωσης της φτώχειας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.

Για την αγροτική οικονομία, πολύ περισσότερο σήμερα που αυξάνεται το ενδιαφέρον για ενασχόληση με τον τομέα αυτό, χρειάζονται συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες λύσεις που θα τεθούν άμεσα προς υλοποίηση με στόχο ο αγροτικός τομέας να βρεθεί στην αιχμή της αναπτυξιακής πολιτικής. Μπορούμε διαφορετικά. Η Λακωνία, η Ελλάδα θα τα καταφέρει

Γραφείο Τύπου