Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012 09:16

Ενώ πλησιάζει η ώρα για τη δόση, τα δάνεια πυροπλήκτων στα χέρια του Σαμαρά

Γράφτηκε από την

Μόνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπορεί να λυτρώσει χιλιάδες επιχειρηματίες που καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση των δανείων πυροπλήκτων εν μέσω οικονομικής κρίσης. Τα δάνεια των επιχειρηματιών αυτών δεν έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και άρα δεν συμπεριλαμβάνονται στη ρύθμιση  που υπογράφτηκε το Μάιο για τα υπόλοιπα πυρόπληκτα, με την οποία δόθηκε παράταση ενός έτους για την καταβολή της πρώτης δόσης.

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει το θέμα πολύ καλά και στη συνάντηση που είχε στις 5 Απριλίου με του προέδρους των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών υποσχέθηκε ότι θα μεσολαβήσει στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Μεσολάβησαν όμως οι εκλογές και το θέμα έμεινε στο συρτάρι, καθώς δεν υπήρχε κυβέρνηση για να προωθήσει λύσεις.
Τώρα οι επιχειρηματίες καλούνται να πληρώσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου την πρώτη δόση των δανείων πυροπλήκτων που δεν έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Οι περισσότεροι από αυτούς λόγω της ύφεσης δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν και έχουν περιέλθει σε απόγνωση. Ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα τις τοπικές οικονομίες των πυρόπληκτων νομών.
Στο φύλλο της 6ης Απριλίου η "Ε", με τίτλο "Στα χέρια του Σαμαρά τα δάνεια των πυροπλήκτων", είχε δημοσιεύσει το εξής ρεπορτάζ:
«Στα χέρια του παίρνει ο Αντώνης Σαμαράς το θέμα της συνάντησης των Επιμελητηρίων με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, για να συζητηθεί περαιτέρω λύση στο αίτημα επανεξέτασης των επιτοκίων δανεισμού αλλά και της παράτασης της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων πυροπλήκτων. Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών ζήτησαν χθες την παρέμβαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε συνάντηση που είχαν μαζί του, προκειμένου να επισπευσθεί η συνάντηση την οποία υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Ο Αντώνης Σαμαράς αντέδρασε ακαριαία δίνοντας άμεσα εντολή στους συνεργάτες του να επικοινωνήσουν με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και η συνάντηση  να γίνει πριν τις εκλογές, προκειμένου να εντάξει το θέμα στην προγραμματική του ατζέντα.
Ειδικότερα, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων ενημέρωσαν τον Αντώνη Σαμαρά για τη συνάντηση που είχαν προχθές με τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και τη δέσμευσή του για παράταση ενός χρόνου στην πληρωμή των δόσεων των δανείων πυροπλήκτων. Επίσης, του μετέφεραν τη δέσμευση του υπουργού για συνάντηση με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια αποπληρωμής και των μη εγγυημένων από το Δημόσιο δανείων. Μάλιστα ζήτησαν από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας την προσωπική του παρέμβαση στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, ώστε να γίνει άμεσα η συνάντηση αυτή και να συζητηθεί το αίτημά τους για την αλλαγή της βάσης υπολογισμού των επιτοκίων.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως, παρά το ότι δόθηκε παράταση από τον υπουργό, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων εμμένουν στη θέση τους ότι πρέπει να γίνει μακροπρόθεσμος διακανονισμός των δόσεων των δανείων.
Επιπρόσθετα, ενημέρωσαν τον Αντ. Σαμαρά για τα προβλήματα που προέκυψαν από τη διακοπή της λειτουργίας των τριών συνεταιριστικών τραπεζών. Ανέφεραν μάλιστα ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα ίδια κριτήρια που αντιμετωπίζονται και οι υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες.
Τέλος, οι πρόεδροι έθεσαν το αίτημα παράτασης των εγγυήσεων του ΤΕΜΠΜΕ ως επιτακτική ανάγκη, ενώ ζήτησαν τη βελτίωση των δράσεων των προγραμμάτων ΕΤΕΑΝ και JEREMIE, οι πόροι των οποίων δεν έχουν καθόλου αξιοποιηθεί.
Στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά συμμετείχαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αρκαδίας Γιάννης Μπουντρούκας, Μεσσηνίας Δημήτρης Αδαμόπουλος, Λακωνίας Κώστας Πανδής, Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας και Εύβοιας Παναγιώτης Σίμωσης. Ακόμη, πήραν μέρος οι βουλευτές των πυρόπληκτων νομών Νίκος Νικολόπουλος, Κώστας Τζαβάρας, Σίμος Κεδίκογλου, Θανάσης Δαβάκης και Γρηγόρης Αποστολάκος και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κώστας Μίχαλος».