Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012 04:53

Διαβεβαίωση του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη στον Θ. Πετράκο: Εντολή Σαμαρά για λύση στα πυροδάνεια

 Διαβεβαίωση του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη στον Θ. Πετράκο: Εντολή Σαμαρά για λύση στα πυροδάνεια



"Η κυβέρνηση θα δώσει λύση στο πρόβλημα των δανείων πυροπλήκτων το συντομότερο δυνατό": Την υπόσχεση αυτή έδωσε χθες ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης στον βουλευτή Θανάση Πετράκο, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως το πρόβλημα των πυροδανείων απασχολεί χιλιάδες επιχειρήσεις. Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι θα επιστραφούν στους πυρόπληκτους δανειολήπτες τα χρήματα που αντλήθηκαν αυτόματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για την αποπληρωμή της δόσης του Ιουνίου.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μαυραγάνης είπε στον κ. Πετράκο ότι επικοινώνησε με το πρωθυπουργικό γραφείο και με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Γιώργο Ζανιά, προκειμένου να δρομολογηθεί η οριστική λύση του προβλήματος. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή να εκδοθούν το συντομότερο δυνατό οι σχετικές αποφάσεις, και οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών μελετούν τις προτεινόμενες λύσεις για να υλοποιηθεί η εντολή.
Ετσι, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί απόφαση με την οποία θα δίνεται παράταση ενός έτους για την αποπληρωμή των δυο πρώτων δόσεων όλων των δανείων πυροπλήκτων, και όχι μόνο αυτών πουν έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα θα δίνεται εντολή στις τράπεζες να επιστρέψουν τα χρήματα που άντλησαν από τους λογαριασμούς για την αυτόματη πληρωμή της πρώτης δόσης.
Στη συνέχεια -και μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- θα εξεταστούν οι προτάσεις για την οριστική, μακροχρόνια λύση του προβλήματος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα επεκταθεί η χρονική διάρκεια της αποπληρωμής των δανείων ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να τα εξοφλήσουν χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ύπαρξή τους.
Θ.Λ.