Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020 15:29

Εισήγηση Πετράκου για την απολιγνιτοποίηση

Εισήγηση Πετράκου για την απολιγνιτοποίηση

"Καταγγέλλω ότι ήδη οι μονάδες 3 και 4 έχουν κλείσει εδώ και 3 μήνες. Και χθες για πρώτη φορά ο λιγνίτης ήταν μηδέν σε όλη τη χώρα".

Αυτό είπε στην αρχή της εισήγησής του στην ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος.

Στη συνέχεια, ο κ. Πετράκος είπε μεταξύ άλλων:
"Θέλω να καταγγείλω ως ακραία αντιδημοκρατική την πρακτική του περιφερειάρχη, ο οποίος δεν ενημέρωσε καν τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου να παραβρεθούμε στη χθεσινή σύσκεψη με θέμα την κατάθεση προτάσεων για το master plan για τη Μεγαλόπολη. Να τονίσω ότι εμείς της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» είμαστε της άποψης
ότι α) η ηλεκτρική ενέργεια είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, το οποίο πρέπει να είναι στα χέρια μιας πραγματικά Δημόσιας Επιχείρησης. Και β) είμαστε υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος πραγματικά και όχι υποκριτικά. Γι’ αυτό είμαστε υπέρ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 100% από ΑΠΕ, αλλά μέχρι η επιστήμη και η τεχνολογία να πετύχουν την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό δυστυχώς τεχνικά είναι αδύνατο.
Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι προτεραιότητα η κατασκευή από τη ΔΕΗ υδροηλεκτρικών, υβριδικών και της ανάπτυξης της Γεωθερμίας, διότι μόνο αυτές είναι μονάδες βάσης που μπορούν να αντικαταστήσουν θερμικές μονάδες. Εμείς είμαστε εναντίον όλων των ορυκτών καυσίμων και όχι επιλεκτικά μόνο εναντίον του εγχώριου λιγνίτη και υπέρ του εισαγόμενου ΦΑ όπως είναι η κυβέρνηση.
Εμείς είμαστε με τον Γιέσπερ Μπέργκ του εμβληματικού Νορβηγικού σίριαλ «Οκιουπάιντ» (Occupied). Εμείς είμαστε εναντίον των εξορύξεων και της παραχώρησης του Κυπαρισσιακού του Ιονίου και όλης της χώρας στις πετρελαϊκές εταιρείες. Εμείς είμαστε υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας και της ανάπτυξης των μέσων σταθερής τροχιάς.
Φίλες και φίλοι,
Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», αμέσως μετά την αιφνιδιαστική εξαγγελία από τον πρωθυπουργό ότι όλες οι λιγνιτικές μονάδες της χώρας θα κλείσουν πρόωρα μέχρι το 2028 και η επιτάχυνση στη συνέχεια από τον αρμόδιο υπουργό ενέργειας κ. Χατζηδάκη ότι θα κλείσουν το 2023, τόνισε ότι:
Η απόφαση αυτή εφόσον πραγματοποιηθεί και δεν ανατραπεί θα προκαλέσει πολύ σοβαρές αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο όπως φυσικά και στη Δυτική Μακεδονία (μείωση ΑΕΠ, αύξηση ανεργίας). Τονίσαμε και τονίζουμε ότι: Η Μεγαλόπολη θα γίνει βιομηχανικό νεκροταφείο. Θα αυξηθεί η ανεργία. Θα μειωθεί το ΑΕΠ της Πελοποννήσου και το διαθέσιμο εισόδημα. Θα ερημώσει η Μεγαλόπολη από νέο κόσμο και θα μείνουν μόνο συνταξιούχοι. Το κλείσιμο της μονάδας 3 τον Ιούνιο του 2020 δημιουργεί κινδύνους για τη θέρμανση της Μεγαλόπολης. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε ήδη".