Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 09:23

Οι Μεσσήνιοι που γνώρισαν τον Μπάιντεν (βίντεο-φωτογραφίες)

Οι Μεσσήνιοι που γνώρισαν τον Μπάιντεν (βίντεο-φωτογραφίες)

Ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς επικράτησε του Ντόναλντ Τραμπ και αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της χώρας από τις 20 Ιανουαρίου.

Ο νέος “πλανητάρχης” έχει φυσικά πλούσιο πολιτικό παρελθόν, έχοντας μεταξύ άλλων διατελέσει επί πολλά χρόνια γερουσιαστής για το Ντέλαγουερ, καθώς και επί 8 χρόνια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας Ομπάμα.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα Μεσσήνιοι πολιτικοί έχουν συναντήσει και συνομιλήσει με τον Τζο Μπάιντεν για τα ζητήματα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και άλλα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

Στις 6 Ιουνίου 2017 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε υποδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν (λίγους μήνες μετά τη λήξη της θητείας του τελευταίου ως αντιπροέδρου) στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της 1ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού “Concordia”. Οι δύο άνδρες μάλιστα είχαν μια μακρά εγκάρδια συνάντηση για διάφορα ζητήματα, όπως το Κυπριακό, το οποίο ο νεοεκλεγείς Αμερικανός Πρόεδρος γνωρίζει καλά και έχει εργαστεί εντατικά προς την πορεία επίλυσής του.

Ένα χρόνο νωρίτερα και ενώ ο κ. Μπάιντεν ήταν ακόμα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο τότε υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης βρέθηκε στις ΗΠΑ με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου από την ομογένεια. Στις 4 Απριλίου 2016 ο κ. Χαρίτσης συνοδευόμενος από τον Μεσσήνιο πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον Χρήστο Παναγόπουλο (που στις εθνικές εκλογές 2019 “κόπηκε” από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Μεσσηνία ελέω Σαμαρά), είχαν συνάντηση στο Λευκό Οίκο για το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, με τον κ. Μπάιντεν τότε να υποστηρίζει ένθερμα αυτό το αίτημα της χώρας μας.

Συναντήσεις τόσο επί πρωθυπουργίας του, όσο και αργότερα στην επίσκεψη Μπάιντεν στην Αθήνα είχε φυσικά και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Μπάιντεν μάλιστα το 2013 είχε εκφράσει στον κ. Σαμαρά την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειας να γίνει η ελληνική οικονομία “ανοιχτή και ανταγωνιστική”.

Η εκλογή Μπάιντεν έγινε δεκτή με θετικά σχόλια λόγω της γενικότερης στάσης του σε θέματα γεωπολιτικής σημασίας, που αφορούν στενά την Ελλάδα, αλλά και με προσδοκίες για έμπρακτη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε μια εποχή που η τουρκική προκλητικότητα είναι στο ζενίθ.