Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 07:31

Με το νέο εκλογικό νόμο στις δημοτικές: Από τις… λιστομαχίες το τελικό αποτέλεσμα

Γράφτηκε από την

Οι γνωστές από τις εσωκομματικές εκλογές… λιστομαχίες θα καθορίσουν τα αποτελέσματα των επόμενων δημοτικών εκλογών, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. 

Το εκλογικό αυτό σύστημα υπάρχει κίνδυνος να αναδείξει δημοτικούς συμβούλους τους υποψήφιους που συμπεριλαμβάνονται σε "σφιχτές" λίστες, αφήνοντας εκτός νυμφώνος όσους επιχειρήσουν να πάνε με το δικό τους σακί στο μύλο. 

Συγκεκριμένα, χθες το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή "Κοινωνία-Ωρα Mega", επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές και ότι θα υπάρχουν δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια: ένα με όλους τους υποψήφιους δημάρχους κι ένα με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Ο κ. Μιχελάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και μεμονωμένοι ανεξάρτητοι πολίτες, που δεν θα μετέχουν στους παραταξιακούς συνδυασμούς τους οποίους θα καταρτίζουν οι δήμαρχοι. Παράλληλα, επειδή υπάρχει κίνδυνος να εκλεγεί ένας δήμαρχος που δεν θα έχει την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί ένα μπόνους δημοτικών συμβούλων που θα παραχωρείται στον εκλεγέντα δήμαρχο από τις αδιάθετες έδρες.

Περισσότερα στο σημερινό φύλλο της "Ελευθερίας"