Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2024 11:21

Ο Χαρίτσης για αντιθεσμικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη (βίντεο)

Ο Χαρίτσης για αντιθεσμικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη (βίντεο)

“Είναι χρέος των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας να βάλουν φραγμό στην αντιθεσμικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να αποκαταστήσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς”, τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, στο “Open” και στους δημοσιογράφους Π. Στάθη, Μ. Αναγνωστάκη και Γ. Κολοκυθά.

Παρατήρησε ότι “είναι χρέος της Ευρώπης αλλά και προς όφελός της να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος δημιουργεί τεράστιο διπλωματικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα” και δήλωσε: “Η Νέα Αριστερά θα ζητήσει στην Βουλή από τον κ. Μητσοτάκη επίσημη ενημέρωση. Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να ενημερώνεται θεσμικά, και μέσω της εθνικής αντιπροσωπείας να γνωρίζει ο
ελληνικός λαός, για το πώς και σε ποιο βαθμό εμπλέκεται η χώρα μας στις επικίνδυνες πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία”.
Για την πρωτοβουλία της Νέας Αριστερά να προσκαλέσει τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης για κοινό μέτωπο υπεράσπισης του δημόσιου πανεπιστημίου και του Συντάγματος με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας επεσήμανε ότι “ήτανε μία πρωτοβουλία επιβεβλημένη. Δεν αρκεί να λέμε στα λόγια ότι είμαστε κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Χρειάζεται συνένωση δυνάμεων”.

Ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε ότι “στις σημερινές συνθήκες είναι επιβεβλημένο να δημιουργηθεί ένα μέτωπο απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και τις πολιτικές του. Είναι και αίτημα και αγωνία όλου του προοδευτικού και αριστερού κόσμου. Αυτό όμως γίνεται στην πράξη, δεν γίνεται στα λόγια. Δεν μπορεί σε τέτοια μείζονα θεσμικά ζητήματα, όπως το ζήτημα του Συντάγματος, να μπαίνουν μικροκομματικά κριτήρια. Η κυβέρνηση παραβιάζει ανερυθρίαστα το Σύνταγμα”.

Υπογράμμισε ότι “έχουμε μία κυβέρνηση η οποία παρότι δέχεται ψηφίσματα τα οποία είναι ευθέως επιθετικά προς την πολιτική της, όπως το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, επιμένει να λειτουργεί αντιθεσμικά. Ευθύνη της αντιπολίτευσης είναι σε αυτά τα ζητήματα να επισημαίνει και να μάχεται κατά της αντιθεσμικότητας της κυβέρνησης” και διερωτήθηκε: “Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τις Ανεξάρτητες Αρχές στην χώρα; Τι συμβαίνει με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων και την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών; Τι έχει γίνει τελικά με την υπόθεση των υποκλοπών; Τι έγινε το τελευταίο διάστημα με τα Τέμπη και την Εξεταστική Επιτροπή «παρωδία», η οποία οδήγησε τελικά σε συγκάλυψη και οδηγεί τελικά τους πολίτες να μην εμπιστεύονται τους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς; Εμείς ζητήσαμε να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή και να αποδοθούν συγκεκριμένες ευθύνες, όπου υπάρχουν”.

Καταλήγοντας, δήλωσε πως “το κρίσιμο είναι ότι υπάρχει διάχυτη στην κοινωνία μία τεράστια κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς όλους ανεξαιρέτως τους θεσμούς. Ως Νέα Αριστερά οφείλουμε να είμαστε μπροστά και να δώσουμε τις μεγάλες μάχες που πρέπει να δώσουμε και να αναλάβουμε τις σχετικές πολιτικές πρωτοβουλίες”.