Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 07:28

Το ΠΑΣΟΚ μπλόκαρε τελικά το νέο εκλογικό νόμο

Γράφτηκε από τον

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 18 και στις 25 Μαΐου με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο: Αυτό δήλωσε χθες το πρωί στην εκπομπή "Κοινωνία ώρα Μega" ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, εξηγώντας παράλληλα ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο, γιατί δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή» αφού δεν συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε από την Καλαμάτα ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει αλλαγές στο νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε ξεχωριστά ψηφοδέλτια για δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, ώστε να μπορεί ο ψηφοφόρος να ψηφίσει δήμαρχο και συμβούλους από διαφορετικούς συνδυασμούς. Τελικώς όμως οι εκλογές θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα νόμο, και για μια ακόμα φορά οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν κυρίως μεταξύ κομματικών ψηφοδελτίων. 

Από εδώ και πέρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Τα άλλοτε πανίσχυρα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ θα δοκιμάσουν την αντοχή των μηχανισμών τους επιχειρώντας να σχηματίσουν πλήρη ψηφοδέλτια σε όλους τους δήμους. Θεωρείται όμως δύσκολο, ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, να βρεθούν υποψήφιοι για όλα τα Τοπικά Συμβούλια. Το ίδιο βέβαια πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, που δεν διαθέτουν ούτε έμπειρο κομματικό μηχανισμό για τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών ούτε στελέχη αναγνωρίσιμα στις τοπικές κοινωνίες. Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρο ότι θα δούμε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως θα δούμε και πρώην στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Κανένας όμως δεν γνωρίζει αν τελικώς οι ψηφοφόροι θα επιδοκιμάσουν αυτούς τους "γάμους" ή αν θα ψηφίσουν οποιονδήποτε συνδυασμό δεν τους θυμίζει τη μεταπολίτευση. 

Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος μέχρι την ανακήρυξη των συνδυασμών αναμένεται να είναι μακρύς και η συγκρότηση ψηφοδελτίων πιο δύσκολη από κάθε άλλη φορά - αφού δεν αρκεί πια το κομματικό χρίσμα για την εξεύρεση υποψήφιων συμβούλων που θα πλαισιώσουν τον υποψήφιο δήμαρχο. Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε υποψήφιους δημάρχους να αποσύρονται επειδή δεν θα μπορούν να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο.

Θεωρητικώς αυτή η κατάσταση ευνοεί τους νυν δημάρχους που έχουν έτοιμο μηχανισμό. Ομως αν η κοινή γνώμη τούς ταυτίσει με το κομματικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, είναι σίγουρο ότι το πλεονέκτημα θα μετατραπεί αυτομάτως σε μειονέκτημα, και οι προσδοκίες για νέα θητεία σε… εκλογική συντριβή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου θα είναι οι πιο απρόβλεπτες της μεταπολίτευσης και ότι όποιος διακινδυνέψει από τώρα προβλέψεις... θα πάει στον "κουβά" του στοιχήματος.

Θ.Λ.