Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 07:25

Χρίσματα - χρησμοί σε εκλεκτούς της Ν.Δ.

Χρίσματα - χρησμοί σε εκλεκτούς της Ν.Δ.

Οι εκλεκτοί της Ν.Δ. στις δημοτικές εκλογές θα δώσουν τη μάχη χωρίς χρίσμα. Θα δουλέψουν οι μηχανισμοί, το παρασκήνιο, οι διαρροές και κυρίως τα μίσθαρνα δημοσιογραφικά όργανά της που στην ελληνική περιφέρεια ευδοκιμούν βοηθούσης και της κρίσης.

Απόφαση του προέδρου του κόμματος Αντ. Σαμαρά είναι -σύμφωνα με το «Βήμα»- να μην ανακοινωθούν όπως άλλες εποχές χρίσματα αλλά στην τελική ευθεία το κόμμα να καλέσει τους ψηφοφόρους να σταθούν στο πλευρό των υποψηφίων που προέρχονται από τις τάξεις της Ν.Δ. Στο ίδιο δημοσίευμα το «Βήμα» αποδίδει στο γραμματέα της Ν.Δ. Α. Παπαμιμίκο το δόγμα "όχι χρίσματα και στηρίξεις", με στόχο να δοθεί πολιτική μάχη με αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Φυσικά μέχρι τότε η Ν.Δ. δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και θα προωθεί παρασκηνιακά αυτούς που θα εννοεί στη συνέχεια με την γενική λογική της ως εκλεκτούς της.

Ολα αυτά βέβαια γίνονται με τον φόβο που διακατέχει το κόμμα του Αντ. Σαμαρά για τα αποτελέσματα και επιθυμεί με την τακτική αυτή να μην χρεωθεί την ήττα που φαίνεται στον ορίζοντα και παρά το γεγονός ότι οι αντίπαλες δυνάμεις τόσο της Κεντροαριστεράς γενικότερα όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε σύγχυση και προς το παρόν δεν μπορούν να συγκροτήσουν συνδυασμούς με ιδιαίτερα τοπική δυναμική αλλά περιορίζονται σε άλλες λογικές, όπως για παράδειγμα τα αντιμνημονιακά μέτωπα.

Ενα άλλο ζήτημα που μπορεί να μετατρέψει ένα πολιτικό θέμα σε δικαστική διαμάχη με απρόβλεπτα αποτελέσματα είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των περιφερειακών εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή με παράλληλη χρησιμοποίηση νομικών μέσων την αντίθεσή του να γίνει στις 18 Μαΐου ο πρώτος γύρος των δημοτικών - περιφερειακών εκλογών και την επόμενη Κυριακή 25 Μαΐου να γίνουν οι ευρωεκλογές μαζί με τον δεύτερο γύρο της αυτοδιοικητικής αναμέτρησης. Η στάση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπαγορεύεται από το ότι στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως οι ευρωεκλογές αν προηγηθούν του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών θα αποτελέσουν ένα ηχηρό ράπισμα στις δυνάμεις του μνημονίου, κάτι που θα έχει καταλυτική αντανάκλαση στο μπαράζ των δημοτικών - περιφερειακών εκλογών και στο νέο πολιτικό χάρτη της αυτοδιοίκησης.