Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 07:27

Με νέο κόμμα ο Σαμαράς μετά τις ευρωεκλογές

Με νέο κόμμα ο Σαμαράς μετά τις ευρωεκλογές

"Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν". Την παροιμία αυτή έχει σαν μπούσουλα ο Αντώνης Σαμαράς και για να αποφύγει να μπει μετά τις εκλογές σε περιπέτειες, ετοιμάζεται να επαναφέρει την ιδέα μετεξέλιξης της Νέας Δημοκρατίας σε ένα άλλο κόμμα, με πιθανολογούμενο όνομα «Νέα Ελλάδα». Θα έχει έτσι την ευκαιρία να ξαναμπεί στο παιχνίδι με άλλους όρους αποτινάζοντας τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Σύμφωνα με συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές της «Καθημερινής», με ρεπορτάζ του Γ. Τερζή, το κομματικό επιτελείο της Ν.Δ. κάνει λόγο για «εθνικές εκλογές υπό νέο ψηφοδέλτιο και με νέο όνομα, κάτω από το οποίο θα μπορούν να συμπαραταχθούν δυνάμεις της Κεντροαριστεράς αλλά και η χειμαζόμενη από πολυδιάσπαση Κεντροδεξιά, ξανασκέφτονται στο επιτελείο του κ. Αντώνη Σαμαρά».

Για όλα αυτά βέβαια και για την αναγκαία για τον Αντ. Σαμαρά αμφίπλευρη διεύρυνση, τον πρώτο ρόλο θα παίξει το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όχι μόνο για τη Ν.Δ. αλλά και για τον κυβερνητικό εταίρο που κατεβαίνει καμουφλαρισμένος σε «Ελιά». Οι πάντες γνωρίζουν ότι και τα δύο κυβερνητικά κόμματα, αν βγουν ζωντανά, θα είναι σοβαρά τραυματισμένα από τις κάλπες, έτσι που να αναδύεται στον ορίζοντα μια νέα πραγματικότητα, με σημαντικές αλλαγές πολιτικού σκηνικού, στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές.

Αναφερόμενο στο θέμα αυτό, το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» αναφέρει: «Πάνω σε αυτή την de facto αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, ο κ. Σαμαράς, που ουδέποτε εγκατέλειψε την ιδέα μετεξέλιξης της Ν.Δ. σε "Νέα Ελλάδα", έχει την ευκαιρία να οικοδομήσει τη δική του στρατηγική, με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές».

Με το βλέμμα, λοιπόν, στη διεύρυνση, αφ’ ενός προς το κέντρο και αφ’ ετέρου προς άγραν στελεχών και ψηφοφόρων από τα δεξιά του κινούμενα σχήματα, ο Αντ. Σαμαράς αναθερμαίνει τα σχέδιά του που όχι μόνο δεν τα είχε κρατήσει μυστικά, αλλά τα είχε δημοσιοποιήσει για να μετρήσει την απήχησή τους.

Με αυτό καταλήγει το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το οποίο αναφέρει: «Ο κ. Σαμαράς σχεδίαζε το βήμα ήδη από τον Ιούνιο του 2012, στο συνέδριο της Ν.Δ. Ωστόσο, το "φρένο" από το εξωτερικό στα εκλογικά σενάρια αλλά και η κυβερνητική κρίση που είχε νωρίτερα ξεσπάσει (σ.σ. και τα δύο λόγω του λουκέτου στην ΕΡΤ) οδήγησαν στην αναβολή του εγχειρήματος. Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς είχε αναφέρει: "Θα κερδίσουμε τη μάχη για τη Νέα Ελλάδα… Σήμερα δεν είναι το τέλος ενός ακόμα συνεδρίου της παράταξης. Είναι η αρχή μιας νέας εποχής για την παράταξη και τη χώρα"».