Τετάρτη, 28 Μαϊος 2014 07:46

Του έστρωσαν το χαλί και τους… ξέφυγε: Πάνω από Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ σε ισχύ ο Τατούλης

Γράφτηκε από τον
Του έστρωσαν το χαλί και τους… ξέφυγε: Πάνω από Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ σε ισχύ ο Τατούλης

Απόλυτος δεσπότης της Πελοποννήσου πρέπει να αισθάνεται από προχθές ο Πέτρος Τατούλης. Ο αριθμός των ψήφων που συγκέντρωσε είναι πολύ μεγαλύτερος από το άθροισμα των ψήφων που συγκέντρωσαν μαζί η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα ο κ. Τατούλης πήρε 182.157 ψήφους (157.672 είχε πάρει την πρώτη Κυριακή), ενώ τα δύο κυβερνητικά κόμματα συγκέντρωσαν μαζί μόλις 127.436 ψήφους (για την ακρίβεια 97.984 η Νέα Δημοκρατία και 29.452 η Ελιά). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψήφοι του κ. Τατούλη είναι περισσότερες από τις ψήφους των δύο κομμάτων σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου. Στην εκλογική περιφέρεια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τη Μεσσηνία, ο κ. Τατούλης έλαβε 44.545 ψήφους ενώ η Νέα Δημοκρατία μόλις 30.007 ψήφους. 

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν αφενός ότι ισχυροποιείται η θέση του Πέτρου Τατούλη και αφετέρου ότι τα κόμματα δεν έχουν πλέον δυνάμεις για να συγκρουστούν με τοπικούς άρχοντες που έχουν δημιουργήσει δικό τους μηχανισμό και σχέσεις διαπλοκής με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Ουσιαστικά η δεύτερη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος επιβεβαιώνει όσους υποστήριζαν ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκαν να στοιχηθούν πίσω από τον κ. Τατούλη επειδή διάβαζαν στις δημοσκοπήσεις τη μεγάλη του αναγνωρισιμότητα. Αλλωστε και στις υπόλοιπες περιφέρειες, οι νυν περιφερειάρχες που διέθεταν δικό τους μηχανισμό και "ιδιαίτερες σχέσεις" με τα περιφερειακά ΜΜΕ νίκησαν κατά κράτος τους κομματικούς υποψήφιους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο διάδοχος του Παναγιώτη Ψωμιάδη και νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας επικράτησε στον δεύτερο γύρο του υποψήφιου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Ιωαννίδη, με το αυτοκρατορικό ποσοστό 71,01%. 

Σε κάθε περίπτωση, μετά την επανεκλογή του ο Πέτρος Τατούλης είναι ισχυρός όσο ποτέ άλλοτε, ενώ απέναντί του έχει ανίσχυρα κυβερνητικά  κόμματα που ακόμα και να ήθελαν να συγκρουστούν μαζί του, δεν μπορούν. Ως αντίβαρο στην απόλυτη κυριαρχία του μπορεί να λειτουργήσει μόνο η αντιπολίτευση. Αρκεί να κάνει ανοίγματα στην κοινωνία και να μη λειτουργήσει στα στενά κομματικά περιθώρια, όπως λειτούργησε στην προεκλογική περίοδο χαρίζοντας στον κ. Τατούλη τον προνομιούχο μεσαίο χώρο.

Θ.Λ. 


NEWSLETTER