Σάββατο, 03 Ιανουαρίου 2015 08:00

Μέχρι την Παρασκευή η κατάθεση των ψηφοδελτίων: Νέα φουρνιά ονομάτων υποψηφίων βουλευτών

Μέχρι την Παρασκευή η κατάθεση των ψηφοδελτίων: Νέα φουρνιά ονομάτων υποψηφίων βουλευτών

Σε κινητοποίηση και εγρήγορση βρίσκονται οι τοπικές οργανώσεις των κομμάτων στη Μεσσηνία για την προώθηση υποψηφιοτήτων και την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, τα οποία πρέπει να κατατεθούν μέχρι την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου.

Χθες το βράδυ συνεδρίαζαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Επιτροπή Πρωτοβουλίας του Κινήματος Αλλαγής, του νέου κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, έστειλε στην Αθήνα τα πρώτα ονόματα που αποδέχθηκαν να στηρίξουν το κόμμα και ενδεχομένως να είναι και υποψήφιοι. Στη Ν.Δ. αναζητούν υποψηφιότητα - έκπληξη από την κοινωνία ή τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες μας:

Στη Νέα Δημοκρατία πέραν των 4 ήδη γνωστών θέσεων (Αντ. Σαμαράς, Ι. Λαμπρόπουλος, Δήμ. Σαμπαζιώτης, Μ. Χρυσομάλλης), τα νέα πρόσωπα είναι ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ και αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μαρία Οικονομάκου και ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Γιαννόπουλος

Με τη σύνθεση αυτή η Ν.Δ. επιχειρεί να καλύψει τα κενά που υπήρχαν και να εμφανιστεί ισχυρή στο Δήμο Καλαμάτας και στην Τρφυλία. Λόγω του κομματικού ασυμβίβαστου που έχει ο Περ. Μαντάς, αναμένεται να παραιτηθεί από την προεδρία της ΝΟΔΕ και τη θέση του πρόκειται να πάρει ένας εκ των αντιδημάρχων Καλαμάτας, ο Ανδρέας Καραγιάννης ή ο Δημήτρης Μπούχαλης, που είναι και μέλη του οργάνου.

Στο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρος υποψήφιος είναι ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος. Υποψηφιότητες που "παίζουν" είναι αυτές των περιφερειακών συμβούλων Νίκου Πατσαρίνου και Γιώτας Κοζομπόλη, του Αλέξη Χαρίτση μέλους της Κ.Ε. και της Τριφύλιας Ιωάννας Μαραβελή. Ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι έχουν εκδηλώσει ο πρώην δήμαρχος Αετού Δημήτρης Δριμής και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Παναγιώτης Στέφανος. Στο ΣΥΡΙΖΑ που η Ν.Ε. συνεδρίαζε χθες το βράδυ για να στείλει πρόταση με 14 ονόματα στην Κεντρική Επιτροπή (αναμένεται να περιληφθούν τοπικά στελέχη - υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι), αναζητείται κεντρικά υποψηφιότητα πέρα από τα στενά κομματικά όρια, που να σηματοδοτεί το άνοιγμα στην κοινωνία και να επιβεβαιώνει την εκλογική δυναμική του κόμματος.

Στο ΠΑΣΟΚ σίγουρη είναι η υποψηφιότητα της μέχρι πρότινος γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος Νάντιας Γιαννακοπούλου. Τα ονόματα που ακούγονται ακόμα, είναι ο Διονύσης Αλευράς, ο Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, ο γιατρός Θανάσης Αντωνόπουλος από την Κυπαρισσία και ο νεολαίος Γιώργος Κατσούλης.

Στο Κίνημα Αλλαγής, στο κόμμα του Γ. Παπανδρέου, η τοπική Επιτροπή Πρωτοβουλίας έχει στείλει στο Μιχάλη Καρχιμάκη και το Σωκράτη Ξυνίδη τα πρώτα ονόματα που έχουν αποδεχθεί και ενδέχεται να είναι υποψήφιοι. Είναι ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Αργυράκης, ο επιχειρηματίας - εξαγωγέας Μενέλαος Γερονικολός, ο αγρότης από τον Αετό Δημήτρης Καραΐσκος και η Ελένη Φίλιου, πρώην σύμβουλος στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας. Στο κόμμα του Γ. Παπανδρέου υποψήφιος θα είναι και ο Μεσσήνιος στην καταγωγή - πρώην γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσος Αποστολόπουλος. Αν δεν είναι στην Μεσσηνία, θα είναι υποψήφιος στην Αρκαδία ή όπου αλλού κληθεί.

Στο Ποτάμι, όπου είναι έντονες οι διεργασίες, οι ανακοινώσεις αναμένονται κεντρικά από το Γραφείο Τύπου. Τα ονόματα που έχουν ακουστεί σε τοπικό επίπεδο είναι ο Γιώργος Γιαννακέας, επαγγελματίας - επιχειρηματίας από τη Μάνη και πρώην αντιδήμαρχος Λεύκτρου και η γιατρός Μιμή Γεωργακοπούλου.

Στους ΑΝΕΛ ως δεδομένες θεωρούνται οι υποψηφιότητες του πρώην δημάρχου Μεσσήνης Κώστα Σπυρόπουλου, του οικονομολόγου - τουριστικού πράκτορα Κώστα Ξηρογιάννη και του αντιπροέδρου της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Δημήτρη Μπαρμπετσέα, ενώ ερωτηματικό παραμένει η περίπτωση του δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας Γιάννη Μπάκα, που φέρεται να έχει δεχθεί πρόταση από την κεντρική διοίκηση του κόμματος.

Στο ΚΚΕ επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα είναι ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς και οι άλλοι υποψήφιοι θα είναι τοπικά κομματικά στελέχη. Την επιλογή αναμένεται να κάνει η Κ.Ε. του κόμματος.

Στη Χρυσή Αυγή η Μεσσηνία πρόκειται να εκπροσωπηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με την υποψηφιότητα του Δημήτρη Σαρατσιώτη, πρώην τοπικού στελέχους του ΛΑΟΣ. Σίγουρος υποψήφιος είναι ο βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης. Ως επικρατέστεροι υποψήφιοι ακούγονται ο επαγγελματίας Γιώργος Γιαννακόπουλος, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Νικήτας Μανδραπήλιας, ο υπάλληλος του ΚΤΕΛ Κώστας Οικονομόπουλος και ο συνταξιούχος της ΔΕΗ Γιάννης Ανδρουτσόπουλος.