Δευτέρα, 05 Ιανουαρίου 2015 07:45

Στην τελικά ευθεία τα ψηφοδέλτια των κομμάτων: Παζάρια και ζυμώσεις αλλά με τα ίδια υλικά

Στην τελικά ευθεία τα ψηφοδέλτια των κομμάτων: Παζάρια και ζυμώσεις αλλά με τα ίδια υλικά

Οι ζυμώσεις και τα παζάρια κορυφώνονται σε όλα τα κόμματα προκειμένου να καταρτιστούν οι εκλογικοί συνδυασμοί τους στη Μεσσηνία. Τα πρώτα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αλλά και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι δεν αναμένονται συνταρακτικές αλλαγές μιας και τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν είναι στην πλειοψηφία τους τα ίδια.

Δεν υπάρχει -μέχρι αυτή την ώρα τουλάχιστον- κάποιο μεγάλο όνομα ή κάποια φανταχτερή υποψηφιότητα που θα μπορούσε να δημιουργεί νέα δεδομένα σε τοπικό επίπεδο. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα παλιά κόμματα έχουν ως πρώτο στόχο να μην διαταράξουν τις εσωτερικές υπάρχουσες τοπικές ισορροπίες τους, ενώ ακόμα και τα νέα που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα, όπως το Ποτάμι, δεν δείχνουν να έχουν πρόσωπα που να είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα και να προκαλούν αίσθηση. Παλιά και νέα κόμματα με δύο λόγια συνεχίζουν παρά τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, με τις ίδιες συνταγές ανακυκλώνοντας εν πολλοίς τα ίδια υλικά.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ ΣΤΗ Ν.Δ.

Το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. μέχρι προχθές εθεωρείτο κλεισμένο με προσωπική μάλιστα παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα όμως με χθεσινοβραδινές πληροφορίες ανοικτή παραμένει ακόμα η υποψηφιότητα κυρίως του γιατρού Παναγιώτη Γιαννόπουλου και δευτερευόντως της Μαρίας Οικονομάκου, αλλά υπήρχε η εκτίμηση ότι τελικά θα ξεπεραστούν οι όποιοι δισταγμοί υπάρχουν και αν αυτό δεν καταστεί τελικά δυνατό τότε θα "επιστρατευθεί" ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος. Σύμφωνα πάντως με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα νέα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στο νομό θα είναι ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ και αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μαρία Οικονομάκου και ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Γιαννόπουλος. Οι 4 γνωστές θέσεις του ψηφοδελτίου είναι του Αντ. Σαμαρά, του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννη Λαμπρόπουλου, του βουλευτή Δημήτρη Σαμπαζιώτη και του αναπληρωτή γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας Μίλτου Χρυσομάλλη.
Με τη σύνθεση αυτή η Ν.Δ. επιχειρεί να καλύψει τα κενά που υπήρχαν και να εμφανιστεί ισχυρή στο Δήμο Καλαμάτας και στην Τριφυλία. Λόγω του κομματικού ασυμβίβαστου που έχει ο Περ. Μαντάς, αναμένεται να αναστείλει την ιδιότητά του ως πρόεδρος της ΝΟΔΕ για το διάστημα της προεκλογικής περιόδου και τη θέση του προσωρινά να λάβει ο Κώστας Παπαδάκης, πρόεδρος της Τ.Ο. Καλαμάτας του κόμματος.

ΕΚΟΨΕ ΔΡΙΜΗ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόταση με τα 15 ονόματα που έστειλε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνεται το όνομα του πρώην δημάρχου Αετού Δημήτρη Δριμή, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία του να είναι υποψήφιος βουλευτής στο νομό. Η υποψηφιότητα του Δριμή θα κριθεί τελικώς κεντρικά μιας και ένα ή δύο ονόματα του ψηφοδελτίου μπορεί να είναι εκτός της πρότασης της Νομαρχιακής στα πλαίσια της διεύρυνσης που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στα ονόματα αυτά ακούγεται τις τελευταίες ώρες το όνομα του γιατρού και υποψηφίου δημάρχου Καλαμάτας Μανώλη Μακάρη.
Η πρόταση με τα 15 ονόματα υποψηφίων που επέλεξε η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Θανάσης Πετράκος, Νίκος Πατσαρίνος, Γιώτα Κοζομπόλη, Κώστας Κουλουμπίνης, Ανδρέας Μανέτας, Ιωάννα Μαραβελή, Στέλλα Μπακολέα, Θανάσης Μπούζας, Ηλίας Μπουντουβάς, Σπύρος Μωρακέας, Δημήτρης Σιψάς, Στάθης Σταματόπουλος, Παναγιώτης Στέφανος, Ελενα Ψαρρέα και του πρώην διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα. 

ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Σε πρόταση με ονόματα υποψηφίων βουλευτών κατέληξε σε ευρεία συνεδρίαση, η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, την οποία διαβίβασε στα κεντρικά όργανα του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην πρόταση περιλαμβάνονται η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Διονύσης Αλευράς, ο Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, ο Γιώργος Κατσούλης και ο Γιάννης Πάζιος. Η περίπτωση του γιατρού Θανάση Αντωνόπουλου, με καταγωγή από την Κυπαρισσία, αποκλείστηκε για προσωπικούς λόγους, όπως και του υποψηφίου ευρωβουλευτή της Ελιάς Τάκη Αναστόπουλου, ενώ το ΠΑΣΟΚ αναζητεί υποψηφιότητα από την περιοχή της Τριφυλίας.

ΤΡΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Την πρότασή της για τα 200 πρώτα ονόματα που θα καταρτίσουν το ψηφοδέλτιό του, γνωστοποίησε η συντονιστική επιτροπή στον επικεφαλής του Ποταμιού. Σε αυτήν υπάρχουν φυσικά και προτάσεις για ονόματα υποψηφίων στους 5 νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τα οποία έχουν ως εξής:
Μεσσηνία: Γιώργος Γιαννακέας επιχειρηματίας, Γιώργος Γιαννόπουλος ηθοποιός, Νίκος Νικητέας δημοσιογράφος.
Λακωνία: Λάμπρος Βλάχος αγρότης, Γιάννης Σερβές γιατρός, Μαρία Σταματοπούλου φιλόλογος.
Αρκαδία: Δημήτρης Παπαδημητρόπουλος πολιτικός μηχανικός, Μάκης Παπούλιας επιχειρηματίας.
Αργολίδα: Γιώργος Γκάτσης δικηγόρος, Μιχάλης Καζάς δημοσιογράφος, Μαρία Μέξη διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών.
Κορινθία: Χρύσα Αθανασοπούλου εκπαιδευτικός, Αναστάσιος Μαγκαφώσης τοπογράφος - μηχανικός, Αντώνης Σαραντίδης οικονομολόγος, Παναγιώτης Στυλιανίδης επιχειρηματίας, Αθανασία Χρισταρά γιατρός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο τα ονόματα των υποψηφίων σε όλη την Ελλάδα όσο και η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα ανακοινωθούν επισήμως την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου.