Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015 07:45

Εικόνα διάλυσης στη Ν.Δ. μετά την ήττα: Λαμπρόπουλος - Νίκας «διώχνουν» τον Σαμαρά

Εικόνα διάλυσης στη Ν.Δ. μετά την ήττα: Λαμπρόπουλος - Νίκας «διώχνουν» τον Σαμαρά

Τις σκηνές διάλυσης του ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα του 2012 θυμίζουν όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στη Νέα Δημοκρατία Μεσσηνίας, καθώς ο τ. βουλευτής και υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος ζητάει δημόσια τη βουλευτική έδρα από τον ηττημένο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Μάλιστα στρέφεται ευθέως κατά του τ. πρωθυπουργού, δηλώνοντας ότι αν ο κ. Σαμαράς επιλέξει την έδρα της Μεσσηνίας «δεν θα υπάρχει ο βουλευτής της φιλελεύθερης παράταξης να ελέγχει την κυβέρνηση, να κάνει ερωτήσεις, να ενδιαφέρεται για τον νομό, να τρέχει και να αγωνίζεται για τα προβλήματά σας, να είναι παρών στα γεγονότα, στις εορτές, στις εκδηλώσεις».
Οι πληροφορίες της «Ε» από τη Συγγρού αναφέρουν ότι ο τ. υφυπουργός Αμυνας επιδίωξε τη Δευτέρα συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, κατά την οποία του έθεσε ζήτημα πολιτικής και οικονομικής επιβίωσης, ζητώντας του να του παραχωρήσει τη μοναδική έδρα της Μεσσηνίας. Οπως φαίνεται ο τ. πρωθυπουργός, που δεν ήθελε να σκεφτεί ακόμα την αποχώρησή του από τη Μεσσηνία, περιορίστηκε στην επαινετική για τον Γ. Λαμπρόπουλο ανακοίνωση, η οποία πυροδότησε την οργή του δεύτερου και τον... ανέβασε στα κεραμίδια για μια ακόμα φορά κατά του Αντ. Σαμαρά - οι σχέσεις του με τον οποίο  έχουν περάσει από σαράντα κύματα.
Δίπλα στον κ. Λαμπρόπουλο, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας «διώχνει» επίσης τον κ. Σαμαρά από τη Μεσσηνία ζητώντας του να επιλέξει τη βουλευτική έδρα της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο ζητεί και ο περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Γκούνης, ενώ ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου και υποψήφιος βουλευτής Περικλής Μαντάς, τάσσεται με την πλευρά Σαμαρά.
Υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή εκλέχτηκαν στη Μεσσηνία 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ένας της Νέας Δημοκρατίας. Ο τ. πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχθές το βράδυ με δήλωσή του, αφού ευχαρίστησε τον κ. Λαμπρόπουλο, ανακοίνωσε ότι θα επιλέξει τη βουλευτική έδρα της Μεσσηνίας και όχι της Θεσσαλονίκης. Η απόφαση αυτή όμως άναψε το φιτίλι των αντιδράσεων - και κανένας δεν ξέρει πλέον αν θα εκραγεί ο δυναμίτης της δυσαρέσκειας που έχει τυλίξει τη Νέα Δημοκρατία μετά την ήττα της Κυριακής. Συγκεκριμένα: Χθες το πρωί ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας κάλεσε τον κ. Σαμαρά να αφήσει την έδρα της Μεσσηνίας επειδή «η Μεσσηνία δεν μπορεί να μείνει χωρίς φιλελεύθερη εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο, αφού ο τ. πρωθυπουργός έχει σοβαρά θεσμικά καθήκοντα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Λίγη ώρα αργότερα ο ίδιος ο κ. Λαμπρόπουλος, εκφράζοντας την πικρία του για την επιλογή Σαμαρά, δήλωσε: «Δεν θα υπάρχει αντιπολίτευση στο νομό. Πρωτάκουστο!».
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία στη Μεσσηνία εισέρχεται σε περίοδο κρίσης, το μέγεθος της οποίας θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στα κεντρικά του κόμματος. Ο χρόνος θα δείξει αν οι μεσσηνιακές αντιδράσεις είναι... προσεισμικές και αν θα ακολουθήσει η κύρια σεισμική δόνηση στην Αθήνα από δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες. Θυμίζουμε απλώς ότι τόσο ο Π. Νίκας όσο και ο Γ. Λαμπρόπουλος προέρχονται από το φιλικό περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη και ότι αναγκαστικά συμμάχησαν με τον Αντώνη Σαμαρά κατά την περίοδο της προεδρίας του στη Νέα Δημοκρατία. Βεβαίως υπάρχει και το ενδεχόμενο να εκφράζουν απλώς προσωπικές πικρίες ή να παίρνουν θέση για τη μετά Σαμαρά εποχή στη Νέα Δημοκρατία και στη Μεσσηνία.
Το σίγουρο είναι ότι στην παράταξη, μετά την εκλογική ήττα της Κυριακής, χθες άνοιξε μια νέα πληγή. Αυτή τη φορά η πληγή άνοιξε στο εσωτερικό του κόμματος - και όπως γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με την πολιτική, οι εσωτερικές πληγές δύσκολα κλείνουν και συχνά οδηγούν σε απρόβλεπτες καταστάσεις.