Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015 14:37

Περιφερειακός Καλαμάτας: Το… γιοφύρι της Αρτας επισκέφθηκε ο Σαμαράς

Το "στοιχειωμένο" εργοτάξιο του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου Καλαμάτας, στη γέφυρα του Νέδοντα, επισκέφθηκε χθες το πρωί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς. Εργο που έχει σταματήσει από τα τέλη του 2013, επί συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον ίδιο.

Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε από τον εργοταξιάρχη του "Μορέα" Θανάση Βρέκο πως το έργο παραμένει ανενεργό, εγκαταλελειμμένο εδώ και πάνω από ένα χρόνο (επί συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον ίδιο), καθώς εκκρεμεί η αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, η οποία είχε κολλήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επανεξετάζει από την αρχή την αναθεώρηση της σύμβασης.

Ο κ. Βρέκος ενημέρωσε τον πρώην πρωθυπουργό ότι το έργο του περιφερειακού της Καλαμάτας θέλει 1 χρόνο για να ολοκληρωθεί, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει και πάλι, ενώ το κόστος των υπολειπόμενων εργασιών υπολογίζεται στα 50 εκ. ευρώ. Παρατήρησε, επίσης, ότι το συγκεκριμένο έργο έχει δυσκολίες, καθώς οι εργασίες γίνονται σε αστικό περιβάλλον, σχεδόν μέσα στην πόλη, σε κοντινή απόσταση από σπίτια.

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε στον εργοταξιάρχη του "Μορέα" πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε».

ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Προεκλογικά, μιλώντας στην Καλαμάτα, στην Τέντα, στις 18 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε πει ότι «ξεκίνησε η παράκαμψη της Καλαμάτας και σε 4 μήνες θα έχει τελειώσει».

Δέκα τέσσερις μήνες πριν, ανήμερα των Θεοφανίων το 2014, ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος τον ίδιο χώρο, εργοτάξιο του "Μορέα", στη γέφυρα του Νέδοντα, ενημερωνόταν από τον αρμόδιο διευθυντή του υπουργείου Υποδομών Γιάννη Καρνέση, ότι «τέλη του 2014 θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Καλαμάτας, ενώ το καλοκαίρι θα τελειώσει ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο - Σπάρτη». 

Μετά την επίσκεψη - αυτοψία του πρωθυπουργού στο κατάστρωμα της γέφυρας του Νέδοντα απ' όπου είδε από ψηλά την Καλαμάτα, ο Αντ. Σαμαράς είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση: «Καινούργιες γέφυρες και καινούργιοι δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι ξεκίνησαν πια σε ολόκληρη την Ελλάδα, δίνουν μια απτή αίσθηση αισιοδοξίας και αποτελέσματος. Οχι μόνο γιατί οι μεγάλοι δρόμοι ενώνουν τον κόσμο και μεταφέρουν πολύ πιο γρήγορα ανθρώπους και εμπορεύματα, αλλά κυρίως γιατί δημιουργούν θέσεις εργασίας. Και αυτό είναι για εμάς η εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση. Από μια κρίση η οποία δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα: την ανεργία. Η κατασκευή τέτοιων μεγάλων έργων μειώνει την ανεργία, δίνει ελπίδα στον κόσμο. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας και αυτό κάνουμε κάθε μέρα».

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε εκκρεμότητα φέρεται να βρίσκονται, ακόμα, συμπληρωματικά έργα του περιφερειακού, σημαντικά για την ολοκλήρωση και λειτουργία του αυτοκινητόδρομου. Το πιο σοβαρό από όλα είναι η σύνδεσή του με την οδό Αθηνών στον κόμβο Καρέλια. Χωρίς τα 400 μέτρα της σύνδεσης ο συγκεκριμένος κόμβος δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επιπλέον είναι η βελτίωση - συμπλήρωση του κόμβου στα Λέικα, που αφορά την είσοδο και κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς το Νέδοντα και τα Γιαννιτσάνικα, καθώς και η κατασκευή του κυκλικού κόμβου στην Αγιάννα - Νέδοντα (Αρτέμιδος), αντί του Τ που προβλεπόταν στην αρχική μελέτη.

Γ.Σ.