Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 22:21

Μηνύει Τσίπρα - Παπαγγελόπουλοο Σαμαράς για την υπόθεση Novartis

Μηνύει Τσίπρα - Παπαγγελόπουλοο Σαμαράς για την υπόθεση Novartis

 

Την πρόθεσή του να καταθέσει σήμερα μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι καταθέτει τη μήνυση λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στο διαφαινόμενο σκάνδαλο της Novartis*.

Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε σχετικά:

«Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου. Πρόκειται για την πιο αδίστακτη και γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ. Καταθέτω αύριο στον Αρειο Πάγο μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί ΝΔ, που σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου, και των συνεργών τους εντός κι εκτός του δικαστικού σώματος. Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου. Τώρα θα καταλάβουν κι εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους».

Σύμφωνα με διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και με πληροφορίες από τους εκπροσώπους των κομμάτων που ανάγνωσαν τη δικογραφία, για τον κ. Σαμαρά αναφέρεται ότι του πήγαν χρήματα σε δεσμίδες μέσα σε ένα κίτρινο-μοβ βαλιτσάκι. Μάλιστα, πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο protothema.gr αναφέρουν: «Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis, εμφανίζεται από τους τρεις ανώνυμους και προστατευόμενους μάρτυρες ως το πρόσωπο που μοίραζε τις μίζες σε πολιτικά πρόσωπα. Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, λένε ότι δεν έκαναν αυτοί τις πληρωμές. Ωστόσο, οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες περιγράφουν πώς γίνονταν οι δωροδοκίες και μάλιστα -κατά τις πρώτες πληροφορίες- αναφέρουν ότι επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά οι μίζες μεταφέρονταν στο Μέγαρο Μαξίμου με τροχήλατες βαλίτσες».

Το ίδιο ρεπορτάζ σε άλλο σημείο γράφει: «Για τον Αβραμόπουλο αναφέρεται στη δικογραφία για μίζες περί τα 40 εκατ. ευρώ. Αναφέρουν ως αποδέκτη και τον Καλογερόπουλο. Για τον Λοβέρδο, ότι πήρε χρήματα σε βαλιτσάκι και ότι έκανε ξέπλυμα χρήματος μέσω μίας εταιρείας κομπιούτερ. Για τον Αδωνι Γεωργιάδη, ότι πήρε στο χέρι 2 εκατ. ευρώ και μέσω μίας συνεργάτιδάς του ποσά 50 και 70 χιλιάδων. Για τον Σαλμά, ότι του έβαλαν δεσμίδες 120.000 ευρώ στο σακάκι.

Για τον Χατζηνικολάου, ότι έπαιρνε μικρά ποσά 2 και 3 χιλιάδων, ότι έκανε λόμπινγκ για συναντήσεις του Φρουζή με υπουργούς και ότι μέσω του Real group γινόταν ξέπλυμα της Novartis».

 

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ 1989"

«Για επανάληψη του 1989 ως φάρσας» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις που έκανε σήμερα από το περιστύλιο της Βουλής.

Ο κ. Βενιζέλος περιγράφεται ως αποδέκτης μίζας μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος φέρεται να χρηματιζόταν από τη Novartis. «Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Είναι η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του στα κανάλια, αφού διάβασε το υλικό της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis.

Ο βουλευτής δήλωσε:

«Κατά την εκτίμησή μου από την ανάγνωση των καταθέσεων, πρόκειται για μια εξευτελιστική κατάσταση για τη δικαιοσύνη και τη Βουλή. Ανθρωποι χωρίς καμία τεκμηρίωση, αναφέροντας πρόδηλα στοιχεία, ότι δηλαδή έγινε μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Φρουζή ή ότι ο πρωθυπουργός συσκέφθηκε με διάφορους εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών, με διάφορα θέματα, ότι έπαιρνε λεφτά, τέτοιου είδους λεφτά, όλα μαύρα, όλα σε φυσική μορφή, ή μέσω εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες... Κανείς από τους μάρτυρες δεν  λέει ότι εγώ έδωσα ή ότι εγώ πήγα, λένε ότι είναι σε θέση να ξέρουν και όλα τα λεφτά τα πήγαινε ο κ. Φρουζής.

Πρόκειται για μία προσβολή της λογικής, μία προσβολή της αλήθειας, μία παράσταση που μας γυρίζει πίσω στο 1989 και συνιστά μια βάναυση υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Υπάρχουν αναφορές δυσώδεις εναντίον πρωθυπουργών, υπουργών, δημοσίων λειτουργών, καθηγητών και δημοσιογράφων. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Υπάρχει η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών, της δικαστικής και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Για να το πω πολύ απλά, επειδή έχω ζήσει δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου την εμπειρία του 1989: Είναι η επανάληψη, ως φάρσα, του 1989. Μιλάμε για μια ιστορία pampers, μόνο που αυτή τη φορά τα pampers είναι και βρεγμένα.

Πρόκειται για την απόλυτη γελοιότητα, για τον απόλυτο εξευτελισμό της αποδεικτικής διαδικασίας. Το πρώτο που πρέπει να κάνει η Βουλή είναι να άρει την αδικαιολόγητη και προκλητική ανωνυμία των μαρτύρων, ώστε η εξεταστική επιτροπή να τους καλέσει αμέσως και να αποδειχτεί ότι όσα λένε είναι αναπόδεικτα.

Αν μπορούν να αποδειχθούν κάποια πράγματα για κάποιους, ας γίνει, αλλά όχι αυτή η λάσπη στον ανεμιστήρα για λόγους ωμού πολιτικού αντιπερισπασμού.

Πρόκειται για λογική του 1989, αλλά είμαστε στο 2018 και κανείς δεν είναι έτοιμος να χάψει αυτές τις ιστορίες».

* Η Novartis είναι ελβετική φαρμακευτική εταιρεία με έδρα τη Βασιλεία και δημιουργήθηκε το 1996 με τη συγχώνευση των εταιρειών Ciba-Geigy και Sandoz.