Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 15:11

Ελλειψη μνήμης - έλλειψη κρίσης

Γράφτηκε από την
Ελλειψη μνήμης - έλλειψη κρίσης

 

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της εκλογικής μάχης είναι ο δικομματισμός, το βασικό ερώτημα «ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ;».

Το όλο όμως ερώτημα και κλίμα παραβλέπει την ιστορία της χώρας και αδυνατεί να εκμεταλλευτεί τα διδάγματα του παρελθόντος. Ξεχνάμε σαν λαός το πρόβλημα και τα αδιέξοδα που ο δικομματισμός είχε φέρει στην πολιτική ζωή του τόπου. Δεν θυμόμαστε ότι για σειρά ετών εναλλάσσονταν στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ κι η ΝΔ ακολουθώντας παρόμοια πολιτική, δένοντας την Ελλάδα στο άρμα του ΝΑΤΟ εξαναγκάζοντάς την να ακολουθεί σαν ουραγός μια Ευρώπη που οι πολιτικές της εμπόδιζαν ουσιαστικά την ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση της οικονομίας, στρώνοντας τον δρόμο για την χρεοκοπία και τα μνημόνια.

Ξεχνάμε ή δεν μπορούμε να κρίνουμε ότι τα δύο αυτά κόμματα κυβέρνησαν τον τόπο για 40 περίπου χρόνια και τον οδήγησαν στο ΔΝΤ και τη χρεοκοπία.

Ξεχνάμε ότι συνυπέγραψαν και τα τρία μνημόνια και επέβαλαν τις πολιτικές λιτότητας. Ξεχνάμε ότι και ΝΔ και ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) εμπλέκονται σε σειρά σκανδάλων που κλόνισαν την οικονομία και έκαναν κανονικότητα για τη χώρα τα ρουσφέτια και την αναξιοκρατία. Ξεχνάμε ότι εφάρμοσαν από κοινού μια φιλελεύθερη πολιτική που συρρίκνωσε τα μεσαία στρώματα, φτωχοποίησε ένα μέρος τους και ευνόησε το μεγάλο κεφάλαιο, το 1%, που συνεχίζει να πλουτίζει στις πλάτες των υπολοίπων. Θα ξεχάσουμε πως ΚΙΝΑΛ και ΝΔ χρωστούν εκατομμύρια στο Δημόσιο και κουνούν το δάχτυλο στον απλό πολίτη που αδυνατεί να καλύψει και τις βασικές του ανάγκες;

Ξεχνάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έγραψε τη βούληση του ελληνικού λαού στα παλαιότερα των υποδημάτων του και συνυπέγραψε με τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα το τρίτο μνημόνιο «για το καλό του λαού». Ο λαός όμως είδε τις αποταμιεύσεις του να εξαερώνονται, το χρέος του να αυξάνεται για χάρη των τραπεζών, τους νέους να φεύγουν στο εξωτερικό, τη δημόσια περιουσία να ιδιωτικοποιείται και την εθνική του περιουσία να ξεπουλιέται, τη δικαιοσύνη να παραβλέπει τα μεγάλα σκάνδαλα, το ρατσισμό και τη βία να φουντώνουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σπίλωσε την Αριστερά γιατί υιοθέτησε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των άλλων κομμάτων και ταυτόχρονα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τα αριστερά αντανακλαστικά των πολιτών. Δεν είναι η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, είναι όμως εκείνη που νομιμοποίησε το «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» της Δεξιάς και καταδίκασε την όποια αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη επέλαση.

Ξεχνάμε πως μέσα σε τέτοιες συνθήκες δεν ήταν όλοι ίδιοι. Υπήρξαν οι βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας που αποφάσισαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, που συγκρούστηκαν με τους θεσμούς της ευρωζώνης γιατί θεώρησαν ότι η βούληση του ελληνικού λαού είναι η ισχυρότερη εντολή, ότι χρέος κάθε πολιτικού είναι να σέβεται τους πολίτες. Μαζί με αυτούς συστρατεύθηκε πλήθος απλών αγωνιστών που τέσσερα χρόνια τώρα δίνει καθημερινή μάχη κατά των ιδιωτικοποιήσεων, κατά των πλειστηριασμών, υπέρ της λαϊκής κυριαρχίας, κατά του φασισμού και της βίας.

Η Λαϊκή Ενότητα είχε το θάρρος να πει την αλήθεια και να προτείνει μια δύσκολη εναλλακτική πορεία που όμως θα μπορούσε να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Στο πρόγραμμά της βάζει στόχο την κατάργηση της λιτότητας, τη δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, την κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων, τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, τη στήριξη των αγροτών, την αειφόρο ανάπτυξη. Είναι μια δύναμη που πραγματικά μπορεί να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο ως αντιπολίτευση, ως εμπόδιο στα μέτρα που έπονται και που θα καταστρατηγούν τα δικαιώματα του λαού. Είναι μια δύναμη ενωτική που θα εργαστεί και φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενότητα της Αριστεράς.

Ξεχνάμε λοιπόν ή δεν θέλουμε σε αυτές τις εκλογές να κρίνουμε και να πάρουμε την ευθύνη για μια άλλη Ελλάδα; Είναι και δική μας ευθύνη το τι έχει συμβεί ως τώρα στην Ελλάδα και το τι θα συμβεί αύριο. Θα ψηφίσουμε έχοντας κοντή μνήμη και καμία κρίση την ΝΔ που προαναγγέλλει μέτρα υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και των ιδιωτικών επενδύσεων βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις κοινωνικές πολιτικές, το περιβάλλον και την εθνική κυριαρχία; Θα ψηφίσουμε ΚΙΝΑΛ για αντιπολίτευση, όταν τα όσα προτείνει στηρίζουν απόλυτα τις επιλογές της ΝΔ; Θα ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει τη δεξιά του μετάλλαξη; Θα επιβραβεύσουμε ένα σάπιο πολιτικό καθεστώς που μας οδήγησε ως εδώ;

Αυτή τη φορά ας μην περιμένουμε άλλοι να αποφασίσουν για εμάς, αυτή τη φορά ας μην ψηφίσουμε μια από τα ίδια περιμένοντας μάταια μια αλλαγή, αυτή τη φορά ας μην περιφέρουμε άσκοπα τον θυμό μας στα καφενεία, αυτή τη φορά ας κάνουμε τον θυμό μας χρήσιμη ψήφο, ας ψηφίσουμε Λαϊκή Ενότητα.

 

Μαρία Μήτση

Υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας με τη Λαϊκή Ενότητα


NEWSLETTER