Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019 18:00

Πετράκος: “Αντίσταση στο θεσμικό πραξικόπημα της κυβέρνησης”

Γράφτηκε από την
Πετράκος: “Αντίσταση στο θεσμικό πραξικόπημα της κυβέρνησης”

Σε αντίσταση “στο θεσμικό πραξικόπημα της κυβέρνησης” με τις επιχειρούμενες αλλαγές στον “Κλεισθένη”, καλεί ο Θανάσης Πετράκος στέλεχος της ΛΑΕ κι επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Θαν. Πετράκος σημειώνει: “Οπως επιβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης με τροπολογία θα μεταφέρει σε θεσμικά όργανα του δήμου ή της Περιφέρειας, στα οποία η παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη θα έχει την πλειοψηφία, τις αποφάσεις για τα περισσότερα θέματα που απασχολούν τους ΟΤΑ, αφήνοντας, επί της ουσίας, στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, το ρόλο γνωμοδοτικού «κομπάρσου». Καταγγέλλουμε ότι αυτό είναι μεγάλο θεσμικό πραξικόπημα διότι:

α) Πλήττεται ο πυρήνας της λαϊκής κυριαρχίας αφού τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια είναι οι φορείς της άμεσης δημοκρατικής νομιμοποίησης και αποτελούν τους βασικούς εκφραστές των συμφερόντων των πολιτών.

β) Τόσο οι ψηφοφόροι όσο και οι υποψήφιοι έλαβαν τις αποφάσεις τους με γνώμονα όχι μόνο την απλή αναλογική, αλλά και τον ισχύοντα νόμο για τη διοίκηση των δήμων και των Περιφερειών. Συνεπώς η αποφασισμένη από την κυβέρνηση θεσμική εκτροπή ναρκοθετεί ουσιαστικά τη δημοκρατία. Οι πολίτες ψήφισαν -και η ψήφος τους πρέπει να είναι σεβαστή ακόμα και όταν δεν είναι αρεστή.

γ) Οι νέες αυτές ρυθμίσεις θα κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας, με κάποιους να θεωρούν ότι η οποιαδήποτε αναδρομική αλλοίωση του τρόπου διακυβέρνησης των ΟΤΑ, μετά από εκλογές, είναι αντισυνταγματική. Συνεπώς κινδυνεύει να επιφέρει πλήρη διάλυση στην αυτοδιοίκηση, σε περίπτωση που οι αλλαγές προσβληθούν νομικά, οι δήμοι και οι Περιφέρειες θα γίνουν πραγματικά μη «κυβερνήσιμες».

Η προπαγάνδα της Ν.Δ. και των στελεχών της ενάντια στην απλή αναλογική υποκρύπτει την άποψη ότι δεν έχουν δικαίωμα να εκπροσωπούνται ισότιμα όλοι οι πολίτες στα κοινά, η οποία είναι μια βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψη. Υποκρύπτει επιπλέον και τον φόβο τους απέναντι στον έλεγχο και τη διαφάνεια που διευκολύνεται από την παρουσία όλων των παρατάξεων στα όργανα της αυτοδιοίκησης. Η απάντηση στο ζήτημα της «κυβερνησιμότητας» είναι πρωτίστως πολιτική και δευτερευόντως θεσμική και νομική. Διότι ικανός και καλός τοπικός ηγέτης είναι αυτός που καταφέρνει να συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις, να βρίσκει επιχειρήματα, να πείθει και να εξασφαλίζει τη στήριξη του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» είναι υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής παντού και προτείνουμε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνονται σε μία Κυριακή, διότι οι δύο γύροι είναι ασύμβατοι με την απλή αναλογική. Επιμένουμε να καταργηθεί το δημαρχοκεντρικό και περιφερειαρχοκεντρικό σύστημα και να καθιερωθεί η εκλογή του δημάρχου και του περιφερειάρχη από το Συμβούλιο, στο οποίο η δημοτική και αντίστοιχα η περιφερειακή αρχή θα πρέπει να διαθέτει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» καλεί τους αιρετούς αλλά και τους πολίτες όλου του ιδεολογικού φάσματος, να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί το θεσμικό πραξικόπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ.”.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER