Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019 08:53

Κλιμάκιο ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα: Στόχος η εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Κλιμάκιο ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα: Στόχος η εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας (βίντεο)

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια μεγάλη εξόρμηση προς την ελληνική κοινωνία, βαδίζοντας προς το 3ο Συνέδριο, για να εδραιώσει την πολιτική του παρουσία στις τοπικές κοινωνίες και να αποτελέσει την εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Αυτό τόνισαν χθες το απόγευμα, σε συνέντευξη Τύπου στην Καλαμάτα,  ο Αλέξης Χαρίτσης βουλευτής Μεσσηνίας κι εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης βουλευτής Α’ Αθήνας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Μπίστης εκπρόσωπος της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Αργότερα το βράδυ, μίλησαν σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στα πλαίσια της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”, με θέμα “Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου - Μια νέα σχέση με την πολιτική”.

Στη συνέντευξη ο Αλ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη, στο οποίο προσβλέπουν οι αριστεροί, προοδευτικοί πολίτες για μια εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση”.

Επικρίνοντας την κυβέρνηση της Ν.Δ. παρατήρησε πως “ο προϋπολογισμός του 2020 που ξεκινάει αύριο στη Βουλή, συμπυκνώνει τις διαψεύσεις της κυβέρνησης προς τα μεσαία και λαϊκά στρώματα και το νεοφιλελεύθερο αφήγημα της κυβέρνησης. Κινείται με όρους επαναφοράς νέου συντηρητισμού, επιστροφής σ’ ένα μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση”. Και ξεκαθάρισε ότι “είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ η εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης”.

Ο Ν. Βούτσης επέκρινε την κυβέρνηση ότι “ζητήματα που απαιτούν την ευρύτερη συναίνεση, τα φέρνει αφήνοντας θολές περιοχές” και διευκρίνισε πως “κάνουμε μεγάλο κάλεσμα, προσκλητήριο στο οποίο υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση”. Ενημέρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει προγραμματική αντιπολίτευση, με ανάδειξη εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης, σύνταξη προγράμματος σύγχρονου και ρεαλιστικού που θα είναι και πρόγραμμα διακυβέρνησης, ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας καταθέτει προτάσεις με τις οποίες παρεμβαίνει στις διεθνείς εξελίξεις, ενώ ετοιμάζεται για το 6ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με στόχο μια άλλη Ευρώπη στηριγμένη στις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής σύγκλισης.

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής επέκρινε την κυβέρνηση της Ν.Δ. για καθεστωτική αντίληψη και νοοτροπία με την κατάργηση του “Φιλόδημου”, για επιστροφή στις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στα βράχια και στη χρεοκοπία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι και η φιλοκυβερνητική ΚΕΔΕ αντέδρασε βίαια.

Ο Ν. Μπίστης παρατήρησε ότι “δεν έχουμε μια απλή εναλλαγή εξουσίας, αλλά μια πολύ συνειδητή προσπάθεια να ξεθεμελιωθούν κατακτήσεις και οι κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης που είχαν κοινωνικό πρόσημο”. Εκτίμησε πως “είμαστε σε κομβικό σημείο, με επίθεση της κυβέρνησης στα λαϊκά συμφέροντα, στη δημοκρατία, στα ατομικά δικαιώματα”. Ανέφερε ότι “η ουσία της πολιτικής της συντηρητικής παράταξης είναι η νεοφιλελεύθερη, βαθιά συντηρητική, ξενοφοβική και ρατσιστική αντίληψη της Ν.Δ.”. Επεσήμανε ότι “το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα ενώσει δυνάμεις σε πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο. Αυτό που θα μας ενοποιήσει, θα είναι το πολιτικό πρόγραμμα και η αφετηρία μας, οι ιδέες της Αριστεράς. Στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει την κύρια δύναμη του προοδευτικού πόλου που θα διεκδικήσει την εξουσία”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Ν. Βούτσης είπε ότι “η κρίση είναι δημιουργός σοβαρών ανακατατάξεων, διαλύθηκαν 3 κοινοβουλευτικές δυνάμεις και μία 4η ευτυχώς που δεν μπήκε στη Βουλή”. Κι έφερε σε αντιδιαστολή “την υπεύθυνη στάση ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση στα εθνικά θέματα και την ανεύθυνη στάση της Ν.Δ. στη Συμφωνία των Πρεσπών”.

ΜΕ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ

Για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Ν. Βούτσης σημείωσε πως “είμαστε με το συμπολίτη σας (Προκόπη Παυλόπουλο). Εχει κάνει μια καλή θητεία. Πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία γύρω από το πρόσωπό του. Αυτή είναι η επιλογή μας και την πιστεύουμε”.

Ο Αλ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι ο ”σημερινός Πρόεδρος πρέπει να ψηφιστεί και η Ν.Δ. πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της” κι έκανε λόγο για μεθόδευση και ονοματολογία που προσβάλλει το θεσμό του Προέδρου.

Τέλος, από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην “παραπληροφόρηση, παραποίηση και αποθέωση των μέσων ενημέρωσης για την κυβέρνηση, σε αντίθεση με τη στάση που είχαν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση. Οι “άριστοι” και οι καθεστωτικές νοοτροπίες εξωραΐζονται, αποκρύπτονται”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER