Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 19:51

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για ανεργία και μισθούς

Γράφτηκε από την
ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για ανεργία και μισθούς

 

“Μόνο η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση οδηγεί εργαζόμενους σε ανεργία και μειώσεις μισθών 50%” σημειώνει η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση. Και καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση “να αφήσουν τα προσχήματα και να πάρουν άμεσα πίσω την άθλια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που θα οδηγήσει σε πλήρη φτωχοποίηση όλους τους εργαζόμενους, αλλά θα τινάξει στον αέρα και το σύνολο της οικονομίας από την έλλειψη αγοραστικής δύναμης την επομένη της κρίσης”.

Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ προτρέπει την κυβέρνηση “αντί να βάζει βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας δίνοντας ένα επίδομα 800 ευρώ για 1,5 μήνα στους εργαζόμενους και στέλνοντάς τους στην ανεργία, ας δει τι κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, στηρίζοντας έτσι και τις επιχειρήσεις: Γαλλία: το κράτος πληρώνει το 100% του μισθού. Σουηδία: το κράτος πληρώνει το 95% του μισθού. Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ισπανία: το κράτος πληρώνει το 80% του μισθού. Δανία, Πορτογαλία: το κράτος πληρώνει το 75% του μισθού”.

Η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει καθαρά ότι: “1) Το κράτος οφείλει να καλύψει τους μισθούς των εργαζομένων πλήρως. Το κόστος αυτού του μέτρου είναι 330 εκ. ευρώ το μήνα επιπλέον από αυτά που δίνει σήμερα η ΝΔ για τους μισθωτούς. Οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν. Το διαρκές και επιτακτικό ερώτημα είναι γιατί δεν το κάνει η κυβέρνηση. 2) Η κυβέρνηση πράττει το ακριβώς αντίθετο από το να διαφυλάττει τις θέσεις εργασίας. Με τα μέτρα της αναστέλλει τις υφιστάμενες συμβάσεις εργασίας μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε ανέργους επιδοματούχους. Το μόνο που ζητά στην περίπτωση της αναστολής, είναι η διατήρηση του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας. Οχι των ίδιων εργαζομένων, όχι των ίδιων συμβάσεων, όχι με τους όρους που δούλευαν πριν, ούτε με τους μισθούς που δούλευαν πριν. 3) Δεν φτάνουν όλα αυτά, αλλά για όσες επιχειρήσεις δεν θέσουν σε αναστολή τις σχέσεις εργασίας, η κυβέρνηση συγκρότησε και νέο μηχανισμό εκ περιτροπής εργασίας. Οπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν οι μισοί την μια εβδομάδα και οι μισοί την άλλη, λαμβάνοντας το 50% μισθού. Ωστε να μην μείνει κανένας εργαζόμενος μετά απ’ αυτή την κρίση χωρίς είτε να έχει κλονιστεί η θέση εργασίας του είτε να έχει συρρικνωθεί ο μισθός του. 4) Εχει πραγματικά ενδιαφέρον ότι στην περίπτωση των εργαζομένων η κυβέρνηση απαιτεί να παραχωρήσουν τουλάχιστον τον μισό μισθό τους για να βάλουν πλάτη στην κρίση, αλλά στην περίπτωση των ιδιωτικών κλινικών θεωρεί ότι πρέπει να διπλασιάσει την αποζημίωση τους. Εκεί δεν πληρώνει κάποιος; Ή μήπως για τους κλινικάρχες υπάρχουν λεφτόδεντρα;”.


NEWSLETTER