Πέμπτη, 28 Μαϊος 2020 18:59

Πετράκος για την απόφαση ΣτΕ για μεταβίβαση ακινήτων στο ΕΤΑΔ

Γράφτηκε από την
Πετράκος για την απόφαση ΣτΕ για μεταβίβαση ακινήτων στο ΕΤΑΔ


«Η χθεσινή απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, το οποίο έκρινε μη νόμιμη τη μεταβίβαση 10.119 ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), καθώς εντόπισε νομικές πλημμέλειες, δικαιώνει τον αγώνα μας όπως και όλων όσοι αγωνίστηκαν και προσέφυγαν για να προστατεύσουν τη δημόσια περιουσία, από την εκχώρησή της από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διά χειρός Τσακαλώτου το 2018, όλων των ακινήτων του Δημοσίου στο υπερταμείο».

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου", στη συνέχεια της οποίας αναφέρεται: «Θυμίζουμε ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου" Σαράντος Αλεξανδρής, Σταύρος Χρυσαδάκος και ο ανεξάρτητος συνεργαζόμενος Θοδωρής Βασιλακόπουλος ανέδειξαν και κατήγγειλαν πρώτοι απ’ όλους στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 με επερώτησή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την εκχώρηση 10.119 ακινήτων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου για 99 χρόνια, στο λεγόμενο υπερταμείο, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους, κατ’ απαίτηση των δανειστών. Ανάμεσα στα 10.119 ακίνητα ήταν 167 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οπως τόνιζαν στην επερώτησή τους οι Σαράντος Αλεξανδρής, Σταύρος Χρυσαδάκος και Θοδωρής Βασιλακόπουλος: Ανάμεσα στα 10.119 ακίνητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανήκουν 167 και τα μισά από αυτά στους κεντρικούς δήμους των Π.Ε. ως εξής: 95 ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Κόρινθο 30). 32 ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (Καλαμάτα 15). 12 ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (Τρίπολη 12). 14 ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (Σπάρτη 14). 14 ακίνητα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας (Ναύπλιο 14).
Σύμφωνα δε με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανάμεσα στα προαναφερόμενα ακίνητα βρίσκονται: Στη Μεσσηνία, η παραλία μπροστά από το «Πανελλήνιο», η πλατεία Φραγκόλιμνας, το Μπενάκειο Μουσείο, ο παραθαλάσσιος χώρος της Αεροπορίας στη Διασπορά, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, το Λύκειο Παραλίας, το κτήριο της Πυροσβεστικής και μια σειρά από άλλα ακίνητα. Στη Λακωνία, το κτήριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης, το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο, η πλατεία στο κενοτάφιο του αγάλματος του Λεωνίδα, το κτήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο λόφος του Ξενία, ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Σπάρτης και το οικόπεδο του πρώην ΦΙΞ που θα γίνει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης…».
Και η ανακοίνωση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" συνεχίζει: «Η Περιφέρεια βέβαια δεν προσέφυγε. Ευτυχώς όμως προσέφυγαν οι Δήμοι Πάτρας, Σπάρτης, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χαλανδρίου, Καλαμαριάς, Χανίων και Ωραιοκάστρου και με βάση την προσφυγή τους είχαμε αυτή τη θετική απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, το οποίο με μια σειρά αποφάσεών του (929-934/2020) ακύρωσε τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ 10.119 ακινήτων που είχαν συνολικό εμβαδόν 511.357.451 τ.μ. και συνολική δομημένη επιφάνεια 22.601 τ.μ., τα οποία είναι κατοχυρωμένα στο Εθνικό Κτηματολόγιο, απορρίπτοντας και την παρέμβαση υπέρ του κύρους της υπουργικής απόφασης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο).
Βέβαια δεν έχουμε καμιά αυταπάτη, ότι μια απόφαση του ΣτΕ θα «διορθώσει» μια συνολική πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση! Ολες οι δυνάμεις που κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτόν τον τόπο, καμιά τέτοια πρόθεση δεν έχουν! Ισα- ίσα αυτήν την πολιτική όχι μόνο την εφαρμόζουν, αλλά την θεωρούν σωστή και την υπηρετούν πιστά!
Για αυτό το λόγο καλούμε τον περιφερειάρχη, την περιφερειακή αρχή, όλες τις παρατάξεις και ολόκληρο το λαό της Πελοποννήσου να υψώσουν μια ασπίδα προστασίας και υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας και να είναι έτοιμοι να αντισταθούν με όλα τα όπλα, νομικά και πολιτικά, σε μια νέα πολιτική απόφαση, πιθανώς διορθωμένη, μεταβίβασης της περιουσίας του λαού μας στο υπερταμείο των δανειστών της χώρας! Εμείς, για μια ακόμη φορά, θα είμαστε παρόντες και παρούσες όπως ήμασταν πάντα στη μάχη για την προστασία του δημόσιου πλούτου, του δημόσιου χώρου και της περιουσίας του λαού».


NEWSLETTER