Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020 09:36

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα: “Yπάρχει εναλλακτικός δρόμος και πρέπει να τον χαράξουμε με την κοινωνία” (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Ανοιχτό σύγχρονο κόμμα - ραχοκοκκαλιά της προοδευτικής παράταξης πρέπει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και να κερδίσει μεταξύ άλλων και τους πολίτες που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις εκλογές του Ιουλίου του 2019:

Αυτό τονίστηκε στην πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖA - Προοδευτική Συμμαχία Μεσσηνίας, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο “Καφέ-Σινέ” στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας, και σημειώθηκε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να τον χαράξει μαζί με την κοινωνία.

Στην εκδήλωση όπου επισημάνθηκε η σημασία του προγράμματος “Μένουμε Ορθιοι”, μίλησαν ο Πάνος Σκουρλέτης γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, βουλευτής Επικρατείας, και ο Σπύρος Δανέλλης, πρώην βουλευτής, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης.
Και τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέκριναν δριμύτατα την κυβέρνηση της Ν.Δ. για σκληρό φιλελευθερισμό και αυταρχισμό, για “ξαναχτίσιμο του γνωστού γαλάζιου κράτους”.
Αναλυτικά, ο Αλ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλινωδίες στη δημόσια υγεία και την οικονομία, ενώ για τα Ελληνοτουρκικά, για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ζήτησε κυρώσεις και τη διεθνοποίηση του ζητήματος, με την Ευρώπη να παίζει το ρόλο που της αναλογεί. Εκανε λόγο για τραγική κατάσταση στην οικονομία, εκτιμώντας ότι έχει σχέση και με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, καθώς υπήρχε επιστροφή στην ύφεση πριν την πανδημία. Επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση για σκληρό νεοφιλελευθερισμό με νέο πλαίσιο αυταρχισμού και καταστολής, για χειραγώγηση και εκβιασμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης, για λασπολογία και χυδαία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Προέτρεψε επίσης το κόμμα του, “εμείς να μιλήσουμε με τον κόσμο με θάρρος, να μιλήσουμε για το μέλλον” και σημείωσε ότι “υπάρχει εναλλακτικός δρόμος και πρέπει να τον χαράξουμε μαζί με την κοινωνία”.
Ο Πάν. Σκουρλέτης σχολίασε ότι η πανδημία επιβεβαίωσε πως χρειάζεται ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και επικρίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μίλησε για δογματικό πρωθυπουργό, αμετανόητο νεοφιλελεύθερο που επιμένει στη ΣΔΙΤ, ακόμα και στην υγεία. Είπε ότι η νέα κρίση έδειξε ότι χρειάζεται “ισχυρή παρέμβαση του Δημοσίου, αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, ένα επικαιροποιημένο σχέδιο Μάρσαλ”. Αφού ανέφερε ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε την ανάπτυξη με το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα, τόνισε πως πρέπει “να υπάρχει μια ισχυρή δημόσια τράπεζα” και συμπλήρωσε ότι “δεν είναι πολυτέλεια τα χρήματα στην υγεία και την παιδεία”. Δήλωσε ότι “σε δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν τα δίκτυα” και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως “θέλουν να τα χαρίσουν, να τα ξεπουλήσουν”, και κυρίως γιατί εφαρμόζει “τις ίδιες συνταγές που οδήγησαν στην οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία της χώρας”.
Ο κ. Σκουρλέτης παρατήρησε πως “ο νόμος για το περιβάλλον δεν προστατεύει το περιβάλλον, αλλά θεωρεί ότι νόμος είναι το δίκιο του επιχειρηματία”. Σημείωσε πως “καταρρέει ο μύθος των άριστων” και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “διορίζουν τα δικά τους παιδιά στις διοικήσεις” και με τους μετακλητούς “ξαναχτίζουν το γνωστό γαλάζιο κράτος”. Εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων “χτυπάει το Σύνταγμα στον πυρήνα του” και ανέφερε πως “πρώτη φορά διώκεται εισαγγελέας που διερεύνησε σκάνδαλο και τη δίωξη είχε προαναγγείλει υπουργός”. Εθεσε ως στόχους του ΣΥΡΙΖΑ το άλλο ήθος και ύφος εξουσίας, τον αγώνα για επανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής και παρατήρησε: “Δεν υπάρχουν εδώ νέοι, και πρέπει να τους κερδίσουμε. Να κερδίσουμε αυτούς που δεν ήρθαν να ψηφίσουν. Να υπάρξει διεύρυνση των ιδεών και των απόψεών μας στους κοινωνικούς χώρους”.
Ο Σπ. Δανέλλης εκτίμησε ότι “μπαίνουμε σε μακρά περίοδο αβεβαιότητας” και έκανε λόγο για αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και ανεργία. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για νεποτισμό, ευνοιοκρατία, σκληρό φιλελευθερισμό και αυταρχισμό και παρατήρησε πως “η κυβέρνηση θυμίζει τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας”. Εκανε, ακόμα, λόγο για τοξικοποίηση της δημόσιας ζωής, για μαγνητοσκοπήσεις και υποκλοπές, για τυχοδιώκτες που γίνονται τιμητές. Επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιπαραβάλει τις αρχές και αξίες, το ήθος της Αριστεράς, την εντιμότητα, την προσφορά και αλληλεγγύη σε κάθε στιγμή και πράξη, την αντιστοίχιση του κόμματος με την κοινωνική επιρροή του, χωρίς εκπτώσεις.
Αφού χαρακτήρισε μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη με απανωτά δικαστικά πραξικοπήματα, ο κ. Δανέλλης είπε ότι στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ανοιχτό σύγχρονο κόμμα - ραχοκοκκαλιά της προοδευτικής παράταξης και “να πετύχουμε την ανατροπή στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν”.