Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 13:46

Ερώτηση “Αγωνιστικής Συνεργασίας”για σιδηρόδρομο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Ερώτηση “Αγωνιστικής Συνεργασίας”για σιδηρόδρομο Πελοποννήσου

 

Στο θέμα του σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου επιμένουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας με ερώτησή τους προς τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Αναφέρουν, αρχικά, ότι κατά την επίσκεψη του υπουργού υποδομών Κώστα Καραμανλή στην Τρίπολη στις 16 Ιουλίου “παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης περί «πράσινης ανάπτυξης» και παρότι κύριε περιφερειάρχη εσείς σωστά επιμείνατε για το σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου, ο κ. υπουργός δεν δεσμεύτηκε σχεδόν σε τίποτα”.

Οι δύο σύμβουλοι παρατηρούν πως “επειδή στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2028 τα σιδηροδρομικά έργα είναι προτεραιότητας, αλλά όπως διαβάζουμε στον Τύπο το ελληνικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης θα κινείται σε 6 άξονες, μεταξύ αυτών είναι οι άξονες για ενίσχυση υποδομών, πράσινη ανάπτυξη και περιφερειακή ανάπτυξη. Είναι προφανές ότι η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός και η ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου είναι έργα συμβατά με όλα τα ανωτέρω”.

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούν πως “παρότι ο κ. υπουργός έδειξε ότι για την κυβέρνηση δεν είναι σε προτεραιότητα η κανονικοποίηση και ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου, το ΠεΣυΠ πρέπει να επιμείνει και να θέσει σε προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου”.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” θεωρούν ότι: “1) Το τμήμα Κόρινθος - Αργος - Ναύπλιο πρέπει να είναι το πρώτο έργο που θα διεκδικήσουμε. Να γίνει άμεσα ανάθεση των μελετών για κανονικοποίηση και ηλεκτροκίνηση της γραμμής αλλά και η κατασκευή του έργου. Το τμήμα αυτό είναι εύκολο τεχνικά και μπορεί να συνδεθεί με τον προαστιακό (Αθήνα - Κόρινθος). 2) Το δεύτερο εύκολο τεχνικά έργο είναι ο δυτικός σιδηροδρομικός άξονας της Πελοποννήσου δηλαδή το τμήμα Πάτρα - Πύργος - Κυπαρισσία - Καλαμάτα. Πρέπει να επιμείνουμε να γίνει και σ’ αυτό το έργο άμεσα η ανάθεση των μελετών για κανονικοποίηση και ηλεκτροκίνηση της γραμμής, ώστε να προλάβει να ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο. 3) Για το τμήμα Αργος - Τρίπολη - Καλαμάτα οφείλουμε και γι’ αυτό να διεκδικήσουμε την κανονικοποίηση, παρότι ο ΟΣΕ θεωρεί ότι είναι δύσκολο τεχνικά ή εναλλακτικά αν η κανονικοποίηση απορρίπτεται από τον ΟΣΕ, να διεκδικήσουμε τη βελτίωση της μετρικής γραμμής και τη λειτουργία της με σύγχρονα ανακλινούμενα βαγόνια ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος της διαδρομής”.

Ακόμα, έχουν τη γνώμη ότι “θα ήταν πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό για τη διεκδίκησή μας: 1) Το ΠεΣυΠ να εκδώσει ομόφωνη απόφαση με τις διεκδικήσεις για το σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου, 2) να κληθεί σε ειδική συνεδρίαση του ΠεΣυΠ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και η διοίκηση του ΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ, 3) για τον δυτικό σιδηροδρομικό άξονα να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα, να γίνει κοινή συνεδρίαση με το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, με θέμα τη διεκδίκηση της κανονικοποίησης του δυτικού σιδηροδρομικού άξονα της Πελοποννήσου Πάτρα - Πύργος - Κυπαρισσία - Καλαμάτα”.

Οι δύο σύμβουλοι ρωτούν τον περιφερειάρχη αν συμφωνεί με τις προτάσεις τους.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER