Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020 15:51

Τηλεδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ με προέδρους Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Τηλεδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ με προέδρους Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου

Τηλεδιάσκεψη εργασίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο με τους προέδρους των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα διαρκώς διογκούμενα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενοι λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας αλλά και της ανεπαρκούς στήριξης της κυβέρνησης τέθηκαν προς τον τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση και τους βουλευτές Λακωνίας Σταύρο Αραχωβίτη, Αργολίδας Γιάννη Γκιόλα, Αρκαδίας Γιώργο Παπαηλιού και Κορινθίας Γιώργο Ψυχογιό.
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων πληροφόρησαν τους βουλευτές και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αναδεικνύοντας την ρευστότητα που έχει άμεση ανάγκη η αγορά εξαιτίας του γενικευμένου lockdown που έχει επιβληθεί, αλλά και την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση της επερχόμενης ύφεσης με λήψη οριζόντιων μέτρων στήριξης όλων των επιχειρήσεων. Οπως επισημάνθηκε από τους φορείς, η αναστολή υποχρεώσεων και ο νέος δανεισμός δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν πλέον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές τόνισαν ότι οι προτάσεις των φορέων εφάπτονται με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την έναρξη της πανδημίας και σημείωσαν πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα «σήκωσε στις πλάτες της» τον εθνικό στόχο για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αλλά τώρα δυστυχώς αντιμετωπίζεται ως «βαρίδι» από την κυβέρνηση.
Ακόμα, αναφέρθηκαν στο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με προτάσεις όπως: α) Μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε όλους τους πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις. β) Μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%. Αφορά όλους ανεξαιρέτως τους υπόχρεους καταβολής προκαταβολής φόρου, προσφέροντας σημαντική ελάφρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. γ) Μείωση ΦΠΑ εστίασης από το 13% στο 6% όσο διαρκεί η κρίση. δ) Μόνιμη κατάργηση τέλους επιτηδεύματος. Ενα μέτρο που θα ελαφρύνει σημαντικά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι. ε) Επιδότηση 40% ενοικίου των επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση. στ) Κάλυψη δώρου Χριστουγέννων από τον κρατικό προϋπολογισμό. ζ) Εισόδημα έκτακτης ανάγκης προς τα νοικοκυριά για τον Δεκέμβριο.
Παράλληλα, εκφράστηκε από όλους τους παριστάμενους έντονη ανησυχία για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση, ο οποίος οδηγεί ουσιαστικά σε ρευστοποιήσεις περιουσιών και δέσμευση εισοδημάτων. Τέλος, εκτιμήθηκε από όλους ότι οι παρεμβάσεις των Επιμελητηρίων πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε έστω και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι με μέτρα «ασπιρίνες» και την λογική «βλέποντας και κάνοντας» δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική προοπτική για την πραγματική οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την εργασία.
Στην τηλεδιάσκεψη από πλευράς Επιμελητηρίων συμμετείχαν οι πρόεδροι: Γιάννης Παναρίτης (Επιμελητηρίου Λακωνίας και Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου), Φώτης Δαμούλος (Επιμελητηρίου Αργολίδας), Βαγγέλης Ξυγκώρος (Επιμελητηρίου Μεσσηνίας), Παναγιώτης Πιτσάκης (Επιμελητηρίου Κορινθίας), Γιάννης Τρουπής (Επιμελητηρίου Αρκαδίας) και Πάνος Κρητικός (Οικονομικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου).


NEWSLETTER