Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 12:34

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για το άνοιγμα των σχολείων

Γράφτηκε από την

“Το «ανέμελο άνοιγμα» των σχολείων να μην οδηγήσει ξανά σε επώδυνο κλείσιμο!”, εύχεται σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας.

Επικρίνοντας την κυβέρνηση και ειδικότερα την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως σημειώνει:

“Η κ. Κεραμέως, από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της ως υπουργός Παιδείας, υφαίνει σαν την αράχνη τον ιστό της γύρω από το σώμα της πολύπαθης εκπαίδευσης. Οι στόχοι είναι απροκάλυπτοι και σαφείς: Μείωση του αριθμού των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, συρρίκνωση των δαπανών για την παιδεία και εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Οι πολλοί μαθητές στα 15 τους χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση, θα τελειώνουν το γυμνάσιο και μετά θα πνίγουν τα όνειρά τους στις λεγόμενες «επαγγελματικές σχολές κατάρτισης και μαθητείας»”.

Συνεχίζοντας, η Επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: “Τι να το κάνουν το λύκειο; Για να μπορούν μήπως μετά να παρακολουθήσουν προγράμματα διά βίου μάθησης ή για να έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής, αν το επάγγελμά τους ξεπεραστεί; Οχι! Ας μείνουν αγράμματοι και άνεργοι, έτσι θα είναι και πιο εύκολος στόχος για τα σχέδια της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης. Αλλά και αυτοί που θα πάνε στο λύκειο θα βρουν μπροστά τους «κόφτες». Τράπεζα θεμάτων, για να «αραιώσουν» ακόμη πιο πολύ. Και αν παρ’ όλα αυτά προχωρήσουν, καιροφυλακτεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, σαν να τους λέει: «...και γιατί δεν πάτε στα ιδιωτικά ΙΕΚ για να μπείτε στα πανεπιστήμια με κατατακτήριες εξετάσεις;». «...Γιατί δεν πάτε ακόμη καλύτερα στα κολέγια, αφού ως πτυχιούχοι θα έχετε τα ίδια δικαιώματα άσκησης επαγγέλματος με αυτά των πτυχιούχων πανεπιστημίων;».

Είναι αλήθεια ότι η υφάντρα κ. Κεραμέως θα εργαζόταν πολύ σκληρά για να κατασκευάσει αυτή την «ταφόπλακα» της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά της προέκυψε μια πολύτιμη βοηθός, η πανδημία! Συγκεντρώσεις, πορείες και διαμαρτυρίες απαγορεύονται διά ροπάλου. Οσοι έχουν αντίρρηση έρχονται αντιμέτωποι με τα χουντικής έμπνευσης ΦΕΚ και αποφάσεις του αρχηγού της ΕΛΑΣ. Η πανδημία όμως κλείνει τα σχολεία και η κ. Κεραμέως εδώ και 10 μήνες όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο για να ανοίξουν με ασφάλεια, αλλά τ’ ανοίγει «στα τυφλά» στις 11 Γενάρη με ημίμετρα, όπως η διαφορετική ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων και πολλά «θα», όπως «θα» ανοίξει ειδική πλατφόρμα για προληπτικά τεστ στους εκπαιδευτικούς κάτω από την πίεση της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Τι νομίζατε; Οτι τα σχολεία θα ανοίξουν με αποστάσεις για τους μαθητές στις τάξεις; Με συνεχή δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς; Με κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών άνω των 50 ετών, καθώς και αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες; Με κατά προτεραιότητα εμβολιασμό γονέων, καθώς και παππούδων που διαμένουν στην ίδια στέγη με τους μαθητές; Αμ δε! Αυτά είναι πεταμένα λεφτά! Ο κορονοϊός σύμφωνα με την κ. Κεραμέως δεν κολλάει όταν πρέπει να δώσει λεφτά η κυβέρνηση (σχολεία και δημόσιες συγκοινωνίες) και όταν πρέπει να κερδίσουν οι μεγάλες εταιρείες (αεροπλάνα, πλοία, εργοστασιακοί χώροι)”.

Καταλήγοντας, παρατηρεί πως “τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις όμως, ώστε να μην οδηγηθούμε ξανά σε ένα νέο, επώδυνο κλείσιμο. Δυστυχώς, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα που ειδικοί, εκπαιδευτικοί και κόμματα υποδεικνύουν εδώ και μήνες. Στο χέρι μας είναι να προστατεύσουμε το δημόσιο σχολείο, τους πιο αδύναμους, να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες και να χτίσουμε μια ισχυρή κοινωνία που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας”.